A community forum for Wargamers and Roleplayers alike from Timisoara, Romania.


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

The Malazan Book of the Fallen

Mergi la pagina : Înapoi  1, 2

In jos  Mesaj [Pagina 2 din 2]

26 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Sam Apr 12, 2014 9:46 pm

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
De cateva zile am terminat si a doua carte, The Return of the Crimson Guard, scrisa de ICE in universul MBotF si trebuie sa spun ca mi-a placut foarte mult.
De ce? Pai pentru ca in primul rand este o imbunatatire clara fata de prima carte, Night of Knives. Este mai mare, mai ambitioasa, mai elaborata, cu mai multa actiune, cu mai mult din orice. In al doilea rand pentru ca apucam sa vedem ce se intampla cu unele din caracterele din cartile anterioare fie ca sunt indragite sau nu (Wickans, Urko, Laseen, Malick Rel, Traveller si altii). Pe de alta parte aflam si mai multe despre factiunile din cadrul Imperiului si din afara, background si relatii pe continental Quon Tali care este in pragul rebeliunii. Si apar multi dintre Old Guard si cei care li s-au opus in momentul fauririi Imperiului. Personaje despre care auzim doar,din povesti spusede altii, exagerari, jumatati de adevar si minciuni. Awesome!
Povestea reia actiunea din momentul in care armata a 14-a paraseste Malaz Island si Imperiul catre Letheras in a cincea carte, The Bonehunters.
Old guard ridica factiunile de pe Quon Tali in revolta fatisa datorita a ceea ce ei percep ca un management defectuos al lui Laseen in ceea ce priveste Imperiul. Crimson Guard, eternii dusmani ai Imperiului aleg acest moment sa revina (i se spune “The Return of the Crimson Guard” for a reson ,ei?) P elanga rebeliune si Crimson guard, Laseen se confrunta si cu disensiuni si tradatori din anturaj desi unii ar spune ca si-o merita.
Actiunea este urmarita din prisma mai multor caractere (majoritatea noi) cu plot-urile aferente.
Kyle, nou recrut in Crimson Guard, trece printr-o serie de intamplari extraordinare pana ajunge pe Quon Tali. Hurl,caporal in garnizoana orasului Li Heng va participa la un asediu brutal si la urmarile celor intreprinse pentru a salva Li Heng. Jumpy/Nait este un simplu soldat in garda portului din Unta si atras in valtoarea evenimentelor care scapa de sub control. Mallick Rel are propria-i agenda si aici o vedem in plina desfasurare. Ullen este secundul lui Choss (OLD guard!) , unul din conducatorii rebeliunii, si va trece prin niste rasturnari de situatie incredibile pana la sfarsit. Rilish, locotenent in armata Imperiala alege sa apere Wickanii de pogromurile Malazanilor. Pe langa acestea mai sunt vreo 3 plot-uri secundare dar la fel de interesante (Ho si insula de otataral de exemplu).
Desi ICE stie sa scrie actiune, batalii si soldati (marines, yay!) foarte bine sufera un pic la partea de caracterizare si la jonglat-ul cu numeroasele plot-uri.  Dar asta doar pentru ca standardul este foarte inalt( din cauza lui SE). Mai sufera un pic la partea pacing si de reader engagement, adica uneori prea da totul mura-n gura iar alteori parca e prea criptic (totusi, se intampla rar acest lucru). Dar per total ofera o lectura placuta, nu foarte dificila, nu prea usoara, actiune si background cat cuprinde si o multime de detalii pt.  fani.
Mi se pare un scriitor de fantasy bun, care merita citit, tRotCG fiind lectura obligatorie pt. orice impatimit de MBotF.
 
Nota:  5 din 5 .  Cool 


Si acum urmeaza stuff care mi-a placut in mod deosebit in " The Return of the Crimson Guard ". Zic in mod deosebit pentru ca si aceasta carte e plina de momente faine. Warning ! May contain Spoilers:
Hmmm,  ICE stie cu siguranta sa scrie soldati si in aceasta carte e plin de ei.
 
Unul din plot-urile favorite este cel al lui Nait si felul cum acesta devine de la un simplu racan la sergent, salvand situatia si facand-usi propriul squad de saboteurs/sappers este farte tare. Cateva moment memorabile sunt atunci cand lupta in shield wall si apoi cand conduce ultima reduta imperial in fata Crimson Guardmen. Si atunci cand isi gaseste viitorul squad de sapper printre skirmisherii din Unta. Laughing


Apoi avem memorabilia sarja a lui Rillish alaturi de Wickani prin warren-uri finalizata cu zdrobirea Wickaniilor. Chiar as putea sa vad toata actiunea intr-un film. SI mi-a placut ca povestea dintre el si Taliisha are happy end….too many sad stuff happens in this series
O alta scena super super awesome este cand veteranii (Amaron, Braven Tooth, Urko, Temper, Wildman si Rell cu Liss) il confrunta pe The Jackal God, I mean Urko basically strangles the GOD with his bare hands….cool stuff

Rell standing alone against the Jackal God in Li Heng, Rell holding the gate of the temple against the rebels…Seguleh rule  Twisted Evil 
Iron bars bringing down the slavers one by one desi este jumate mort….

Mi-au placut toate scenele cu Traveller & Co. Dar cea mai hilara si awesome din tot romanul trebuie sa fie atunci cand monkey servant-ul lui Shadowthrone curate cu mopul podeaua si se loveste de piciorul lui Osserc over and over and over and over pana acesta se da la o parte si-l lasa pe smintit sa-si faca treaba.  Very Happy  Laughing 
Apoi Greymane going after Skinner was damn cool. Cred ca daca acesta nu avea armura aia …o patea atunci.

Trebuie sa spun ca nu am inteles chiar exact de ce Laseen l-a pus pe Topper sa pazeasca Imperial Warren impotriva oricui intra din Unta/Imperial cities…dar finalul cu Cowl este Epic.

The Crimson Guard avowed si Kyle’s group holding the bridge  in turns was also all kinds of awesome…could picture it in a movie a la 300 style Wink 

The whole ship falling from the sky and crashing in the malazan lines was also another cinematic moment care mi-a placut in mod special. Si apoi Tayschrenn ne arata din nou de ce e cel mai tare wizard and kicks Chaos' ass…si cumva imi vine greu sa cred ca e mort.

The whole claws hunting vowed and veils hunting command groups over the battlefield thingy was doubly awesome to picture in my head.

The battles in general were also epic in scale and easy to follow, ICE really does this well. Have to be my favourite battlescenes along the ones in DG and Moi in all of Fantasy genre.
 
Update la Tip top mini top-ul meu (in albastru new stuff):
-Warning, pot contine spoilers-
Update. Seria e prea tare si TOP TEN nu ajunge . Asa ca prelungim la TOP CAT E NEVOIE .J
 
Top Carti serie "Malazan book of the Fallen" cu note! :
 
Loc/Carte/Nr. in serie/ Nota/ Comments if applicable:
1. Deadhouse Gates/ a doua/ 6 din 5/ Best ever.
2. Memories of Ice/ a treia/ 5.95 din 5/ Foarte aproape de DG.
3. The Bonehunters /a sasea/ 5.5 din 5/ Cartea pivot a seriei si momentul cand Bonehunterii devin veterani .
4. Reaper’s Gale /a saptea/ 5.2 din 5/  Cartea in care multe plot-uri se incheie. Cateva noi incep. Broke my heart a couple of times too. Gritty and Grimdark.
5. Midnight Tides/ a cincea/ 5.1 din 5/ Foarte faina.
6. The Return of the Crimson Guard/ A doua din seria scrisa de ICE / 5 din 5/ Lectura placuta si cu multa actiune.
7. House of chains/ a patra/ 5 din 5/ O carte foarte buna doar ca nu la fel de buna si primele doua.
8. Gardens of the Moon/ prima/ 4.5 din 5/ Buna dar se vede ca Erikson era la inceput.
9. Night of Knives / prima din seria scrisa de ICE/ 4.5 din 5/O carte faina si o buna prima incercare a lui ICE.
 
 
Top Ten caractere la sfarsitul lui Memories of Ice (may change in the future with further readings or re-reads):
loc/nume/carte in care apare / status actual/ Comments if applicable .
Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actua;/ Comments if applicable.
1. Duiker/ DG/ Crezut mort, a supravietuit dupa ce armata lui Pormqual s-a predat lui Drijhna si au fost executati cu totii. Este in Darujhistan in compania bridgeburnerilor supravietuitori si a lui Baruk/ Favoritul meu de departe.
2. Fiddler/ GotM, DG, HoC/ Re-enlisted as sergeant in armata a 14-a/ Unul dintre cele mai faine caractere din serie.
/TBH/ Turning the 14th into a veteran army. Influenteaza evenimente prin jocul de carti/ Devine tot mai awesome cu fiecare scena in care apare.
/RG/ Leading his squad and several others against the Letheri, guerrilla style on to conquer Letheras. He gets reunited with the other insane sapper, Hedge/ We get to see the Drum at work [/color]
3. Ganoes Paran /GoM,MoI,TBH/Commanding Dujek’s army after singlehandedly killing Poliel and ending the plague in 7C/ Nu mi-a placut la inceput. Parca un pic naiv, un pic enervant. Dar acum ca e Master of the Deck si ascendant, adevenit o persoana puternica, sigura dar in acelasi timp e “compassionate”(plm nush cum sa traduc in romana ca parca milos nu-mi suna asa de bine)
4. Tehol si Bugg/MT/ Wrapping up things after the fall of Letheras and doing well/ Duo cel mai funny si inteligent de departe.
/RG/ Tehol brings about the collapse of the Letherii financial system, gets tortured in the process and becomes the new Emperor with a little help from the Rat catchers guild. Also gets an empress in the process. Bugg is the mastermind behind everything / Still one of the favorites
5. Toc si Tool/ GotM/ Primul, reincarnat in Anaster, devenit Mortal Sword al lui Togg (geti it?) si Fanderay, al doilea reincarnat intr-un barghast/ Mi-e greu sa ii separ pt. ca imi plac mult si sunt impreuna majoritatea timpului.
/RG/ Toc, damn, Toc. Dies, again, defending the Awl children. But an awesome way to go. And he is seen of my Hood himself. Tool, well, he was so close and yet so far…his pain is heartbreaking…
6. Karsa Orlong/ DG si HoC/Dupa ce a infraint cei doi hounds of darkness si a facut pace cu Imperiul Malazan , plus handing out some well deserved punishment in the process a plecat intr-un quest personal/ Dezvoltarea personajului este uluitoare. Awesome de urmarit. Si este si uber badass. Witness!
/TBH/ Kicking the crap out of Edur, on his way to “meet”Rhulad/ Not much development ,imho ,dar ramane awesome
/RG/ Karsa kills Rhulad. Asa cum a zis ca o va face. Then spits on TCG’s offer. Soooo Karsa like J/ Well he gets bigger and aweomer by the moment. Does he have the hots for Samardev as well?
7. Trull Sengar si Onrack/ HoC/ Au ajuns la throne of shadows pe care vor sa-l apere impotriva unor atacatori necunoscuti/ Un duo fain care se completeaza foarte bine, momentele lor din carte au fost printre cele mai faine.
/ TBH/ Both barely survived Icarium’s rage and successfully defended the first throne…/ Nu au aparut prea mult in TBH ca sa poata sa se dezvolte, dar e OK si asa, putin si bun.
/RG/ Well poor Trull gets two brothers killed/dead in front of his eyes. And then killed by a scum. But he stands facing Silchas and kicks the living shit out of Clip. And finds true love. Oh well… Onrack gets reunited with his long lost love and child. Becomes Imass again. Let’s see how long that lasts/ Sad end to a nice character, shed a manly tear.Or two.
8. Coltaine/ DG/ Mort in fata zidurilor Aren-ului/ Sper sa se reincarneze. E prea badass.
/tRotCG/ He appears shortly as a Wickan child, Coltaine Reborn, ordering the Wickans around/ I was right! Gotta love the reincarnation stuff.
9. Icarium si Mappo Trell/ DG si HoC/ Just strolling around meeting karsa / Inca un duo fain. Erikson se pricepe de minune sa scrie duo-uri de neuitat.
/ TBH/ Lot’s of stuff happening actually. Mappo gets replaced with Taralack Veed  via the machinations of the nameless ones. Almost dies but is saved by Mogora and Iskaral and now travels to find Icarium. Icarium’s rage is unleashed via prodding by Taralack…and a scary thing it is. Now on his way to meet the Emperor of the Edur/ Cunoastem mult mai multe despre Icarium acuma. Un personaj tragic empatic si bun (Icarium) in opozitie cu raged killer (Lifeslayer)
/RG/ Icarium embraces the Life slayer side and steps through an energy something all the while his machine destroys a big part of the city. Fate unknown/ Curios de ce se va intampla..[/color]
10. Temper/ NoK/ Bodyguard of Daseem Ultor, one stubborn SoB / Just survived the Night of Knives/ Un caracter care sa concureze cu Fiddler
 /TBH/ Short cameo as one of the patrons at the tavern where Withal and Banaschar spend the nights/ Nice cameo…brings back memories
/tRotCG/ One of the veterans of Malaz isle drawn by Laseen to lead her forces against the rebellion/ Altho not much screen time , he is totally badass in heeping the Malazan line from sucumbing to the Moranth Gold, then protecting Dasee…erm, Traveller’s back in the fight against Skinner & Co. and then helping put down the Jackal God. Badass eh?
11. Udinaas/MT/ Barely survived the Wyval going crazy allover helping Silchas get out off the Azath house graveyard.
/RG/ Barely survived the”quest” . Got rid of Menandore’s and Feather Witch’s influence /attention. Got reunited with his child/ Merita niste odihna dupa cate a avut de suferit
12. Greymane/tRotCG/The stonewielder of the Old Guard ;)survived the journey and battles along the Crimson Guard as well as kicking the ass of a powerful warlock and surviving skinner, seems to retreat somewhere with Kyle/ Intriguing and awesome character.
 
 
Other favs, usually minor characters(long list will be added over time):
nume/carte in care apare prima data/ status actual/ Comments if applicabble
Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actual/ Comments if applicable.
The Lestari oficer/ MoI/ Mort in fata Coralului dupa ce a supravietuit asediului Capustanului/ It broke my heart, it did.
Veteranul Grey swords/ MoI/ Mort in Capustan in urma tradarii lui Rath'Fener/ It was just something so awesome in the last defiant dance during the last stand.
Whiskeyjack's marines/ MoI/ Damn you Kallor! Broke my heart when you killed them, you bastard!
Twist/ GotM & MoI/ Dead after the siege of Coral/ O enigma si totusi interesant.
Senu, Thurule & Mok/ MoI/ Going back to Seguleh island "escorted" by lady Envy/ The Seguleh. Punitive army of three! THREE! Nuff said.
The Mott Irregulars/ MoI/ With Caladan Broods army preparing for a "visit" to Bauchelain and Korbal Broach/ Trebuie o carte despre astia.
/TBH si RG/ Crump of the Bole brothers is in the Bonehunters. He is totally insane and blows things up like a psycho/ Funny in a scary kind of way
Iktovian, Shield Anvil/ MoI/ Dead after redeeming the T'Lan Imass and/ This dude humbled me.
Messremb/ DG/ Dead after one of the hounds of shadows attacks and kills him/ Sad, really sad death a unuia din D'iversii normali.
Bult/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ Just one of the good old soldiers you grow to like and then it dies. Damn you Erikson.
List/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ He finally found his battle.
Bent and Roach/ DG/ Alive and kicking in the 14th Malazan army/ Hell Yeah!
Baudin/ DG/ Alive with no memory as a Gidrath (Knight of Death) in Capustan/ Mai bine ca nu-si aminteste nimic.
Iskaral Pust / DG/ Doing God knows what for Shadowthrone/ The other Kruppe. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
Kruppe/ GotM/Doing God knows what for "Someone"/ The other Iskaral Pust. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
Rallick Nom/ GotM/ Sleeping in one of the Azath houses together with Vorcan/ An assasin with conscience. Likeable character.
Circle Breaker/ GotM/ Apparently retired succesfully to live a modest and quiet life (or at least I hope so)/ Chiar daca a avut un rol scurt, a fost memorabil.
Bairoth Gild/ HoC/ Dead by the hand of children/ Unul dintre Toblakai cu "wisdom". Could have been a great clan leader. Tragic death because of Karsa's foolish mistake. His last cry "Lead me Warleader!" will haunt me for a long while.
Fist Gamet/ GotM/ Dead in the night before the final battle with Sha'ik's army/ The old veteran taken one more time to battle. At least he died happy.
Torvald Nom/ HoC/ On his way to home/ Oricine reuseste sa se imprieteneasca si sa schimbe in bine o fiinta ca si Karsa are bonus points in ochii mei.
L'oric/ DG/ A fugit cu Felisin Younger/ Fiul lui Ossric. Un caracter fain, sper sa-l mai revedem.
/TBH/Saved Leoman’s ass from Y’Ghatan gone to look for something/ a bit too preachy dar cu bune intentii
Corrabb/HoC/ A supravietuit ambuscadelor in Sha'ik's camp si a fugit impreuna cu Leoman/ Lucky bastard.
 /TBH/Tradat de Leoman, supravietuitor al Y’Ghatanului, acum face parte din veteran Bonehunters/ Yep, funny as hell, and still very very lucky
/RG/ Still lucky as hell, saving the squad a few times/ And a bit funny
Greyfrog/HoC/ A demon familiar serving L'oric, set to protect Felisin Younger/ Scenele cu el sunt absolut delicioase.
/TBH/Almost died at the hands of the Unbound now re-joined with L’oric/ Ramane unul din demoni funny/scary
Fisherman/NoK/ A mage trying to opose the assault of the riders. Presumed dead.
The bridgeburner veteran/NoK/ Kills himself with a sharper or cusser when the hound of shadow overwhelms Ash's men, to allow Kiska to escape.
Iron Bars, Corlo si Crimson Guard veterans/MT/ Crimson Guard veterans who after escaping Assail help the aquitor in getting home, kill the god of the Jheck,the Jheck leader and help in taking down the Sereghal gods of the Tarthenal. Hired by Shurq to ply the seas aboard her ship.
/tRotCG/ They get rescued by a slave ship. Iron bars manages to kill the slavers and cronies. Meets a Seguleh warship and kills one in ritual fight ! Has name entered in the book of the Azatii. Too late to arrive on Quon Tali to help the Crimson Guard. Gets captured again by other slavers (sinking ship due to storm) and on his way to the WALL of Korelri/ Awesome but not enough screen time. Also is he unlucky or what? Wink
Silchas Ruin/ MT/ Gets back from teh dead Azath House and woops the ass of the Sereghal. Looks like a possible major character in MBotF , being the brother of Anomander Rake and all .
/RG/ Keeps his word to the Azath house. Gets righteous anger at the Letheras Empire but is stopped in time by QB and Hedge. Smart, backs away when wounded./ Nice, nice…let’s see what happens next
Kettle
/ MT/ Undead child protecor of the Azath house in Lether, now alive and in the care of Silchas.
/RG/ Dies by the hands of Silchas in order to make a new Azath and contain the soul of Scabandari.
Ceda/MT/ High mage and leader of the Letherii mages, presumably dead after imprisoning the sea monster/god and  almost defeating the Warlock king and possibly turning the war against the Edur. Hope we shall see him again.
/RG/ Saves the day by powering the teleportation of Karsa and the cursed sword on TCG’s island/ Is this the end of him?
Brys/ MT/ Emperors champion, easily dispatched the Emperor of the Edur but fell to poison. Taken by the deep sea Guardian. Hope we shall see him again too.
RG/ We indeed see him again arriving in time to save his brother and kill the evil Incictad
Ublala Pung/MT/ Strangling the crap out of a Serghal God and getting hit in his thick head...hopefully not too damage from the ordeal.
/RG/ Just doing funny things here and there, “infiltrates” the champions barracks and meets Karsa. Helps Hunch Arbat
Shurq Ellale/MT/ Undead thief...now dependent on sex and very rich.
/RG/ Leads the 14th up the river to invade Letheras
The Rat Guild/MT/ Funny as hell. Helping Tehol in getting out the poor and destiute in Letheras.
/RG/ Helps Tehol become Emperor/ Rucket and Ormly are funny as hell
Turudal Brizad/MT/ Errant. God of the Letherii. Finnaly taking action. Niice and unexpected.
/RG/ Am crezut ca e pe o cale buna dar e prea “fickle” to my liking/ Mai mult a incurcat decat a ajutat, nu-mi place
Chalas & The three brother bodyguards/ MT/ Dying to protect they're patron/charge...in the insanity that is war...so sad.
Pella, Truth /TBH/Moartea lui Pell, in detaliu…broke my heart again. Si dupa aia moare si Truth, sacrificandu-se sa ii salveze pe ceilalti/ SE, I really hate you for this
Barathol /TBH/Saved by Spite and now together with Iskaral and Mappo / Interesting character , astept sa vad ce se intampal cu el mai departe
Chaur /TBH/Same fate as Barathol / foarte fain modul cum SE te face sa iti pese chiar si de caractere minor precum Chaur “A child in a big man’s body”
Faradan Sort /TBH/Commanding marines in armata Bonehunterilor / Cool in a tough no non-sense way. Also, served on the Stormwall and that’s supposed to be something big
/RG/ Keeps the disparate elements of the Marines in communication and discovers Beak, oh Beak.
Samar Dev /TBH/Of the Trygalle guild, inventor, calatoreste cu Karsa spre o “intalnire” cu Rhulad / Fain personaj. Puternica, desteapta, inventator si “vrajitoare” in acelasi timp! J Nice contrast cu Karsa
/RG/ In love with Karsa?
Stormy and Gesler /DG,HoC,TBH/Gesler, a Fist demoted to Sergeant (Whiskeyjack much?   ), funny wit. And “Adjunct” Stormy J J J / Simpatici intr-un mod cinic “seen all done all” kind of way
/RG/ Part of the squads of marines causing confusion among the Edur/ Just nice to read about them
Dude whose face was bitten by Fiddler’s Horse /DG,TBH/helped QB save his sister and himself from the Hounds of Shadow / Redemption and forgiveness are powerful human elements , ain’t they?
Ahlrada Ahn /MT,TBH/ Died helping Trull against Icarium (Lifeslayer) / Sad to see him go
Redmasks bodyguards /RG/Ka’chain che’malle, alive and deadly/ Brutal and scary
Bruthen Trana /RG/ Honourable, easy to like. Aventura lui in cautarea lui Brys are ceva ireal in ea/ Moare de mana lui Mosag
The Letherii boy /RG/ Dies to save his sister from the kechra. Just when everything was getting well for him and his family/ damn shame
The young Edur outrider /RG/ One of the first Edur to die at the beginning of the invasion. He didn’t even like the war and the fighting/ damn shame again
The Seguleh Eleventh /RG/A female nonetheless, knows when to step away from a no win scenario. Funny the interlude with Fidler and Cuttle/ Seguleh are such scene stealers
Senior Assesor /RG/An intriguing character, nice dialogues/ Shame he dies
Gaskaral Traum /RG/ Saves Brohl Handar many times from assassin, without the latter even realizingit. Brohl chooses to die by his side
Beak /RG/ Keeps the marines fighting and hiding with his candles, Saves the marines at the end, saves the Edur of Hanradi, saves the day./ Shed a tear or three right there.
Laseen/tRotCG/ Despite some flaws she had some good things going for her. And also she kicks asss bare-handed! Dies by the hand of Taya…just when the day seems won. Ironic./ Un mister pana la sfarsit.
Traveller/MoI and tRotCG/Kicks the ass of Kallor and Skinner amongst many others, and has a revenge to pursue/tragic and awesome at the same time
Stalker, Badlands, Coots/tRotCG/ Gone with Greymane after some asskicking on the bridge against loyal forces/They are from Assail ! and that makes them doubly awesome despite general badassawomness. Did I say Assail? Wink
Kyle/ tRotCG/ With Greymane and carrying a badass sword/ Mostly a blank slate. But needed to show us the Crimson Guard and some oher stuff without seeming too forced on the reader
Ereko/ tRotCG/  Dead by the hands of Kallor. The last of his race. Tragic but also some hope …returning to Burn. All things must die or fade/ Liked the charcter.
Shimmer/ tRotCG/ Now second in command and loyal to K’azz. / Likeable character…will we see the Crimson guard again?
Ullen/ tRotCG/ Dead at the end of the battle with the Crimson Guard…One of the best commanders on the field/ Sad to see him go…could have been the greatest of his generation.
Braven Tooth/ tRotCG and cameos here an there/ Kicking ass left, right and centre, holding against the Jackal God/ Braven Tooth the one who Names ! J
Wildman/ tRotCG/ of Daseem’s Sword, protects Daseem against Skinner & Co, holding against the Jackal God/ Another of the Old guard, cool dude
Amaron and Choss/ tRotCG/ Of the Old guard. One dies to the Jackal God in the end. The other dies because of his wounds/ Was cool to see the Old Guard in action
Toc the Older/ tRotCG/ Betrayed by the Seti / So sad fate, mai ales ca semana asa de mult cu ce I s-a intamplat lui Toc the Younger L
Urko/ tBH,tRotCG/ Went away after killing the jackal God/ OLD GUARD barehands fighter & a good commander . Nuff said.
Possum/ tRotCG/ Barely survived his dozenth meeting with deat/ Cool to see him get his smug self kicked around or making horrible mistakes (like killing Havva Gullen by mistake)
Nait (Jumpy) and the saboteurs/ tRotCG/ “survived” till the end and played a key role in the victories/ Super tare sa vedem o legenda in the making (ca si Bonehunterii sau Bridge burnerii). Oare ce nume si-or lua?
Rillish/ tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Very very likeable…and surprise love story end with his corporal Wink
Nil and Nether/ DG, tBH,tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Fain de urmarit evolutia lor pe parcursul cartilor, au reusit impotriva tuturor sortilor
Hurl / tRotCG/One of the few survivors of the Li Heng’s siege and killing the Jackal God/ Tragic character..
Rell/ tRotCG/Died while killing the jackal God/ Seguleh! Nuff Said
Ho/ tRotCG/ Survived the Otataral Island, falling ship on Quon Tali, The chaos rent, his brothers/ Nice character, mi-ar placea sa mai citesc despre el
Tayschrenn/ Moi,NoK,tRotCG/Dissapeared into chaos rent/ Badass wizard…can’t believe his dead….he can’t be
Mallick Rel/ DG, tBH,tRotCG/ Become the Malazan Emperor/ A character who you love to hate…still has his aces up the sleeves and is intriguing to watch.
Crimson Guard Avowed/ tRotCG/  Did all kinds of awesome rom storming Unta or Cawn, to kicking the ass of the Imperial forces, some survived to go again on the run, other went to the Cripple God/ Blues, Cowl, Shimmer, Iron Bars, Black, Isha, Fingers, etc, etc all are awesomesauce.
Moranth Gold/ tRotCG/ Some survivors with V’thel are with the Imperial army/ Just cool to see them in action…Moranth ammunitions!
The Jackal god/ tRotCG/ Dead at the hands of the Old Guard/ Unul din putinii zei de demult care se ridica la inaltimea legendelor. Was a true terror, a one God army LOL
Heuk / tRotCG/ Still a cadre mage after helping against the Crimson Guard by drawing on Kurald Galain!/ Any human that can draw on elder warrens is COOL in my book  Wink 

Vezi profilul utilizatorului

27 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Joi Iul 17, 2014 10:16 pm

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
Am terminat de citit Toll the Hounds de cateva saptamani bune.  Si de ce nu am scris si despre aceasta imediat ce am terminat-o?  Hmmmm…..buna intrebare. Cred ca deoarece este o carte care da mult de gandit. Trebuie rumegata. Inteleasa? Ma indoiesc ca de la prima citire. Este o carte care desi are si momente funny, este per total incredibil de trista, sau mai degraba incredibil de melancolica.  Bine, SE se lupta cu el insusi deoarece tatal lui murise cam pe cand incepuse sa scrie cartea si asta se vede. A nu se intelge ca, cartea, este deprimanta.  Desi are si momente din acestea, adica foarte deprimante. Doar ca este o carte care atinge multe subiecte de sensibile ; pe alocuri este chiar filozofica. Si mie asta mi-a placut. Daca vreau action fest am 40k fiction & other stuff. Daca vreau light SF gasesc cu duiumul.  In schimb o carte care este ca un festin ce incanta toate simturile, care trebuie sa o degusti, bucatura cu bucatura, este extreme de rara. Si Toll the Hounds este un adevarat festin, uneori inceata, alteori ca un roller coaster. Si apoi trebuie digerata indelung. What a ride! And then melancholy sets in.

In TtH, actiune revine pe continentul Genabackis si in special in orasul luminilor albastre, Darujhistan. Bridgeburnerii pensionati, patroni ai barului K’ruls sunt tinta unori atacuri si incercari de asasinat din partea unor necunoscuti. Crokus&Co. se intoarce acasa la Kruppe, Murillio, Coll&Co desi lucrurile s-au schimbat , poate prea mult, pentru unii.

Pe de alta parte, in Black Coral, Anomander Rake si ai sai Tiste Andii conduc cu o aparenta nepasare desi  la doi pasi langa, un nou zeu se formeaza prin credinta a mii de pelerini.

Totusi toate directiile duc catre Darujhistan , si multi dintre eroi sau anti eroi se vor indrepta intr-acolo catre o convergenta de proportii epice. Ba dum tsch! affraid 

In TtH ne reintalnim cu multe din personajele favorite din prima carte a seriei dar si altele la fel de familiare, unele cu niste intrari spectaculoase. Cartea are un ritm mult mai incet decat primele 5 carti ale seriei, SE preferand sa exploreze in mai mult detaliu orasul Darujhistan cu locuitorii sai, prin prisma carora vom vedea cateva evenimente deosebite sau deosebit de normale intamplandu-se. Teme ca familia, responsabilitatea, dorinta, pierderea, compasiunea si mai ales mantuirea sunt explorate in detaliu in aceasta carte dar acest lucru nu transforma lectura intr-o corvoada plicticoasa, ci dimpotriva, imbogateste tapiseria inceputa acum 7 carti.
Evident, ca exista si moment funny, majoritatea furnizate de Kruppe si Iskaral Pust si just wait for those two whackos to meet. Insanity and laughter ensues! Very Happy 

Cum spuneam mai sus , finalul este demential si desi nu este la fel de grandios ca vastele batalii din alte carti nu este mai putin semnificativ, avand parte de cateva morti memorabile si unele revelatii mind blowing.Totally worth it!

Nota:  5.4 din 5 .  Cool  Mai ales pt. faptul ca aduna laolalta story arc-uri incepute cu muuuult timp in urma in Gardens of the Moon, story arc-ul cu Murillio si Harllo, finalul mind-blowing si melancholia care s-a instalat dupa. Crying or Very sad  I love you 

Si acum urmeaza stuff care mi-a placut in mod deosebit in Toll the Hounds

In Darujhistan mi-a placut in mod deosebit:

Tot story arc-ul involving Murillio, Harllo, Stonny, Crokus (at the end). Bucuros ca Murillio si-a gasit mantuirea in incercarea de a-i reuni pe Stonny cu Harllo. Bad way to die (he would have had that bastard Gorlas if not for the sore legs). Damn fate. Or coincidence. Irilta then commits suicide (hidden love there I think). Shed a tear there for both of them. Also , another nice Nom, Bellam who saved Harllo in the end. And a well deserved vengeance delivered to Gorlas via Crokus. Chiar daca asta l-a schimbat definitiv. The death of Bainisk, wanted to see Darujhistan, shed a second tear there.Acest fir narativ a avut cel mai mare impact asupra mea.

Apoi The battle of the mules!  Pust vs. Kruppe!  Laughing What a hilarious showdown ! Awesome.

The retired bridgeburners with Duiker, Fisher and the rest. Broke my heart again when Bluepearl and Mallet died. But still showed the assassins what even retired bridgeburners are made from. Also, Fisher. Omul este o enigma. Se pare ca nu a murit de mainile storm riderilor in Night of Knives.

The whole final showdown which started like this: Hounds of Shadow wreak havoc through Darujhistan. Hood manifests and chaos& death ensues. Rake confronts Hood who says “I reconsider” (Jaghut humor at it’s best LOL). Then Rake kills Hood!!! Who manifest in the sword in order to draw the legions of the dead to help fight the Chaos armies! Nice to see again Whiskeyjack, Bult, Toc the Younger (YEY!). Then Traveller confronts Rake and kills him!!!! WTF?!?!?! Then Rake manifests in Dragnipur and has his Jesus moment redeeming himself, the Andii and safeguarding Mother Dark all at the same time releasing the ones in Dragnipur! Then Karsa, Samar Dev, Crokus and the hounds of shadow fight off the Hound of LIGHT!! and the two sisters, Spite and Envy. And Spinnock fights Kallor to a standstill. Then Kallor kills Orfantal. Then the two daughters of Karsa appear out of nowhere and help him. Then the dragon undead dude joins against the Hounds of Light (fuc*s up 3 of them). Then Baruk and Caladan chase of the bitch sisters…Daaaamn! Head spinning. In a good way that is.
Shed a thirdtear for Pearl, the demon dragnipured by Rake in GotM.

The Torvald Nom storyline was also nice, chiar daca la inceput nu mi-au prea placut Leff and Skorch.  Happy end there with his wife.

The guard with the weak heart investigating the murders by Gaz. Good deeds done by good people make the world go round. Also un moment superb cand Hood l-a “scapat” de moarte pe acesta din urma. Touching moment.

Glad to see Barathol and Scillara together….they deserve it.

The whole get Mappo to Lether incluzand pe Gruntle si The Trygalle guild provided most needed humour.

Firul narativ cu Nimander and Co. developed very nice, even if very depressing at times. Glad to see the Andii get someone replacing Anomander, get back Mother Dark, having Black Coral protected and being saved from the dying god (what an asshole). Also Itkovians and Seerdomins redemption ark proved very touching in the end.

And let’s not forget the OX! Rolling Eyes  Cool 

Update la Tip top mini top-ul meu (in albastru new stuff):
-Warning, pot contine spoilers-
Update. Seria e prea tare si TOP TEN nu ajunge   . Asa ca prelungim la TOP CAT E NEVOIE .

Top Carti serie "Malazan book of the Fallen" cu note! :

Loc/Carte/Nr. in serie/ Nota/ Comments if applicable:
1. Deadhouse Gates/ a doua/ 6 din 5/ Best ever.
2. Memories of Ice/ a treia/ 5.95 din 5/ Foarte aproape de DG.  
3. The Bonehunters /a sasea/ 5.5 din 5/ Cartea pivot a seriei si momentul cand Bonehunterii devin veterani .
4. Toll the hounds/a opta/ 5.4 din 5/ Multe multe moment jaw dropping. Dar si incredibil de melancolica si sfasietoare.
4.Reaper’s Gale /a saptea/ 5.2 din 5/ Cartea in care multe plot-uri se incheie. Cateva noi incep. Broke my heart a couple of times too. Gritty and Grimdark.
5. Midnight Tides/ a cincea/ 5.1 din 5/ Foarte faina.
6. The Return of the Crimson Guard/ A doua din seria scrisa de ICE / 5 din 5/ Lectura placuta si cu multa actiune.
7. House of chains/ a patra/ 5 din 5/ O carte foarte buna doar ca nu la fel de buna si primele doua.
8. Gardens of the Moon/ prima/ 4.5 din 5/ Buna dar se vede ca Erikson era la inceput.
9. Night of Knives / prima din seria scrisa de ICE/ 4.5 din 5/O carte faina si o buna prima incercare a lui ICE.


Top Ten caractere la sfarsitul lui Memories of Ice (may change in the future with further readings or re-reads):
loc/nume/carte in care apare / status actual/ Comments if applicable .

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actua;/ Comments if applicable.

1. Duiker/ DG/ Crezut mort, a supravietuit dupa ce armata lui Pormqual s-a predat lui Drijhna si au fost executati cu totii. Este in Darujhistan in compania bridgeburnerilor supravietuitori si a lui Baruk/ Favoritul meu de departe.
/TtH/ Survived once again assassination attempts on the bridgeburners and patrons of K’ruls bar. Find healing in telling the story of the Chain of Dogs together with Fisher.

2. Fiddler/ GotM, DG, HoC/ Re-enlisted as sergeant in armata a 14-a/ Unul dintre cele mai faine caractere din serie.
/TBH/ Turning the 14th into a veteran army. Influenteaza evenimente prin jocul de carti/ Devine tot mai awesome cu fiecare scena in care apare.
/RG/ Leading his squad and several others against the Letheri, guerrilla style on to conquer Letheras. He gets reunited with the other insane sapper, Hedge/ We get to see the Drum at work  [/color]

3. Ganoes Paran /GoM,MoI,TBH/Commanding Dujek’s army after singlehandedly killing Poliel and ending the plague in 7C/ Nu mi-a placut la inceput. Parca un pic naiv, un pic enervant. Dar acum ca e Master of the Deck si ascendant, adevenit o persoana puternica, sigura dar in acelasi timp e “compassionate”(plm nush cum sa traduc in romana ca parca milos nu-mi suna asa de bine)

4. Tehol si Bugg/MT/ Wrapping up things after the fall of Letheras and doing well/ Duo cel mai funny si inteligent de departe.
/RG/ Tehol brings about the collapse of the Letherii financial system, gets tortured in the process and becomes the new Emperor with a little help from the Rat catchers guild. Also gets an empress in the process. Bugg is the mastermind behind everything  / Still one of the favorites

5. Toc si Tool/ GotM/ Primul, reincarnat in Anaster, devenit Mortal Sword al lui Togg (geti it?) si Fanderay, al doilea reincarnat intr-un barghast/ Mi-e greu sa ii separ pt. ca imi plac mult si sunt impreuna majoritatea timpului.
/RG/ Toc, damn, Toc. Dies, again, defending the Awl children. But an awesome way to go. And he is seen of my Hood himself. Tool, well, he was so close and yet so far…his pain is heartbreaking…
/TtH/ Toc is a soldier in Hood’s army with a mission to pass some information to many important characters/ Nice to se ehim back, but won’t he get some well deserved rest?

6. Karsa Orlong/ DG si HoC/Dupa ce a infraint cei doi hounds of darkness si a facut pace cu Imperiul Malazan  , plus handing out some well deserved punishment in the process a plecat intr-un quest personal/ Dezvoltarea personajului este uluitoare. Awesome de urmarit. Si este si uber badass. Witness!  
/TBH/ Kicking the crap out of Edur, on his way to “meet”Rhulad/ Not much development ,imho ,dar ramane awesome
/RG/ Karsa kills Rhulad. Asa cum a zis ca o va face. Then spits on TCG’s offer. Soooo Karsa like / Well he gets bigger and aweomer by the moment. Does he have the hots for Samardev as well?
/TtH/ Destroys the slaver army on the desert near Darujhistan, makes friends with Traveller, protects Dragnipur against the hounds of Light, gets some redemption for his daughters(?)

7. Trull Sengar si Onrack/ HoC/ Au ajuns la throne of shadows pe care vor sa-l apere impotriva unor atacatori necunoscuti/ Un duo fain care se completeaza foarte bine, momentele lor din carte au fost printre cele mai faine.
/ TBH/ Both barely survived Icarium’s rage and successfully defended the first throne…/ Nu au aparut prea mult in TBH ca sa poata sa se dezvolte, dar e OK si asa, putin si bun.
/RG/ Well poor Trull gets two brothers killed/dead in front of his eyes. And then killed by a scum. But he stands facing Silchas and kicks the living shit out of Clip. And finds true love. Oh well… Onrack gets reunited with his long lost love and child. Becomes Imass again. Let’s see how long that lasts/ Sad end to a nice character, shed a manly tear.Or two.

8. Coltaine/ DG/ Mort in fata zidurilor Aren-ului/ Sper sa se reincarneze. E prea badass.
/tRotCG/ He appears shortly as a Wickan child, Coltaine Reborn, ordering the Wickans around/ I was right! Gotta love the reincarnation stuff.

9. Icarium si Mappo Trell/ DG si HoC/ Just strolling around meeting karsa  / Inca un duo fain. Erikson se pricepe de minune sa scrie duo-uri de neuitat.
/ TBH/ Lot’s of stuff happening actually. Mappo gets replaced with Taralack Veed  via the machinations of the nameless ones. Almost dies but is saved by Mogora and Iskaral and now travels to find Icarium. Icarium’s rage is unleashed via prodding by Taralack…and a scary thing it is. Now on his way to meet the Emperor of the Edur/ Cunoastem mult mai multe despre Icarium acuma. Un personaj tragic empatic si bun (Icarium) in opozitie cu raged killer (Lifeslayer)
/RG/ Icarium embraces the Life slayer side and steps through an energy something all the while his machine destroys a big part of the city. Fate unknown/ Curios de ce se va intampla…
/TtH/ Tries to go back to Lether by enlisting the help of The Trygalle Guild – chaos and laughter ensues !

10. Temper/ NoK/ Bodyguard of Daseem Ultor, one stubborn SoB / Just survived the Night of Knives/ Un caracter care sa concureze cu Fiddler  
/TBH/ Short cameo as one of the patrons at the tavern where Withal and Banaschar spend the nights/ Nice cameo…brings back memories
/tRotCG/ One of the veterans of Malaz isle drawn by Laseen to lead her forces against the rebellion/ Altho not much screen time , he is totally badass in heeping the Malazan line from sucumbing to the Moranth Gold, then protecting Dasee…erm, Traveller’s back in the fight against Skinner & Co. and then helping put down the Jackal God. Badass eh?

11. Udinaas/MT/ Barely survived the Wyval going crazy allover helping Silchas get out off the Azath house graveyard.
/RG/ Barely survived the”quest” . Got rid of Menandore’s and Feather Witch’s influence /attention. Got reunited with his child/ Merita niste odihna dupa cate a avut de suferit

12. Greymane/tRotCG/The stonewielder of the Old Guard Wink survived the journey and battles along the Crimson Guard as well as kicking the ass of a powerful warlock and surviving Skinner, seems to retreat somewhere with Kyle/ Intriguing and awesome character.


Other favs, usually minor characters(long list will be added over time):

nume/carte in care apare prima data/ status actual/ Comments if applicabble

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actual/ Comments if applicable.

The Lestari oficer/ MoI/ Mort in fata Coralului dupa ce a supravietuit asediului Capustanului/ It broke my heart, it did.
 
Veteranul Grey swords/ MoI/ Mort in Capustan in urma tradarii lui Rath'Fener/ It was just something so awesome in the last defiant dance during the last stand.
Whiskeyjack's marines/ MoI/ Damn you Kallor! Broke my heart when you killed them, you bastard!  

Twist/ GotM & MoI/ Dead after the siege of Coral/ O enigma si totusi interesant.

Senu, Thurule & Mok/ MoI/ Going back to Seguleh island "escorted" by lady Envy/ The Seguleh. Punitive army of three! THREE! Nuff said.

The Mott Irregulars/ MoI/ With Caladan Broods army preparing for a "visit" to Bauchelain and Korbal Broach/ Trebuie o carte despre astia.
/TBH si RG/ Crump of the Bole brothers is in the Bonehunters. He is totally insane and blows things up like a psycho/ Funny in a scary kind of way
/TtH/ 3 of them, witch girl followed by 2 Bole brothers join the Trygalle Guild. Laughter ensues

Itkovian, Shield Anvil/ MoI/ Dead after redeeming the T'Lan Imass and/ This dude humbled me.
/TtH/ Became a God in his barrow near Black Coral. Saved by Seerdomin and Nimander’s indirect actions against the Dying God/ Interesting development of a beloved character.

Messremb/ DG/ Dead after one of the hounds of shadows attacks and kills him/ Sad, really sad death a unuia din D'iversii normali.


Bult/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ Just one of the good old soldiers you grow to like and then it dies. Damn you Erikson.
/TtH/ Returns to lead part of Hood’s legions against the armies of Chaos

List/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ He finally found his battle.  

Bent and Roach/ DG, TBH, RG/ Alive and kicking in the 14th Malazan army/ Hell Yeah!  

Baudin
/ DG/ Alive with no memory as a Gidrath (Knight of Death) in Capustan/ Mai bine ca nu-si aminteste nimic.

Iskaral Pust / DG/ Doing God knows what for Shadowthrone/ The other Kruppe. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
/TBH/Doing mischief
/TtH/Even more mischief in Darujhistan, and confronts Kruppe! Damn that’s hilarious.

Kruppe/ GotM/Doing God knows what for "Someone"/ The other Iskaral Pust. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
MoI/Just causing mischief allover
TtH/ Telling the story of Toll the Hounds, confronts Pust in the battle of the mules! Much Hilarity.

Rallick Nom/ GotM/ Sleeping in one of the Azath houses together with Vorcan/ An assasin with conscience. Likeable character.
TtH/ Returns to find a much changed Darujhistan/ Not much  action , not much development imho. Too bad, seemd like a nice character

Circle Breaker/ GotM/ Apparently retired succesfully to live a modest and quiet life (or at least I hope so)/ Chiar daca a avut un rol scurt, a fost memorabil.

Bairoth Gild/ HoC/ Dead by the hand of children/ Unul dintre Toblakai cu "wisdom". Could have been a great clan leader. Tragic death because of Karsa's foolish mistake. His last cry "Lead me Warleader!" will haunt me for a long while.

Fist Gamet/ HoC/ Dead in the night before the final battle with Sha'ik's army/ The old veteran taken one more time to battle. At least he died happy.

Torvald Nom/ HoC/ On his way to home/ Oricine reuseste sa se imprieteneasca si sa schimbe in bine o fiinta ca si Karsa are bonus points in ochii mei.  
TtH/ Reunited with his wife, clears debt in a funny way, captain of the household of Vorcan, survives the assault on the estate/ Refreshing to read about hapy end for a change.

L'oric/ DG/ A fugit cu Felisin Younger/ Fiul lui Ossric. Un caracter fain, sper sa-l mai revedem.
/TBH/Saved Leoman’s ass from Y’Ghatan gone to look for something/ a bit too preachy dar cu bune intentii

Corrabb/HoC/ A supravietuit ambuscadelor in Sha'ik's camp si a fugit impreuna cu Leoman/ Lucky bastard.  
/TBH/Tradat de Leoman, supravietuitor al Y’Ghatanului, acum face parte din veteran Bonehunters/ Yep, funny as hell, and still very very lucky
/RG/ Still lucky as hell, saving the squad a few times/ And a bit funny

Greyfrog/HoC/ A demon familiar serving L'oric, set to protect Felisin Younger/ Scenele cu el sunt absolut delicioase.
/TBH/Almost died at the hands of the Unbound now re-joined with L’oric/ Ramane unul din demoni funny/scary

Fisherman/NoK/ A mage trying to opose the assault of the riders. Presumed dead.
TtH/ Survives the assault on K’ruls, helps Duiker/ Very intriguing character

The bridgeburner veteran/NoK/ Kills himself with a sharper or cusser when the hound of shadow overwhelms Ash's men, to allow Kiska to escape.

Iron Bars, Corlo si Crimson Guard veterans/MT/ Crimson Guard veterans who after escaping Assail help the aquitor in getting home, kill the god of the Jheck,the Jheck leader and help in taking down the Sereghal gods of the Tarthenal. Hired by Shurq to ply the seas aboard her ship.
/tRotCG/ They get rescued by a slave ship. Iron bars manages to kill the slavers and cronies. Meets a Seguleh warship and kills one in ritual fight ! Has name entered in the book of the Azatii. Too late to arrive on Quon Tali to help the Crimson Guard. Gets captured again by other slavers (sinking ship due to storm) and on his way to the WALL of Korelri/ Awesome but not enough screen time. Also is he unlucky or what? Wink

Silchas Ruin/ MT/ Gets back from teh dead Azath House and woops the ass of the Sereghal. Looks like a possible major character in MBotF , being the brother of Anomander Rake and all  .
/RG/ Keeps his word to the Azath house. Gets righteous anger at the Letheras Empire but is stopped in time by QB and Hedge. Smart, backs away when wounded./ Nice, nice…let’s see what happens next

Kettle/ MT/ Undead child protecor of the Azath house in Lether, now alive and in the care of Silchas.
/RG/ Dies by the hands of Silchas in order to make a new Azath and contain the soul of Scabandari.

Ceda Quru'Can/MT/ High mage and leader of the Letherii mages, presumably dead after imprisoning the sea monster/god and  almost defeating the Warlock king and possibly turning the war against the Edur. Hope we shall see him again.

/RG/ Saves the day by powering the teleportation of Karsa and the cursed sword on TCG’s island/ Is this the end of him?

Brys/ MT/ Emperors champion, easily dispatched the Emperor of the Edur but fell to poison. Taken by the deep sea Guardian. Hope we shall see him again too.
RG/ We indeed see him again arriving in time to save his brother and kill the evil Invictad

Ublala Pung/MT/ Strangling the crap out of a Serghal God and getting hit in his thick head...hopefully not too damage from the ordeal.
/RG/ Just doing funny things here and there, “infiltrates” the champions barracks and meets Karsa. Helps Hunch Arbat

Shurq Ellale/MT/ Undead thief...now dependent on sex and very rich.  
/RG/ Leads the 14th up the river to invade Letheras

The Rat Guild/MT/ Funny as hell. Helping Tehol in getting out the poor and destiute in Letheras.
/RG/ Helps Tehol become Emperor/ Rucket and Ormly are funny as hell

Turudal Brizad/MT/ Errant. God of the Letherii. Finnaly taking action. Niice and unexpected.
/RG/ Am crezut ca e pe o cale buna dar e prea “fickle” to my liking/ Mai mult a incurcat decat a ajutat, nu-mi place

Chalas & The three brother bodyguards/ MT/ Dying to protect they're patron/charge...in the insanity that is war...so sad.  

Pella, Truth /TBH/Moartea lui Pella, in detaliu…broke my heart again. Si dupa aia moare si Truth, sacrificandu-se sa ii salveze pe ceilalti/ SE, I really hate you for this

Barathol /TBH/Saved by Spite and now together with Iskaral and Mappo / Interesting character , astept sa vad ce se intampal cu el mai departe
/TtH/ Goes through all sorts of trouble with Chaur and seems to have asmall measure pf peace with Scillara

Chaur /TBH/Same fate as Barathol / foarte fain modul cum SE te face sa iti pese chiar si de caractere minor precum Chaur “A child in a big man’s body”
/TtH/Saves Blend but also causes trouble for Barathol. He is disturbing with the sudden bouts of violence…hmmm

Faradan Sort /TBH/Commanding marines in armata Bonehunterilor / Cool in a tough no non-sense way. Also, served on the Stormwall and that’s supposed to be something big
/RG/ Keeps the disparate elements of the Marines in communication and discovers Beak, oh Beak.

Samar Dev /TBH/Of the Trygalle guild, inventor, calatoreste cu Karsa spre o “intalnire” cu Rhulad / Fain personaj. Puternica, desteapta, inventator si “vrajitoare” in acelasi timp!  Nice contrast cu Karsa
/RG/ In love with Karsa?
/TtH/Follows Karsa and Traveller around, nice to read from her POV.

Stormy and Gesler /DG,HoC,TBH/Gesler, a Fist demoted to Sergeant (Whiskeyjack much?    ), funny wit. And “Adjunct” Stormy    / Simpatici intr-un mod cinic “seen all done all” kind of way
/RG/ Part of the squads of marines causing confusion among the Edur/ Just nice to read about them

Dude whose face was bitten by Fiddler’s Horse /DG,TBH/helped QB save his sister and himself from the Hounds of Shadow / Redemption and forgiveness are powerful human elements , ain’t they?

Ahlrada Ahn /MT,TBH/ Died helping Trull against Icarium (Lifeslayer) / Sad to see him go

Redmasks bodyguards /RG/Ka’chain che’malle, alive and deadly/ Brutal and scary

Bruten Thrana /RG/ Honourable, easy to like. Aventura lui in cautarea lui Brys are ceva ireal in ea/ Moare de mana lui Mosag

The Letherii boy /RG/ Dies to save his sister from the kechra. Just when everything was getting well for him and his family/ damn shame

The young Edur outrider /RG/ One of the first Edur to die at the beginning of the invasion. He didn’t even like the war and the fighting/ damn shame again

The Seguleh Eleventh /RG/A female nonetheless, knows when to step away from a no win scenario. Funny the interlude with Fidler and Cuttle/ Seguleh are such scene stealers  

Senior Assesor /RG/An intriguing character, nice dialogues/ Shame he dies

Gaskaral Traum /RG/ Saves Brohl Handar many times from assassin, without the latter even realizingit. Brohl chooses to die by his side

Beak
/RG/ Keeps the marines fighting and hiding with his candles, Saves the marines at the end, saves the Edur of Hanradi, saves the day./ Shed a tear or three right there.

Laseen/tRotCG/ Despite some flaws she had some good things going for her. And also she kicks asss bare-handed! Dies by the hand of Taya…just when the day seems won. Ironic./ Un mister pana la sfarsit.

Traveller/MoI and tRotCG/Kicks the ass of Kallor and Skinner amongst many others, and has a revenge to pursue/tragic and awesome at the same time
/TtH/ Does not get revenge on Hood but instead kills Anomander. He seems a broken man this Daseem. Lord of Tragedy indeed.

Stalker, Badlands, Coots/tRotCG/ Gone with Greymane after some asskicking on the bridge against loyal forces/They are from Assail ! and that makes them doubly awesome despite general badassawomness. Did I say Assail? Wink

Kyle/ tRotCG/ With Greymane and carrying a badass sword/ Mostly a blank slate. But needed to show us the Crimson Guard and some oher stuff without seeming too forced on the reader

Ereko/ tRotCG/  Dead by the hands of Kallor. The last of his race. Tragic but also some hope …returning to Burn. All things must die or fade/ Liked the charcter.

Shimmer/ tRotCG/ Now second in command and loyal to K’azz. / Likeable character…will we see the Crimson guard again?

Ullen/ tRotCG/ Dead at the end of the battle with the Crimson Guard…One of the best commanders on the field/ Sad to see him go…could have been the greatest of his generation.

Braven Tooth/ tRotCG and cameos here an there/ Kicking ass left, right and centre, holding against the Jackal God/ Braven Tooth the one who Names !

Wildman/ tRotCG/ of Daseem’s Sword, protects Daseem against Skinner & Co, holding against the Jackal God/ Another of the Old guard, cool dude

Amaron and Choss/ tRotCG/ Of the Old guard. One dies to the Jackal God in the end. The other dies because of his wounds/ Was cool to see the Old Guard in action

Toc the Older
/ tRotCG/ Betrayed by the Seti / So sad fate, mai ales ca semana asa de mult cu ce I s-a intamplat lui Toc the Younger

Urko/ tBH,tRotCG/ Went away after killing the jackal God/ OLD GUARD barehands fighter & a good commander . Nuff said.

Possum/ tRotCG/ Barely survived his dozenth meeting with deat/ Cool to see him get his smug self kicked around or making horrible mistakes (like killing Havva Gullen by mistake)

Nait (Jumpy) and the saboteurs/ tRotCG/ “survived” till the end and played a key role in the victories/ Super tare sa vedem o legenda in the making (ca si Bonehunterii sau Bridge burnerii). Oare ce nume si-or lua?

Rillish/ tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Very very likeable…and surprise love story end with his corporal Wink

Nil and Nether/ DG, tBH,tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Fain de urmarit evolutia lor pe parcursul cartilor, au reusit impotriva tuturor sortilor

Hurl / tRotCG/One of the few survivors of the Li Heng’s siege and killing the Jackal God/ Tragic character..

Rell/ tRotCG/Died while killing the jackal God/ Seguleh! Nuff Said

Ho/ tRotCG/ Survived the Otataral Island, falling ship on Quon Tali, The chaos rent, his brothers/ Nice character, mi-ar placea sa mai citesc despre el

Tayschrenn/ Moi,NoK,tRotCG/Dissapeared into chaos rent/ Badass wizard…can’t believe his dead….he can’t be

Mallick Rel/ DG, tBH,tRotCG/ Become the Malazan Emperor/ A character who you love to hate…still has his aces up the sleeves and is intriguing to watch.

Crimson Guard Avowed
/ tRotCG/  Did all kinds of awesome rom storming Unta or Cawn, to kicking the ass of the Imperial forces, some survived to go again on the run, other went to the Cripple God/ Blues, Cowl, Shimmer, Iron Bars, Black, Isha, Fingers, etc, etc all are awesomesauce.

Moranth Gold/ tRotCG/ Some survivors with V’thel are with the Imperial army/ Just cool to see them in action…Moranth ammunitions!

The Jackal god/ tRotCG/ Dead at the hands of the Old Guard/ Unul din putinii zei de demult care se ridica la inaltimea legendelor. Was a true terror, a one God army LOL

Heuk / tRotCG/ Still a cadre mage after helping against the Crimson Guard by drawing on Kurald Galain!/ Any human that can draw on elder warrens is COOL in my book Wink

Bainisk/TtH/ Pt. ca a fost un prieten adevarat pt. Harllo. Pt. ca l-a ajutat sa scape. Pt. visul lui cu orasul

The city guard with the weak heart/ TtH/ Dovedeste ca oameni simpli si buni mai exista. Hood blew my mind when he healed him.

Tiserra/TtH/ De fapt Tiserra si Torvald. O relatie normal intre sot si sotie …mici secrete (pt. ca trebuie) dar incredere si dragoste all over. Nice

Seerdomin/TtH/ Liked him because atonement and redemption. Blew my mind cand mi-am dat seama ca el era Seerdomin-ul care a fost bun cu Toc in Black Coral.

Monkrat/TtH/ Pt. ca desi era pe calea gresita a reusit sa isi revina si sa salveze copii din pilgrim camp

Bellam Nom/TtH/ Another nice and trusty Nom. Liked him for kicking some sense into Stonny, helped Murillio and Harllo. Nice chap.

Raest/GotM,MoI and Tth/Desi la inceput pare un power hungry Jaghut Tyrant, odata invins si devenit Azath guardian  parca e chiar likeable cu acel dry Jaghut humour.

Cartographer/TtH/ Goofy undead scientist escaped from Hood’s realm and helping the Trygalle Guild? Cool stuf there…

Endest Silann/TtH/ Pt. ca nu a tradat increderea lui Anomander in el. Pt. ca si-a salvat compatriotii. Pt. ca a rezitat no matter what. Pt. ca ne-a dat ocazia sa vedem o farama de Kharkanas.

Hood/TtH and various other/ Because Jaghut God of death. Nuff said.

Nimander/ TBH, RG and TtH/Pt. ca a evoluat dintr-un reluctant and doubtfull leader into a leader of the Andii, still reluctant (the best kind of leader) but more fit to follow in his fathers footsteps.

Vezi profilul utilizatorului

28 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Vin Iul 18, 2014 1:02 am

Garak

avatar
Admin
And TtH a fost prima care am citit-o din serie. Try to imagine what that felt like - it still blew my mind. Btw ce parere ai de succesul lui Iskaral with the women? That bit where Shadowthrone admits he delegated was hilarious.


_________________
Vezi profilul utilizatorului

29 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Sam Iul 19, 2014 2:12 am

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
DG ca si prima carte a fost foarte foarte bine aleasa. Nici nu ma pot gandi cum ar fi sa citesc TtH fara sa stiu nimic despre MBotF. Cred ca as fi total in ceata.  Asa sunt numai de o treime  Razz 

Heh, eu nu am avut impresia ca Pust chiar are succes cu "ele". Ci mai degraba ca a trebuit sa revizioneze "biblia' or whatever religia lui Shadowthrone are ca si carte de capatai, ca sa includa partea cu free women for the high priest...si asta e mai mult hint-uita ca ar urma sa se intample candva in viitor.
Pust e mai degraba o reprezentare perfecta a modului cum Shadowthrone ar vrea sa fie perceput si anume ca aiurit, respingator, confuz, etc... Ramane de vazut daca Pust are si el agenda lui personala (una care nu e neaparat in cele mai bune interese ale lui Kellanved Very Happy )


P.S.: In re-read toata lumea o da cum Cottilion in sus si Cottilion in jos (pt. ca vezi doamne SE l-a jucat) dar mie, Shadowthrone (Pe care l-a jucat ICE), imi pare mult mai fascinant si cred ca e adevaratul mastermind din MBotF. Doar ca SE e un bard si filozof mult mai bun decat ICE...ceva gen Fisher kel Tath Wink

Vezi profilul utilizatorului

30 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Sam Iul 26, 2014 7:06 pm

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
Stonewielder. Si pe aceasta carte am terminat-o de cateva saptamani. Dar inca mai aveam de digerat Tth, asa ca nu am scris nimic despre cea mai buna carte a lui ICE de pana acum. Asta nu pt. ca nu e o carte buna, departe de asta, ci doar din motive de timp si de Tth. Vedeti voi, cum am mai spus si in mini review-ul de Tth, Erikson trebuie digerat., iar cartea sa, a opta din seria MBotF, mi se pare cea mai filozofica si cu impactul cel mai mare in timp. Din motivele enumerate mai sus si din multe altele.
Pe de alta parte, ICE si ale sale carti sunt o pauza bine meritata, o mancare usoara, gustoasa si cu cateva tente de sofisticare. Suficiente cat sa usureze experienta culinara (hah!) care este MBotF. O da, ICE scrie foarte cursiv, si cartile sale, chiar si portiunile mai lente, curg foarte natural si rapid pe cand la SE simt uneori un sentiment de rupere brusca (disjointed(?)) de la unele imagini si trairi (poate pentru ca asa a vrut. Intentiona(?)). Da, si ICE are aceste momente (nu cred ca exita scriitor care sa nu aibe aceste momente) dar “flow-ul” revine mult mai repede ca la SE.

In Stonewielder Ne reintalnim cu Greymane, care si-a deschis o scoala de spadasini in Falar, si cu Kyle, acum retras din Crimson Guard. “Concediul” lor este de scurta durata pentru ca noul Imparat al Imperiului malazan are planuri mari legate de Korelri. Si cand avem o profetie legata de un anume Stonewielder putem banui incotro se indreapta lucrurile.

Pe de alta parte, in Korel lucrurile nu stau bine deloc, Lordul protector Hiam trebuie sa apere un zid care se naruie cu oameni tot mai putini si fata atacurilor tot mai puternice ale stormriderilor.

Tot pe Korel, pacea este amenintata de un razboi religios in vreme ce un agistrat local investigheaz ao serie de crime care au ecou peste milenii cu o crima monstruoasa.

Si crimson guard sunt intr-o misune sa il salveze pe unul de-al lor, Iron Bars si ai sai oameni pusi sa lupte impotriva stormriderilor.

Deci Stonewielder. Da, o carte foarte buna care mi-a placut. Din multe motive, unele pe care le-am enumerat si altele care reies din ce am scris in randurile de mai jos.

Totusi exista si cateva aspecte negative cum ar fi faptul ca in unele cazuri este foarte explicit. Devine prea mura-n gura. Ar trebui sa aibe mai multa incredere in cititori ca pot aduna unu si cu un si sa le dea un rezultat decat sa le spuna direct ca e vorba de doi. Pe de alta parte are cateva story arcuri care nu se indreapta nici unde sau parca nu se potrivesc in carte (Leoman & Kiska) desi inteleg ca unele dintre ele se vor rezolva in timp (ca si la SE). Pana la urma mai sunt o gramada de carti scrise/de scris de catre ICE.

Dar avem si cateva plangeri legate de ICE, neintameiate zic eu,  mai ales din partea fanilor .
Una ar fi ca nu scrie ca SE. *FACEPALM*  Normal ca nu scrie ca SE pentru ca nu e SE! E ICE si scrie ca ICE. Are alte calitati si defecte decat SE(scrie lupte, actiune si caractere martiale, printre altele, mai bine ca SE imho). Si asta e OK. Cat de fuc*up ar fi sa aibe un stil identic cu SE? Cred ca nici gemenii nu sunt asa de similari. ICE si proza lui sunt doar o alta fateta a nestematei (uneori imperfecta) care este MBotF.
O alta plangere a unora este ca desi cartea are titlul Stonewielder nu petrecem prea mult timp cu Greymane (a carui porecla este Stonewielder) si nici nu aflam prea multe despre acesta. Si daca ar fi fost atenti la carte (care pana la urma nu este asa de complicata ca unele carti de  SE) si-ar fi dat seama ca, cartea, nu este despre Greymane ci despre profetia /legenda lui “Stonewielder”, cel care folosind arma lui Burn va indrepta o faradelege milenara
Spoiler:
si va pune capat unui genocid, a unei aberatii sau monstruozitati care se perpetueaza de sute de generatii.
Dar acesta nu este singur, nu traieste intr-un vacuum ci intr-o lume cu asa de multe personalitati, legende, actiuni cu impact peste mii de ani, eroi si raufacatori “larger than life” incat nu are cum sa nu devina si povestea lor. Sau mai ales povestea lor.
Spoiler:
Ar mai fi avut asa un impact the “shattering” of the wall daca nu am fi aflat toate detaliile despre Korel,  The Cult of the Lady, the murders, The Wall, stormguard, storm riders, 6th renegade army, the reform rebellion, Ivanr, the Sea folk, Hiam’s despair and pain at the end, etc,etc etc?
 Si apoi se plang ca ICE nu e SE. Just can’t please some people. Pfft!

Nota:  5.2din 5 .   Pentru ca “curge”, pentru ca Korelri, Stormwall & Malazans. Pentru ca ne revedem cu caractere vechi si dragi dar si pentu ca ajungem sa cunoastem caractere noi si fascinante. Pentru ca e vorba de momente care iti taie rasuflarea, pentru ca exista momente de tristete  dar si pentru ca exista si finaluri fericite, chiar si in MBotF.
Cu siguranta cea mai buna carte a lui ICE de pana acum din seria MBotF si una dintre cele mai bune din serie.

Si acum urmeaza stuff care mi-a placut in mod deosebit in Stonewielder

Pai in primul rand mi-a placut mult dezvoltarea lui Suth dintr-un racan intr-un veterean pana la sfarsitul cartii. Stiu ca e un plot device (new recruit from far off gets history and infodumps from veterans & others) dar e unul reusit. Si apoi mi-a placut mult partea cu malazan regulars. Parca am zis ca ICE scrie bine caractere martiale si batalii.

Si apropos de batalii, OMG cat de AWESOME a fost batalia dintre flota expeditionara cu Blue Moranth vs. the Mare war galleys fleet. Si abordajele si asediul Aamilului. Deci Blue Moranth earned my respect by being soooo cool & all. Cred ca daca toti moranthii s-ar unii (adica toate clanurile) ar reusi sa cucereasca Wu.

Then we have the “other” side of the story with Ussu. Intriguing character. Pe de o parte este foarte logic, intelligent, chiar likeable. Pe de alta parte aflam ca pt. a avea acces la macar o farama din magi ape care o controla odinioara recurge la sacrificii. Foarte ambivalent characterul.  Iron Bars torture was disgustingly well done.

The Black Moranth get  a mention here simply because they are so awesome in holding down the expeditionary force. Am o banuiala ca ei sunt si motivul pt. care incursiunea initiala nu s-a terminat cu o infrangere definitiva.

Apoi ii avem pe Manask si Ipshank. Damn what an awesome duo. Si ICE se pricepe sa scrie caractere comice nu numai SE.

Desi am citit unele pareri despre The whole Ivanr and reform affair, mie unul mi-a placut foarte mult. What with all the revelations and shaping up of peasants and burgers into an army (much like the Untan militia) and also the idea of (again) fighting against the established order and injustice.

The quest of the Crimson Guard, well, just of Blues & Co was also nice to behold. Liked the part with the Seafolk and of course manning of the wall and the escape.

And then we come to the Stormwall. Hmmm, the Wall shaped to be everything of what was hinted in other books and more. Clar,pare inspirit din ASoIaF, dar devine unic prin modul cum este reprezentat, faptul ca este asaltat in mod direct, parca prinde viata proprie prin cuvintele lui Stimnis si a celor care se lupta pe el. Un parapete impotriva furiei intregii mari.

Bakune’s detective story and his involvement with various people in the city of Banith also presents the life in a city in another part of Wu. Nicely written and concluded.

Leoman&Kiska’s story was made into an unforgettable experience by the involvement of none other than Shadowthrone himself. He’s sooo nicely insane that every page with him on it was a treat.

And then we come to the HUGE finale where all the threads are woven together (with the exeption of Leoman& Kiska’s story which is TBD).

We have the success of Greymane in destroying the WALL itself and letting the storm riders in so that they may destroy the artifacts of the Lady. That he dies in the process is nothing short of Ironic. Murderer and savior at the same time. Criminal deoarece inundatia provocata va omora milioane. Savior pentru ca the cult of the Blessed Lady este monstrous in imensitatea lui. Mentinerea zeitei cu sacrificiul a milioane de oameni/fiinte de-a lungul mileniilor este cea mai dureroasa revelatie a Lordului protector Hiam la sfarsit, cand totul se prabuseste. Abia imi pot imagina cum atata curaj, spirit de sacrificiu, skill, loialitate sunt puse inslujba unei minciuni , a genocidului. Macar ceilalti Storm guards (like Quint) nu au aflat acest lucru inainte sa moara. Dar Hiam a aflat, si asta l-a distrus. Sa stii ca tot ce ai facut este in slujba unui edificiu al genocidului, al unei minciuni. Heart breaking moment.
Apoi avem task force-ul condus de Rilish si Ipshank si care cu multe sacrifcii reuseste sa distruga al doilea artifact (o bucata din the crippled God) care ii impiedica pe storm riders sa o distruga pe cruda zeita. Finalul dulce amarui; atatia au murit.
Si apoi victoria armatelor Reformei impotriva cultului zeitei din Jourilan. Cu multe sacrificii ( Beneth, Martal, the priestess, thousands of regulars). Dar momentul cel mai dureros a fost cand Ivanr l-a descoperit pe copilul slavat tragand cu arcul in oameni legati de stalpi. For fun. Si apoi tradarea cea mai mare cand a tras chiar in el. Amazed he wasn’t broken inside after that. Another heart breaking moment.

The Synod of Stygg was another nicely written group of bush mages (LOL). Very well odone with them ICE.

Update la Tip top mini top-ul meu (in albastru new stuff):
-Warning, pot contine spoilers-
Update. Seria e prea tare si TOP TEN nu ajunge   . Asa ca prelungim la TOP CAT E NEVOIE .

Top Carti serie "Malazan book of the Fallen" cu note! :

Loc/Carte/Nr. in serie/ Nota/ Comments if applicable:
1. Deadhouse Gates/ a doua/ 6 din 5/ Best ever.
2. Memories of Ice/ a treia/ 5.95 din 5/ Foarte aproape de DG.  
3. The Bonehunters /a sasea/ 5.5 din 5/ Cartea pivot a seriei si momentul cand Bonehunterii devin veterani .
4. Toll the hounds/a opta/ 5.4 din 5/ Multe multe moment jaw dropping. Dar si incredibil de melancolica si sfasietoare.
5.Reaper’s Gale /a saptea/ 5.2 din 5/ Cartea in care multe plot-uri se incheie. Cateva noi incep. Broke my heart a couple of times too. Gritty and Grimdark.
6.Stonewielder/ A treia din seria scrisa de ICE/5.2 din 5/ Stonewielder Pt. ca inca mai exista speranta.
7. Midnight Tides/ a cincea/ 5.1 din 5/ Foarte faina.
8. The Return of the Crimson Guard/ A doua din seria scrisa de ICE / 5 din 5/ Lectura placuta si cu multa actiune.
9. House of chains/ a patra/ 5 din 5/ O carte foarte buna doar ca nu la fel de buna si primele doua.
10. Gardens of the Moon/ prima/ 4.5 din 5/ Buna dar se vede ca Erikson era la inceput.
11. Night of Knives / prima din seria scrisa de ICE/ 4.5 din 5/O carte faina si o buna prima incercare a lui ICE.


Top Ten caractere la sfarsitul lui Memories of Ice (may change in the future with further readings or re-reads):
loc/nume/carte in care apare / status actual/ Comments if applicable .

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actua;/ Comments if applicable.

1. Duiker/ DG/ Crezut mort, a supravietuit dupa ce armata lui Pormqual s-a predat lui Drijhna si au fost executati cu totii. Este in Darujhistan in compania bridgeburnerilor supravietuitori si a lui Baruk/ Favoritul meu de departe.
/TtH/ Survived once again assassination attempts on the bridgeburners and patrons of K’ruls bar. Find healing in telling the story of the Chain of Dogs together with Fisher.

2. Fiddler/ GotM, DG, HoC/ Re-enlisted as sergeant in armata a 14-a/ Unul dintre cele mai faine caractere din serie.
/TBH/ Turning the 14th into a veteran army. Influenteaza evenimente prin jocul de carti/ Devine tot mai awesome cu fiecare scena in care apare.
/RG/ Leading his squad and several others against the Letheri, guerrilla style on to conquer Letheras. He gets reunited with the other insane sapper, Hedge/ We get to see the Drum at work  [/color]

3. Ganoes Paran /GoM,MoI,TBH/Commanding Dujek’s army after singlehandedly killing Poliel and ending the plague in 7C/ Nu mi-a placut la inceput. Parca un pic naiv, un pic enervant. Dar acum ca e Master of the Deck si ascendant, adevenit o persoana puternica, sigura dar in acelasi timp e “compassionate”(plm nush cum sa traduc in romana ca parca milos nu-mi suna asa de bine)

4. Tehol si Bugg/MT/ Wrapping up things after the fall of Letheras and doing well/ Duo cel mai funny si inteligent de departe.
/RG/ Tehol brings about the collapse of the Letherii financial system, gets tortured in the process and becomes the new Emperor with a little help from the Rat catchers guild. Also gets an empress in the process. Bugg is the mastermind behind everything  / Still one of the favorites

5. Toc si Tool/ GotM/ Primul, reincarnat in Anaster, devenit Mortal Sword al lui Togg (geti it?) si Fanderay, al doilea reincarnat intr-un barghast/ Mi-e greu sa ii separ pt. ca imi plac mult si sunt impreuna majoritatea timpului.
/RG/ Toc, damn, Toc. Dies, again, defending the Awl children. But an awesome way to go. And he is seen of my Hood himself. Tool, well, he was so close and yet so far…his pain is heartbreaking…
/TtH/ Toc is a soldier in Hood’s army with a mission to pass some information to many important characters/ Nice to se ehim back, but won’t he get some well deserved rest?

6. Karsa Orlong/ DG si HoC/Dupa ce a infraint cei doi hounds of darkness si a facut pace cu Imperiul Malazan  , plus handing out some well deserved punishment in the process a plecat intr-un quest personal/ Dezvoltarea personajului este uluitoare. Awesome de urmarit. Si este si uber badass. Witness!  
/TBH/ Kicking the crap out of Edur, on his way to “meet”Rhulad/ Not much development ,imho ,dar ramane awesome
/RG/ Karsa kills Rhulad. Asa cum a zis ca o va face. Then spits on TCG’s offer. Soooo Karsa like / Well he gets bigger and aweomer by the moment. Does he have the hots for Samardev as well?
/TtH/ Destroys the slaver army on the desert near Darujhistan, makes friends with Traveller, protects Dragnipur against the hounds of Light, gets some redemption for his daughters(?)

7. Trull Sengar si Onrack/ HoC/ Au ajuns la throne of shadows pe care vor sa-l apere impotriva unor atacatori necunoscuti/ Un duo fain care se completeaza foarte bine, momentele lor din carte au fost printre cele mai faine.
/ TBH/ Both barely survived Icarium’s rage and successfully defended the first throne…/ Nu au aparut prea mult in TBH ca sa poata sa se dezvolte, dar e OK si asa, putin si bun.
/RG/ Well poor Trull gets two brothers killed/dead in front of his eyes. And then killed by a scum. But he stands facing Silchas and kicks the living shit out of Clip. And finds true love. Oh well… Onrack gets reunited with his long lost love and child. Becomes Imass again. Let’s see how long that lasts/ Sad end to a nice character, shed a manly tear.Or two.

8. Coltaine/ DG/ Mort in fata zidurilor Aren-ului/ Sper sa se reincarneze. E prea badass.
/tRotCG/ He appears shortly as a Wickan child, Coltaine Reborn, ordering the Wickans around/ I was right! Gotta love the reincarnation stuff.

9.Rillish/ tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Very very likeable…and surprise love story end with his corporal Wink
/SW/ Si cand credeam ca are parte de happy end, well, devine Fist in armata a 8ta si conduce unul din task force-urile care va distruge unul din cele trei artefacte ale the Blessed Lady, almost died but returns home to his wife and kids. Whew, there are still happy ends / Just a normal dude in lumea fantastica si plina de ascendants, Gods and deamons si cred ca pe mine adta ma impresioneaza cel mai mult.  Normal people facing the incredible against all odds, ca si Duiker sau Murillio …me likey that , A LOT.


10. Icarium si Mappo Trell/ DG si HoC/ Just strolling around meeting karsa  / Inca un duo fain. Erikson se pricepe de minune sa scrie duo-uri de neuitat.
/ TBH/ Lot’s of stuff happening actually. Mappo gets replaced with Taralack Veed  via the machinations of the nameless ones. Almost dies but is saved by Mogora and Iskaral and now travels to find Icarium. Icarium’s rage is unleashed via prodding by Taralack…and a scary thing it is. Now on his way to meet the Emperor of the Edur/ Cunoastem mult mai multe despre Icarium acuma. Un personaj tragic empatic si bun (Icarium) in opozitie cu raged killer (Lifeslayer)
/RG/ Icarium embraces the Life slayer side and steps through an energy something all the while his machine destroys a big part of the city. Fate unknown/ Curios de ce se va intampla…
/TtH/ Tries to go back to Lether by enlisting the help of The Trygalle Guild – chaos and laughter ensues !

11. Temper/ NoK/ Bodyguard of Daseem Ultor, one stubborn SoB / Just survived the Night of Knives/ Un caracter care sa concureze cu Fiddler  
/TBH/ Short cameo as one of the patrons at the tavern where Withal and Banaschar spend the nights/ Nice cameo…brings back memories
/tRotCG/ One of the veterans of Malaz isle drawn by Laseen to lead her forces against the rebellion/ Altho not much screen time , he is totally badass in heeping the Malazan line from sucumbing to the Moranth Gold, then protecting Dasee…erm, Traveller’s back in the fight against Skinner & Co. and then helping put down the Jackal God. Badass eh?

12. Udinaas/MT/ Barely survived the Wyval going crazy allover helping Silchas get out off the Azath house graveyard.
/RG/ Barely survived the”quest” . Got rid of Menandore’s and Feather Witch’s influence /attention. Got reunited with his child/ Merita niste odihna dupa cate a avut de suferit

13. Greymane/tRotCG/The stonewielder of the Old Guard Wink survived the journey and battles along the Crimson Guard as well as kicking the ass of a powerful warlock and surviving Skinner, seems to retreat somewhere with Kyle/ Intriguing and awesome character.
/SW/ Defeats the renegades of the 14th Malazan Army, and the Mare with the help of the Moranth Blue and Nok. Fulfills the prophecy of the “Stonewielder”. Dies in the process but all is not over, yet. It’s implied he becomes a “guardian” of sorts./ Un caracter fascinant, desi nu aflam mult despre el (mai mult in mod indirect) dar este un caracter principal care faureste istorie si in jurul carora evenimente improtante se invart. Este eterna intrebare, daca merita sa sacrifice mai putini pentru a salva pe mai multi.

Other favs, usually minor characters but it’s not only about them (long list will be added over time):

nume/carte in care apare prima data/ status actual/ Comments if applicabble

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actual/ Comments if applicable.

The Lestari oficer/ MoI/ Mort in fata Coralului dupa ce a supravietuit asediului Capustanului/ It broke my heart, it did.

Veteranul Grey swords/ MoI/ Mort in Capustan in urma tradarii lui Rath'Fener/ It was just something so awesome in the last defiant dance during the last stand.

Whiskeyjack's marines/ MoI/ Damn you Kallor! Broke my heart when you killed them, you bastard!  

Twist/ GotM & MoI/ Dead after the siege of Coral/ O enigma si totusi interesant.

Senu, Thurule & Mok/ MoI/ Going back to Seguleh island "escorted" by lady Envy/ The Seguleh. Punitive army of three! THREE! Nuff said.

The Mott Irregulars/ MoI/ With Caladan Broods army preparing for a "visit" to Bauchelain and Korbal Broach/ Trebuie o carte despre astia.
/TBH si RG/ Crump of the Bole brothers is in the Bonehunters. He is totally insane and blows things up like a psycho/ Funny in a scary kind of way
/TtH/ 3 of them, witch girl followed by 2 Bole brothers join the Trygalle Guild. Laughter ensues

Itkovian, Shield Anvil/ MoI/ Dead after redeeming the T'Lan Imass and/ This dude humbled me.
/TtH/ Became a God in his barrow near Black Coral. Saved by Seerdomin and Nimander’s indirect actions against the Dying God/ Interesting development of a beloved character.

Messremb/ DG/ Dead after one of the hounds of shadows attacks and kills him/ Sad, really sad death a unuia din D'iversii normali.

Bult/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ Just one of the good old soldiers you grow to like and then it dies. Damn you Erikson.
/TtH/ Returns to lead part of Hood’s legions against the armies of Chaos

List/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ He finally found his battle.  

Bent and Roach/ DG, TBH, RG/ Alive and kicking in the 14th Malazan army/ Hell Yeah!  

Baudin
/ DG/ Alive with no memory as a Gidrath (Knight of Death) in Capustan/ Mai bine ca nu-si aminteste nimic.

Iskaral Pust / DG/ Doing God knows what for Shadowthrone/ The other Kruppe. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
/TBH/Doing mischief
/TtH/Even more mischief in Darujhistan, and confronts Kruppe! Damn that’s hilarious.

Kruppe/ GotM/Doing God knows what for "Someone"/ The other Iskaral Pust. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
MoI/Just causing mischief allover. And pulling the strings. Some of them. Or all of them?
TtH/ Telling the story of Toll the Hounds, confronts Pust in the battle of the mules! Much Hilarity.

Rallick Nom/ GotM/ Sleeping in one of the Azath houses together with Vorcan/ An assasin with conscience. Likeable character.
TtH/ Returns to find a much changed Darujhistan/ Not much  action , not much development imho. Too bad, liked a nice character from GotM

Circle Breaker/ GotM/ Apparently retired succesfully to live a modest and quiet life (or at least I hope so)/ Chiar daca a avut un rol scurt, a fost memorabil.

Bairoth Gild/ HoC/ Dead by the hand of children/ Unul dintre Toblakai cu "wisdom". Could have been a great clan leader. Tragic death because of Karsa's foolish mistake. His last cry "Lead me Warleader!" will haunt me for a long while.

Fist Gamet/ HoC/ Dead in the night before the final battle with Sha'ik's army/ The old veteran taken one more time to battle. At least he died happy.

Torvald Nom/ HoC/ On his way to home/ Oricine reuseste sa se imprieteneasca si sa schimbe in bine o fiinta ca si Karsa are bonus points in ochii mei.  
TtH/ Reunited with his wife, clears debt in a funny way, captain of the household of Vorcan, survives the assault on the estate/ Refreshing to read about hapy end for a change.

L'oric/ DG/ A fugit cu Felisin Younger/ Fiul lui Ossric. Un caracter fain, sper sa-l mai revedem.
/TBH/Saved Leoman’s ass from Y’Ghatan gone to look for something/ a bit too preachy dar cu bune intentii
/SW/ Short appearance at the end with the army of light & leoman & Kiska/ Not much to tell
Corrabb/HoC/ A supravietuit ambuscadelor in Sha'ik's camp si a fugit impreuna cu Leoman/ Lucky bastard.  
/TBH/Tradat de Leoman, supravietuitor al Y’Ghatanului, acum face parte din veteran Bonehunters/ Yep, funny as hell, and still very very lucky
/RG/ Still lucky as hell, saving the squad a few times/ And a bit funny

Greyfrog/HoC/ A demon familiar serving L'oric, set to protect Felisin Younger/ Scenele cu el sunt absolut delicioase.
/TBH/Almost died at the hands of the Unbound now re-joined with L’oric/ Ramane unul din demonii funny/scary

Fisherman/NoK/ A mage trying to opose the assault of the riders. Presumed dead.
[TtH/ Survives the assault on K’ruls, helps Duiker/ Very intriguing character

The bridgeburner veteran/NoK/ Kills himself with a sharper or cusser when the hound of shadow overwhelms Ash's men, to allow Kiska to escape.

Iron Bars, Corlo si Crimson Guard veterans/MT/ Crimson Guard veterans who after escaping Assail help the aquitor in getting home, kill the god of the Jheck,the Jheck leader and help in taking down the Sereghal gods of the Tarthenal. Hired by Shurq to ply the seas aboard her ship.
/tRotCG/ They get rescued by a slave ship. Iron bars manages to kill the slavers and cronies. Meets a Seguleh warship and kills one in ritual fight ! Has name entered in the book of the Azatii. Too late to arrive on Quon Tali to help the Crimson Guard. Gets captured again by other slavers (sinking ship due to storm) and on his way to the WALL of Korelri/ Awesome but not enough screen time. Also is he unlucky or what? Wink
/SW/ Devine campionul Zidului. Devine aproape insane. Trece prin niste momente terifiante din cauza lui Ussu. Salvat de Blues&Co/ Whoa, cat poate sa indure chiar si un Avowed? Jur ca parca pe mine ma tortura Ullen in scena de la final – damn awesome.

Silchas Ruin/ MT/ Gets back from teh dead Azath House and woops the ass of the Sereghal. Looks like a possible major character in MBotF , being the brother of Anomander Rake and all  .
/RG/ Keeps his word to the Azath house. Gets righteous anger at the Letheras Empire but is stopped in time by QB and Hedge. Smart, backs away when wounded./ Nice, nice…let’s see what happens next

Kettle/ MT/ Undead child protecor of the Azath house in Lether, now alive and in the care of Silchas.
/RG/ Dies by the hands of Silchas in order to make a new Azath and contain the soul of Scabandari.

Ceda Quru'Can/MT/ High mage and leader of the Letherii mages, presumably dead after imprisoning the sea monster/god and  almost defeating the Warlock king and possibly turning the war against the Edur. Hope we shall see him again.

/RG/ Saves the day by powering the teleportation of Karsa and the cursed sword on TCG’s island/ Is this the end of him?

Brys/ MT/ Emperors champion, easily dispatched the Emperor of the Edur but fell to poison. Taken by the deep sea Guardian. Hope we shall see him again too.
RG/ We indeed see him again arriving in time to save his brother and kill the evil Invictad

Ublala Pung/MT/ Strangling the crap out of a Serghal God and getting hit in his thick head...hopefully not too damage from the ordeal.
/RG/ Just doing funny things here and there, “infiltrates” the champions barracks and meets Karsa. Helps Hunch Arbat

Shurq Ellale/MT/ Undead thief...now dependent on sex and very rich.  
/RG/ Leads the 14th up the river to invade Letheras

The Rat Guild/MT/ Funny as hell. Helping Tehol in getting out the poor and destiute in Letheras.
/RG/ Helps Tehol become Emperor/ Rucket and Ormly are funny as hell

Turudal Brizad/MT/ Errant. God of the Letherii. Finnaly taking action. Niice and unexpected.
/RG/ Am crezut ca e pe o cale buna dar e prea “fickle” to my liking/ Mai mult a incurcat decat a ajutat, nu-mi place

Chalas & The three brother bodyguards/ MT/ Dying to protect they're patron/charge...in the insanity that is war...so sad.  

Pella, Truth /TBH/Moartea lui Pella, in detaliu…broke my heart again. Si dupa aia moare si Truth, sacrificandu-se sa ii salveze pe ceilalti/ SE, I really hate you for this

Barathol /TBH/Saved by Spite and now together with Iskaral and Mappo / Interesting character , astept sa vad ce se intampal cu el mai departe
/TtH/ Goes through all sorts of trouble with Chaur and seems to have asmall measure pf peace with Scillara

Chaur /TBH/Same fate as Barathol / foarte fain modul cum SE te face sa iti pese chiar si de caractere minor precum Chaur “A child in a big man’s body”
/TtH/Saves Blend but also causes trouble for Barathol. He is disturbing with the sudden bouts of violence…hmmm

Faradan Sort /TBH/Commanding marines in armata Bonehunterilor / Cool in a tough no non-sense way. Also, served on the Stormwall and that’s supposed to be something big
/RG/ Keeps the disparate elements of the Marines in communication and discovers Beak, oh Beak.

Samar Dev /TBH/Of the Trygalle guild, inventor, calatoreste cu Karsa spre o “intalnire” cu Rhulad / Fain personaj. Puternica, desteapta, inventator si “vrajitoare” in acelasi timp!  Nice contrast cu Karsa
/RG/ In love with Karsa?
/TtH/Follows Karsa and Traveller around, nice to read from her POV.

Stormy and Gesler /DG,HoC,TBH/Gesler, a Fist demoted to Sergeant (Whiskeyjack much?    ), funny wit. And “Adjunct” Stormy    / Simpatici intr-un mod cinic “seen all done all” kind of way
/RG/ Part of the squads of marines causing confusion among the Edur/ Just nice to read about them

Dude whose face was bitten by Fiddler’s Horse /DG,TBH/helped QB save his sister and himself from the Hounds of Shadow / Redemption and forgiveness are powerful human elements , ain’t they?

Ahlrada Ahn /MT,TBH/ Died helping Trull against Icarium (Lifeslayer) / Sad to see him go

Redmasks bodyguards /RG/K’chain che’malle, alive and deadly/ Brutal and scary

Bruten Thrana /RG/ Honourable, easy to like. Aventura lui in cautarea lui Brys are ceva ireal in ea/ Moare de mana lui Mosag

The Letherii boy /RG/ Dies to save his sister from the kechra. Just when everything was getting well for him and his family/ damn shame

The young Edur outrider /RG/ One of the first Edur to die at the beginning of the invasion. He didn’t even like the war and the fighting/ damn shame again

The Seguleh Eleventh /RG/A female nonetheless, knows when to step away from a no win scenario. Funny the interlude with Fidler and Cuttle/ Seguleh are such scene stealers  

Senior Assesor /RG/An intriguing character, nice dialogues/ Shame he dies

Gaskaral Traum /RG/ Saves Brohl Handar many times from assassin, without the latter even realizingit. Brohl chooses to die by his side

Beak
/RG/ Keeps the marines fighting and hiding with his candles, Saves the marines at the end, saves the Edur of Hanradi, saves the day./ Shed a tear or three right there.

Laseen/tRotCG/ Despite some flaws she had some good things going for her. And also she kicks asss bare-handed! Dies by the hand of Taya…just when the day seems won. Ironic./ Un mister pana la sfarsit.

Traveller/MoI and tRotCG/Kicks the ass of Kallor and Skinner amongst many others, and has a revenge to pursue/tragic and awesome at the same time
/TtH/ Does not get revenge on Hood but instead kills Anomander. He seems a broken man this Daseem. Lord of Tragedy indeed.

Stalker, Badlands, Coots/tRotCG/ Gone with Greymane after some asskicking on the bridge against loyal forces/They are from Assail ! and that makes them doubly awesome despite general badassawomness. Did I say Assail? Wink

Kyle/ tRotCG/ With Greymane and carrying a badass sword/ Mostly a blank slate. But needed to show us the Crimson Guard and some oher stuff without seeming too forced on the reader

Ereko/ tRotCG/  Dead by the hands of Kallor. The last of his race. Tragic but also some hope …returning to Burn. All things must die or fade/ Liked the charcter.

Shimmer/ tRotCG/ Now second in command and loyal to K’azz. / Likeable character…will we see the Crimson guard again?

Ullen/ tRotCG/ Dead at the end of the battle with the Crimson Guard…One of the best commanders on the field/ Sad to see him go…could have been the greatest of his generation.

Braven Tooth/ tRotCG and cameos here an there/ Kicking ass left, right and centre, holding against the Jackal God/ Braven Tooth the one who Names !

Wildman/ tRotCG/ of Daseem’s Sword, protects Daseem against Skinner & Co, holding against the Jackal God/ Another of the Old guard, cool dude

Amaron and Choss/ tRotCG/ Of the Old guard. One dies to the Jackal God in the end. The other dies because of his wounds/ Was cool to see the Old Guard in action

Toc the Older
/ tRotCG/ Betrayed by the Seti / So sad fate, mai ales ca semana asa de mult cu ce I s-a intamplat lui Toc the Younger

Urko/ tBH,tRotCG/ Went away after killing the jackal God/ OLD GUARD barehands fighter & a good commander . Nuff said.

Possum/ tRotCG/ Barely survived his dozenth meeting with deat/ Cool to see him get his smug self kicked around or making horrible mistakes (like killing Havva Gullen by mistake)

Nait (Jumpy) and the saboteurs/ tRotCG/ “survived” till the end and played a key role in the victories/ Super tare sa vedem o legenda in the making (ca si Bonehunterii sau Bridge burnerii). Oare ce nume si-or lua?

Nil and Nether/ DG, tBH,tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Fain de urmarit evolutia lor pe parcursul cartilor, au reusit impotriva tuturor sortilor

Hurl / tRotCG/One of the few survivors of the Li Heng’s siege and killing the Jackal God/ Tragic character..

Rell/ tRotCG/Died while killing the jackal God/ Seguleh! Nuff Said

Ho/ tRotCG/ Survived the Otataral Island, falling ship on Quon Tali, The chaos rent, his brothers/ Nice character, mi-ar placea sa mai citesc despre el

Tayschrenn/ Moi,NoK,tRotCG/Dissapeared into chaos rent/ Badass wizard…can’t believe his dead….he can’t be

Mallick Rel/ DG, tBH,tRotCG/ Become the Malazan Emperor/ A character who you love to hate…still has his aces up the sleeves and is intriguing to watch.

Crimson Guard Avowed
/ tRotCG/  Did all kinds of awesome rom storming Unta or Cawn, to kicking the ass of the Imperial forces, some survived to go again on the run, other went to the Cripple God/ Blues, Cowl, Shimmer, Iron Bars, Black, Isha, Fingers, etc, etc all are awesomesauce.

Moranth Gold/ tRotCG/ Some survivors with V’thel are with the Imperial army/ Just cool to see them in action…Moranth ammunitions!

The Jackal god/ tRotCG/ Dead at the hands of the Old Guard/ Unul din putinii zei de demult care se ridica la inaltimea legendelor. Was a true terror, a one God army LOL

Heuk / tRotCG/ Still a cadre mage after helping against the Crimson Guard by drawing on Kurald Galain!/ Any human that can draw on elder warrens is COOL in my book Wink

Bainisk/TtH/ Pt. ca a fost un prieten adevarat pt. Harllo. Pt. ca l-a ajutat sa scape. Pt. visul lui cu orasul

The city guard with the weak heart/ TtH/ Dovedeste ca oameni simpli si buni mai exista. Hood blew my mind when he healed him.

Tiserra/TtH/ De fapt Tiserra si Torvald. O relatie normal intre sot si sotie …mici secrete (pt. ca trebuie) dar incredere si dragoste all over. Nice

Seerdomin/TtH/ Liked him because atonement and redemption. Blew my mind cand mi-am dat seama ca el era Seerdomin-ul care a fost bun cu Toc in Black Coral.

Monkrat/TtH/ Pt. ca desi era pe calea gresita a reusit sa isi revina si sa salveze copii din pilgrim camp

Bellam Nom/TtH/ Another nice and trusty Nom. Liked him for kicking some sense into Stonny, helped Murillio and Harllo. Nice chap.

Raest/GotM,MoI and Tth/Desi la inceput pare un power hungry Jaghut Tyrant, odata invins si devenit Azath guardian  parca e chiar likeable cu acel dry Jaghut humour.

Cartographer/TtH/ Goofy undead scientist escaped from Hood’s realm and helping the Trygalle Guild? Cool stuf there…

Endest Silann/TtH/ Pt. ca nu a tradat increderea lui Anomander in el. Pt. ca si-a salvat compatriotii. Pt. ca a rezitat no matter what. Pt. ca ne-a dat ocazia sa vedem o farama de Kharkanas.

Hood/TtH and various other/ Because Jaghut God of death. Nuff said.

Nimander/ TBH, RG and TtH/Pt. ca a evoluat dintr-un reluctant and doubtfull leader into a leader of the Andii, still reluctant (the best kind of leader) but more fit to follow in his fathers footsteps


Suth/SW/ Now a veteran of the malazan 4th army/ Nice character for development. And a heavy non the less

Blue Moranth /SW/ Defeated the Mare and now  patrolling the waters around Korel/ Seeing them in action , finally was just awesome.

Ussu /SW/ Dead by the hands of Bars/ Cum am mai zis un caracter foarte interesant de ambivalent

Hiam /SW/  Dead by suicide at the END of the Wall/ Heart breaking moment really, pt. toate motivele enumerate mai sus

Bakune /SW/ Political ruler of Fist/ What happened to his blood coughing? Just a forgotten plot device?

Karien’el /SW/ military ruler of Fist/ A grey character that is nonetheless a nice chap for looking out for the fistians & bakune, but it’s mostly looking out for No.1.

Ipshank /SW/ After the defeat of the Lady he resumes priestly things (?)/ Awesome because of his high moral values, and history with the Lady and Fener

Manask /SW/ Helped destroy an artifact, caused mischief and laughter, now stolen some big treasure finally/ The “stealthiest” thief alive. Very good for comedic relief.

The Synod of Stygg /SW/ Mostly gone except Carfin and Gosh, helped imensly against the Lady/ Were fascinating to watch/read about

The Seafolk /SW/ Richer now, going to settle as farmers/ A nice touch about the small folk inhabiting Wu.

The stormriders /NoK & SW/ Finally defeated the Lady, whereabouts unknown/ Still a big enigma…sper sa mai auzim de ei

The Cult of the Blessed Lady /SW/ Defeted and hopefully vanished from Korel/ sick mofos, serves them right. Nice idea as main antagonists. Although at the beginning they seemed like the righteous and good ones. Another point in favor of the idea that certainty and lack of compassion (the end justifies the means) can lead to damnation and horrible things
[/color]

Vezi profilul utilizatorului

31 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Lun Iul 28, 2014 11:53 pm

Garak

avatar
Admin
Rereading Bonehunters now and a Malazan healer (Noto Boil in Onearm's Host) admits he was trained by Ipshank and also met Manask.


_________________
Vezi profilul utilizatorului

32 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Joi Aug 07, 2014 11:43 pm

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
Si primim dupa cati ani o carte unde apar cei doi (in)faimosi? Shocked Very Happy Wink 

Vezi profilul utilizatorului

33 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Mier Aug 27, 2014 8:14 pm

Garak

avatar
Admin
Iti pui reactia si la DoD?


_________________
Vezi profilul utilizatorului

34 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Mier Aug 27, 2014 11:33 pm

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
Garak a scris:Iti pui reactia si la DoD?

As vrea. Doar ca m-a prins tCG. Dar s-ar putea sa fie prea mult doua carti deodata....hmmmm. ma gandesc si poate o fac pe sfarsitul saptamanii.

P.S.: Mi-a placut DoD foarte mult... "And the sea, my friend, does not dream of you."

Vezi profilul utilizatorului

35 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Dum Noi 30, 2014 10:24 pm

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
Dust of dreams.  A noua carte si penultima din seria MBotF. Este inceputul sfarsitului. Este prima jumatate din endgame.
Impreuna, DoD si tCG,  ar fi fost prea mare (oare ar fi putut sa lege peste 2000 de pagini in formatul paperback?) asa ca a fost impartita in doua. De aceea DoD nu are un epilog, o incheiere, ca si restul cartilor. Ci se termina brusc. Prea brusc. Nici nu vreau sa stiu ce a fost in sufletul/mintea fanilor care au avut de asteptat un an sa apara tCG.


In Dust of Dreams actiunea revine pe continentul Letherii, unde armata lui Tavore, dupa ce i-a infrant pe Tiste Edur si a cucerit Imperiul, isi reia marsul catre o locatie necunoscuta  pentru a lupta impotriva unui inamic misterios.
Printul Brys Beddict si noua armata a Imperiului se alatura malazanilor si aliatilor lui Tavore , Perish si Khundryl, in marsul prin regatele ce stau de straja la marginea marelui desert de sticla.

Clanurile de Barghasts, aflate in imposibilitatea de a-si indeplini scopul revenirii pe pamanturile natale, si anume infrangerea dusmanului ancestral Tiste Edur, sunt roase din interior de ambitii, tradari si traditii salbatice. Onos Toolan, renascut ca Barghast, si devenit lider al triburilor in urma mortii lui Humbral Taur nu pare ca este in stare sa mentina pacea si unitatea. Barghastii au nevoie de un nou inamic dar s-ar putea sa primeasca inapoi mai mult decat pot duce.

Stravechea rasa K’chain Che’malle , este in cautarea salvarii de la extinctie sperand sa gaseasca niste lideri capabili printre oameni. Un inamic la fel de stravechi ca ei ii cauta si este doar o chestiune de timp pana ii va gasi.


Nota:  5.4 din 5


Si acum urmeaza stuff care mi-a placut in mod deosebit in Dust of Dreams:

WARNING! THERE BE SPOILERS !

Chiar mi-au placut micile scene cu soldatii din armata lui Tavore, desi nu au facut prea multe most of the book. This was all redeemed at the end when they come face to face with the Nah’ruk. I was literally on the edge of my seat because of the adrenaline: first the Nah’ruk kill the envoys, then motherfuc*ing badass Ruthan Gudd single charges the Nah\ruk. Then we get to see Keneb die in front of us and it hits like a brick, because it’s just the beginning of the end for the marines and the heavies. The marines take out the arc nodes of the Nah’ruk even if they get almost wiped out in the process. And then the fuc*ing heavies literally STOP in their tracks thousands of giant armoured lizards. We see the Letherii charge, but it’s not enough. We see many of the known marines and  heavies going down, we see Quick ben wiping out TWO phalanxes and then getting smacked in the process….all done to allow for the retreat of Tavores army. And then it ends! WHAT? Show me what happened , SE you bastard!!!

Brys musings of “What kind of soldiers are these?” best sum up my awe at seeing them holding back the damn Nah’ruk. HAIL THE MARINES! And might I add also a HAIL THE HEAVIES!  cheers
Damn! I get the shivers all over again remembering the scene.

Also the scene of sergeant Sunrise musing on what is so great in being a soldier (visiting exotic lands and people) is hilariously delicious:
“ And then there were the wonderful beasts in those distant lands. Dragonflies big enough to ride – imagine whizzing through the clouds, looking down on everything! Seeing how beautiful it all was, and then dropping hundreds of bombs on it”
Brings back memories from “Full Metal Jacket” about the absurdity of war.  There was a quote there that sounded very similar to Sunrise’ . It goes something like that “I wanted to see exotic Vietnam... the crown jewel of Southeast Asia. I wanted to meet interesting and stimulating people of an ancient culture... and kill them. I wanted to be the first kid on my block to get a confirmed kill!”   Wink

The Che’malle quest of Gu’rull, Gunth match and Kalyth to find a new mortal sword and shield anvil was also awesome to watch. Vreau sa zic, ce intoarcere de perspectiva! credeam ca Che’Malle sunt evil lizards, dar nu e chiar asa… in the end they just try to survive, being the last of their species and all. Si incununarea acestui “quest” al lor, prin faptul ca Gesler si Stormy ajung sa fie mortal sword and shield anvil of the Che’malle este cu atat mai satisfacatoare atunci cand Armata Che’malle ii ataca si reusesc sa ii infranga pe Nah’ruk care au pricinuit atata rau armatei malazane.

Da, the lizard on lizard action (no pun intended) was one of the most awesome battles in the series (and there were tons of awesome battles in this series) what with giant armoured lizard warriors ripping each other apart while high above in the air giant ship cities, coming from an open wound in reality, blew at each other with freaking lasers! And then, of course, we have Sinn and Grub blowing the last Nah’ruk skykeeps to smithereens even as Icarium manages to heal the rent in the sky. I’d pay to see that on the big screen!

Gall’s Khundryl&Perish adventure in the Bolkando Kingdom. Well, it was awesome to see the Khundryl in action after being on the sidelines for so long. And boy, do they deliver. Abordarea aroganta a celor din bolkando i-a determinat pe khundryli sa treaca la actiune si sa arate ce pot face unii dintre cei mai buni horsewarriors din seven cities, demni urmasi ai lui Coltaine. Again and again they defeat the armies of bolkando. Truth be told, the bolkando regulars were also betrayed by their greedy leaders and merchants by being equipped with low grade weapons and armor. All in the name of profitability of course.

Dar ce mi-a placut cel mai mult a fost character development-ul acestora prin prisma lui Gall, un lider carismatic si a sotiei lui, Hanavat. Broke my heart when most of the khundryl’s died by the lightning weapons employed by the cursed Nah’ruk. This charge had so much potential, I was almost cheering, seeing in front of me the rohirrim charge at the Pelenor fields, when it all turned into a disaster of epic proportions. I was shocked by the outcome…most of the khundryl blown to pieces. I can’t imagine the horror of the few survivors…

The Snake’s torturous trek across the glass desert running from Kolanse. Well, this was a whole new level of grim. Daca suferinta copiilor in traversarea lor inceata, amenintati si atacati de caini salbatici, lacuste de diamant carnivore, seceta si alte amenintari care ii imputineaza infiecare zi nu impresioneaza, atunci nu stiu ce ar putea. Mi-au placut in mod special poeziile lui Badalle si ingeniozitatea copiilor. Si mai ales faptul ca a reusit sa-i puna pe fuga pe inchizitori. study

Gandurile de mai jos mi se par foarte adevarate in legatura cu religiile lumii asa cum a fost ele in trecut si pana in ziua de azi:
“ ‘Remember temples?” she asked the boy beside her. ‘Fathers in robes, the bowls filling with coins no one could eat.And on the walls gems like drops of blood. Those temples, they were like giant fists built to batter us down, to take our spirits and chain them to worldly fears. We were supposed to shred the skin from our souls and accept the pain and punishment as just. The temples told us we were flawed and then promised to heal us. All we needed to do was pay and pray. Coin for absolution and caluses on the knees, but remember how splendid those robes were! That’s what we paid for.’

Then we have the Barghast storyline filled with internecine violence as well as the escalation to open war against the wrong enemy, the long time rulers of the plains, the akrinnai horse warriors. Very,very few redeeming qualities for the barghast. No noble savages there, at all. Nu cu ceea ce i-au facut lui Hetan, nu cu ceea ce au facut negustorilor akrinnai. De fapt in tot conflictul ce a urmat am tinut cu akrinnaii si aliatii lor.
Nici macar actiunea clanului Senan care s-a dezis de restul barghastilor nu a mi-a putut schimba parerea despre barghasti. Am sperat la atonement dar Tool si ai sai T’lan Imass i-au pus capat in cel mai brutal mod cu putinta. “Slayers of children…” Evil or Very Mad

Desi scena bataliei finale dintre barghasti si akrinnai a fost superba, mai ales momentul aparitiei lui Draconus, parca am simtit un pic de regret legat de faptul ca pana la urma au murit cu totii. Sceptre Irkullas a fost un om drept care isi apara pamanturile si oamenii…nu merita sa moara asa… Mi s-a parut un story arc la fel de grim,trist si dureros ca si cel al lui Redmask and the awl’dan impotriva armatelor Letherii. Sad

Tools journey was heart rending and I can’t see any other more fitting words than these:
“ As she watched, they began, one by one, falling into dust.None to witness. Dust of Dreams, dust of all that we never achieved. Dust of what we might have been and what we cannot help but be.”

It appears that for my favourite duo of Toc and Tool there is nothing but pain and suffering left… me angry at SE for this.

The only redeeming feature of this grim story arc is Torrent, the last warrior of the awl becoming so much more than a selfish glory seeker and becoming a compassionate protector of the innocent. As opposed to the selfish Gruntle, Mappo and the rest of the Trygalle guild crew who leave Tool’s children in the clutches of the crazy hag, Olar Ethil.

Shurq Ellale & Crew’s seafaring adventure was a nice addition, what with the witty commentary of Felash and the awesome fighting of her seguleh handmaiden. What a Face

The Shake and letherii refugee’s long road back to the first shore was also a nice addition, especially because we get to see Yedan Derrig in action (damn was he awesome against the Forkrul and Liosan) and also because we get to finally see Kharkanas and the first shore in all it’s decayed glory! That and Yedan + Hust sword= awesomness in the making. Twisted Evil

In the end I can only stand in awe at the awesome book that is Dust of Dreams. And remember: “The sea my friend, does not dream of you”

Update la Tip top mini top-ul meu (in albastru new stuff):
-Warning, pot contine spoilers-
Update. Seria e prea tare si TOP TEN nu ajunge   . Asa ca prelungim la TOP CAT E NEVOIE .

Top Carti serie "Malazan book of the Fallen" cu note! :

Loc/Carte/Nr. in serie/ Nota/ Comments if applicable:
1. Deadhouse Gates/ a doua/ 6 din 5/ Best ever.
2. Memories of Ice/ a treia/ 5.95 din 5/ Foarte aproape de DG.  
3. The Bonehunters /a sasea/ 5.5 din 5/ Cartea pivot a seriei si momentul cand Bonehunterii devin veterani .
4. Toll the hounds/a opta/ 5.4 din 5/ Multe multe moment jaw dropping. Dar si incredibil de melancolica si sfasietoare.
5. Dust of Dreams/a noua/ 5.4 din 5/  Inceputul sfarsitului. Jaw dropping sometime. Very disturbing at other times. Si acel cliffhanger…O.O
6.Reaper’s Gale /a saptea/ 5.2 din 5/ Cartea in care multe plot-uri se incheie. Cateva noi incep. Broke my heart a couple of times too. Gritty and Grimdark.
7.Stonewielder/ A treia din seria scrisa de ICE/5.2 din 5/ Stonewielder Pt. ca inca mai exista speranta.
8. Midnight Tides/ a cincea/ 5.1 din 5/ Foarte faina.
9. The Return of the Crimson Guard/ A doua din seria scrisa de ICE / 5 din 5/ Lectura placuta si cu multa actiune.
10. House of chains/ a patra/ 5 din 5/ O carte foarte buna doar ca nu la fel de buna si primele doua.
11. Gardens of the Moon/ prima/ 4.5 din 5/ Buna dar se vede ca Erikson era la inceput.
12. Night of Knives / prima din seria scrisa de ICE/ 4.5 din 5/O carte faina si o buna prima incercare a lui ICE.


Top Ten caractere la sfarsitul lui Dust of Dreams (may change in the future with further readings or re-reads):
loc/nume/carte in care apare / status actual/ Comments if applicable .

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actua;/ Comments if applicable.

1. Duiker/ DG/ Crezut mort, a supravietuit dupa ce armata lui Pormqual s-a predat lui Drijhna si au fost executati cu totii. Este in Darujhistan in compania bridgeburnerilor supravietuitori si a lui Baruk/ Favoritul meu de departe.
/TtH/ Survived once again assassination attempts on the bridgeburners and patrons of K’ruls bar. Find healing in telling the story of the Chain of Dogs together with Fisher.

2. Fiddler/ GotM, DG, HoC/ Re-enlisted as sergeant in armata a 14-a/ Unul dintre cele mai faine caractere din serie.
/TBH/ Turning the 14th into a veteran army. Influenteaza evenimente prin jocul de carti/ Devine tot mai awesome cu fiecare scena in care apare.
/RG/ Leading his squad and several others against the Letheri, guerrilla style on to conquer Letheras. He gets reunited with the other insane sapper, Hedge/ We get to see the Drum at work
/DoD/Leading his squad through Lether, Bolkando and then onwards to the glass desert on to a desperate battle with the Nah’ruk/ liking him more and more

3. Ganoes Paran /GoM,MoI,TBH/Commanding Dujek’s army after single handedly killing Poliel and ending the plague in 7C/ Nu mi-a placut la inceput. Parca un pic naiv, un pic enervant. Dar acum ca e Master of the Deck si ascendant, adevenit o persoana puternica, sigura dar in acelasi timp e “compassionate”(plm nush cum sa traduc in romana ca parca milos nu-mi suna asa de bine)

4. Tehol si Bugg/MT/ Wrapping up things after the fall of Letheras and doing well/ Duo cel mai funny si inteligent de departe.
/RG/ Tehol brings about the collapse of the Letherii financial system, gets tortured in the process and becomes the new Emperor with a little help from the Rat catchers guild. Also gets an empress in the process. Bugg is the mastermind behind everything  / Still one of the favorites
/DoD/ Both are trying to do the right thing by the citizens of Lether and by Tavore, and they mostly manage it Wink /Tehol is still funny as hell even as an Emperor. Bugg as Ceda, chancellor and treasurer is hilarious

5. Toc si Tool/ GotM/ Primul, reincarnat in Anaster, devenit Mortal Sword al lui Togg (geti it?) si Fanderay, al doilea reincarnat intr-un barghast/ Mi-e greu sa ii separ pt. ca imi plac mult si sunt impreuna majoritatea timpului.
/RG/ Toc, damn, Toc. Dies, again, defending the Awl children. But an awesome way to go. And he is seen of my Hood himself. Tool, well, he was so close and yet so far…his pain is heartbreaking…
/TtH/ Toc is a soldier in Hood’s army with a mission to pass some information to many important characters/ Nice to see him back, but won’t he get some well deserved rest?
/DoD/Tool has become an T’lan Imass once gain through the machinations of the Barghast powermongers. Toc has a reversed role with Tool as he can only witness spowerless the fall of Tool and his family / Oh God, chiar nu exista nici un moment  de pace pt. Tool si Toc 

6. Karsa Orlong/ DG si HoC/Dupa ce a infraint cei doi hounds of darkness si a facut pace cu Imperiul Malazan  , plus handing out some well deserved punishment in the process a plecat intr-un quest personal/ Dezvoltarea personajului este uluitoare. Awesome de urmarit. Si este si uber badass. Witness!  
/TBH/ Kicking the crap out of Edur, on his way to “meet”Rhulad/ Not much development ,imho ,dar ramane awesome
/RG/ Karsa kills Rhulad. Asa cum a zis ca o va face. Then spits on TCG’s / Well he gets bigger and aweomer by theoffer. Soooo Karsa like  moment. Does he have the hots for Samardev as well?
/TtH/ Destroys the slaver army on the desert near Darujhistan, makes friends with Traveller, protects Dragnipur against the hounds of Light, gets some redemption for his daughters(?)

7. Trull Sengar si Onrack/ HoC/ Au ajuns la throne of shadows pe care vor sa-l apere impotriva unor atacatori necunoscuti/ Un duo fain care se completeaza foarte bine, momentele lor din carte au fost printre cele mai faine.
/ TBH/ Both barely survived Icarium’s rage and successfully defended the first throne…/ Nu au aparut prea mult in TBH ca sa poata sa se dezvolte, dar e OK si asa, putin si bun.
/RG/ Well poor Trull gets two brothers killed/dead in front of his eyes. And then killed by a scum. But he stands facing Silchas and kicks the living shit out of Clip. And finds true love. Oh well… Onrack gets reunited with his long lost love and child. Becomes Imass again. Let’s see how long that lasts/ Sad end to a nice character, shed a manly tear.Or two.

8. Coltaine/ DG/ Mort in fata zidurilor Aren-ului/ Sper sa se reincarneze. E prea badass.
/tRotCG/ He appears shortly as a Wickan child, Coltaine Reborn, ordering the Wickans around/ I was right! Gotta love the reincarnation stuff.

9.Rillish/ tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Very very likeable…and surprise love story end with his corporal  
/SW/ Si cand credeam ca are parte de happy end, well, devine Fist in armata a 8ta si conduce unul din task force-urile care va distruge unul din cele trei artefacte ale the Blessed Lady, almost died but returns home to his wife and kids. Whew, there are still happy ends / Just a normal dude in lumea fantastica si plina de ascendants, Gods and deamons si cred ca pe mine adta ma impresioneaza cel mai mult.  Normal people facing the incredible against all odds, ca si Duiker sau Murillio …me likey that , A LOT.

10. Icarium si Mappo Runt/ DG si HoC/ Just strolling around meeting karsa  / Inca un duo fain. Erikson se pricepe de minune sa scrie duo-uri de neuitat.
/ TBH/ Lot’s of stuff happening actually. Mappo gets replaced with Taralack Veed  via the machinations of the nameless ones. Almost dies but is saved by Mogora and Iskaral and now travels to find Icarium. Icarium’s rage is unleashed via prodding by Taralack…and a scary thing it is. Now on his way to meet the Emperor of the Edur/ Cunoastem mult mai multe despre Icarium acuma. Un personaj tragic empatic si bun (Icarium) in opozitie cu raged killer (Lifeslayer)
/RG/ Icarium embraces the Life slayer side and steps through an energy something all the while his machine destroys a big part of the city. Fate unknown/ Curios de ce se va intampla…
/TtH/ Tries to go back to Lether by enlisting the help of The Trygalle Guild – chaos and laughter ensues !
/DoD/ Icarium is lost between multiple personalities absorbed during the destruction of Letheras. Ironic ca chiar Taralack Veed il ajuta sa treaca peste faza. Activeaza un Che’malle flying fortress thingy. Mappo  is more miserable as time passes, a shadow of his former self, obsessed with finding Icarium/ I can see nothing good in store for them.

11. Temper/ NoK/ Bodyguard of Daseem Ultor, one stubborn SoB / Just survived the Night of Knives/ Un caracter care sa concureze cu Fiddler  
/TBH/ Short cameo as one of the patrons at the tavern where Withal and Banaschar spend the nights/ Nice cameo…brings back memories
/tRotCG/ One of the veterans of Malaz isle drawn by Laseen to lead her forces against the rebellion/ Altho not much screen time , he is totally badass in heeping the Malazan line from sucumbing to the Moranth Gold, then protecting Dasee…erm, Traveller’s back in the fight against Skinner & Co. and then helping put down the Jackal God. Badass eh?

12. Udinaas/MT/ Barely survived the Wyval going crazy allover helping Silchas get out off the Azath house graveyard.
/RG/ Barely survived the”quest” . Got rid of Menandore’s and Feather Witch’s influence /attention. Got reunited with his child/ Merita niste odihna dupa cate a avut de suferit
/DoD/ With the Imass in the crumbling refugium. Allows for his son Rud Ellale to be taken for training by Silchas Ruin/ Not too much screen time. Dar ramane witty and sharp as ever.

13. Greymane/tRotCG/The stonewielder of the Old Guard  survived the journey and battles along the Crimson Guard as well as kicking the ass of a powerful warlock and surviving Skinner, seems to retreat somewhere with Kyle/ Intriguing and awesome character.
/SW/ Defeats the renegades of the 14th Malazan Army, and the Mare with the help of the Moranth Blue and Nok. Fulfills the prophecy of the “Stonewielder”. Dies in the process but all is not over, yet. It’s implied he becomes a “guardian” of sorts./ Un caracter fascinant, desi nu aflam mult despre el (mai mult in mod indirect) dar este un caracter principal care faureste istorie si in jurul carora evenimente improtante se invart. Este eterna intrebare, daca merita sa sacrifice mai putini pentru a salva pe mai multi.

Other favs, usually minor characters but it’s not only about them (long list will be added over time):

nume/carte in care apare prima data/ status actual/ Comments if applicabble

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actual/ Comments if applicable.

The Lestari oficer/ MoI/ Mort in fata Coralului dupa ce a supravietuit asediului Capustanului/ It broke my heart, it did.

Veteranul Grey swords/ MoI/ Mort in Capustan in urma tradarii lui Rath'Fener/ It was just something so awesome in the last defiant dance during the last stand.

Whiskeyjack's marines/ MoI/ Damn you Kallor! Broke my heart when you killed them, you bastard!  

Twist/ GotM & MoI/ Dead after the siege of Coral/ O enigma si totusi interesant.

Senu, Thurule & Mok/ MoI/ Going back to Seguleh island "escorted" by lady Envy/ The Seguleh. Punitive army of three! THREE! Nuff said.

The Mott Irregulars/ MoI/ With Caladan Broods army preparing for a "visit" to Bauchelain and Korbal Broach/ Trebuie o carte despre astia.
/TBH si RG/ Crump of the Bole brothers is in the Bonehunters. He is totally insane and blows things up like a psycho/ Funny in a scary kind of way
/TtH/ 3 of them, witch girl followed by 2 Bole brothers join the Trygalle Guild. Laughter ensues

Itkovian, Shield Anvil/ MoI/ Dead after redeeming the T'Lan Imass and/ This dude humbled me.
/TtH/ Became a God in his barrow near Black Coral. Saved by Seerdomin and Nimander’s indirect actions against the Dying God/ Interesting development of a beloved character.

Messremb/ DG/ Dead after one of the hounds of shadows attacks and kills him/ Sad, really sad death a unuia din D'iversii normali.

Bult/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ Just one of the good old soldiers you grow to like and then it dies. Damn you Erikson.
/TtH/ Returns to lead part of Hood’s legions against the armies of Chaos

List/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ He finally found his battle.  

Bent and Roach/ DG, TBH, RG,DoD/ Alive and kicking in the 14th Malazan army/ Hell Yeah!  

Baudin/ DG/ Alive with no memory as a Gidrath (Knight of Death) in Capustan/ Mai bine ca nu-si aminteste nimic.

Iskaral Pust / DG/ Doing God knows what for Shadowthrone/ The other Kruppe. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
/TBH/Doing mischief
/TtH/Even more mischief in Darujhistan, and confronts Kruppe! Damn that’s hilarious.

Kruppe/ GotM/Doing God knows what for "Someone"/ The other Iskaral Pust. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
MoI/Just causing mischief allover. And pulling the strings. Some of them. Or all of them?
TtH/ Telling the story of Toll the Hounds, confronts Pust in the battle of the mules! Much Hilarity.

Rallick Nom/ GotM/ Sleeping in one of the Azath houses together with Vorcan/ An assasin with conscience. Likeable character.
TtH/ Returns to find a much changed Darujhistan/ Not much  action , not much development imho. Too bad, liked a nice character from GotM

Circle Breaker/ GotM/ Apparently retired succesfully to live a modest and quiet life (or at least I hope so)/ Chiar daca a avut un rol scurt, a fost memorabil.

Bairoth Gild/ HoC/ Dead by the hand of children/ Unul dintre Toblakai cu "wisdom". Could have been a great clan leader. Tragic death because of Karsa's foolish mistake. His last cry "Lead me Warleader!" will haunt me for a long while.

Fist Gamet/ HoC/ Dead in the night before the final battle with Sha'ik's army/ The old veteran taken one more time to battle. At least he died happy.

Torvald Nom/ HoC/ On his way to home/ Oricine reuseste sa se imprieteneasca si sa schimbe in bine o fiinta ca si Karsa are bonus points in ochii mei.  
TtH/ Reunited with his wife, clears debt in a funny way, captain of the household of Vorcan, survives the assault on the estate/ Refreshing to read about hapy end for a change.

L'oric/ DG/ A fugit cu Felisin Younger/ Fiul lui Ossric. Un caracter fain, sper sa-l mai revedem.
/TBH/Saved Leoman’s ass from Y’Ghatan gone to look for something/ a bit too preachy dar cu bune intentii
/SW/ Short appearance at the end with the army of light & leoman & Kiska/ Not much to tell

Corrabb/HoC/ A supravietuit ambuscadelor in Sha'ik's camp si a fugit impreuna cu Leoman/ Lucky bastard.  
/TBH/Tradat de Leoman, supravietuitor al Y’Ghatanului, acum face parte din veteran Bonehunters/ Yep, funny as hell, and still very very lucky
/RG/ Still lucky as hell, saving the squad a few times/ And a bit funny
/DoD/ Luck holds. Made into a corporal

Greyfrog/HoC/ A demon familiar serving L'oric, set to protect Felisin Younger/ Scenele cu el sunt absolut delicioase.
/TBH/Almost died at the hands of the Unbound now re-joined with L’oric/ Ramane unul din demonii funny/scary

Fisherman/NoK/ A mage trying to opose the assault of the riders. Presumed dead.
/TtH/ Survives the assault on K’ruls, helps Duiker/ Very intriguing character

The bridgeburner veteran/NoK/ Kills himself with a sharper or cusser when the hound of shadow overwhelms Ash's men, to allow Kiska to escape.

Iron Bars, Corlo si Crimson Guard veterans/MT/ Crimson Guard veterans who after escaping Assail help the aquitor in getting home, kill the god of the Jheck,the Jheck leader and help in taking down the Sereghal gods of the Tarthenal. Hired by Shurq to ply the seas aboard her ship.
/tRotCG/ They get rescued by a slave ship. Iron bars manages to kill the slavers and cronies. Meets a Seguleh warship and kills one in ritual fight ! Has name entered in the book of the Azatii. Too late to arrive on Quon Tali to help the Crimson Guard. Gets captured again by other slavers (sinking ship due to storm) and on his way to the WALL of Korelri/ Awesome but not enough screen time. Also is he unlucky or what?  
/SW/ Devine campionul Zidului. Devine aproape insane. Trece prin niste momente terifiante din cauza lui Ussu. Salvat de Blues&Co/ Whoa, cat poate sa indure chiar si un Avowed? Jur ca parca pe mine ma tortura Ullen in scena de la final – damn awesome.

Silchas Ruin/ MT/ Gets back from teh dead Azath House and woops the ass of the Sereghal. Looks like a possible major character in MBotF , being the brother of Anomander Rake and all  .
/RG/ Keeps his word to the Azath house. Gets righteous anger at the Letheras Empire but is stopped in time by QB and Hedge. Smart, backs away when wounded./ Nice, nice…let’s see what happens next
/DoD/ Il ia sub aripa protectoare pe Rud Ellale/Not much development really

Kettle/ MT/ Undead child protecor of the Azath house in Lether, now alive and in the care of Silchas.
/RG/ Dies by the hands of Silchas in order to make a new Azath and contain the soul of Scabandari.

Ceda Quru'Can/MT/ High mage and leader of the Letherii mages, presumably dead after imprisoning the sea monster/god and  almost defeating the Warlock king and possibly turning the war against the Edur. Hope we shall see him again.
/RG/ Saves the day by powering the teleportation of Karsa and the cursed sword on TCG’s island/ Is this the end of him?

Brys/ MT/ Emperors champion, easily dispatched the Emperor of the Edur but fell to poison. Taken by the deep sea Guardian. Hope we shall see him again too.
RG/ We indeed see him again arriving in time to save his brother and kill the evil Invictad
/DoD/ Joins Tavore and the Bonehunters cu contingentul Letherii. Gets involved with the new Atri-Ceda, Aranict. Tries to save the bonehunters by charging the Nah’ruk./ Brys gets a lot more development. Parca nu s-a intors in totalitate ditnre morti, parca a rams ceva pe fundul oceanului…duce  in el numele a mii de zei uitati.Pare urmarit de un destin funest.

Ublala Pung/MT/ Strangling the crap out of a Serghal God and getting hit in his thick head...hopefully not too damage from the ordeal.
/RG/ Just doing funny things here and there, “infiltrates” the champions barracks and meets Karsa. Helps Hunch Arbat
/DoD/ Descopera o armura si o arma LVL2000, gets sent on a quest roughly in the direction of  Kolanse. Meets Draconus/ Classic stupid barbarian. But sincere and honest. And just.

Shurq Ellale/MT/ Undead thief...now dependent on sex and very rich.  
/RG/ Leads the 14th up the river to invade Letheras
/DoD/ Leads a ship from Lether to get Felash (14th daughter of Abrastal) and her handmaiden to her mother. They get sidetracked

The Rat Guild/MT/ Funny as hell. Helping Tehol in getting out the poor and destiute in Letheras.
/RG/ Helps Tehol become Emperor/ Rucket and Ormly are funny as hell

Turudal Brizad/MT/ Errant. God of the Letherii. Finnaly taking action. Niice and unexpected.
/RG/ Am crezut ca e pe o cale buna dar e prea “fickle” to my liking/ Mai mult a incurcat decat a ajutat, nu-mi place
/DoD/ On his way to free Korabas aso that she can end the young gods. Joined by Kilmandaros & Sechul Lath (desi ei au alte planuri: just end it all) Vrea sa reinstaureze la putere pe zeii elderi with him as deckmaster/ Fuc*ing prick

Chalas & The three brother bodyguards/ MT/ Dying to protect they're patron(charge)...in the insanity that is war...so sad.  

Pella, Truth /TBH/Moartea lui Pella, in detaliu…broke my heart again. Si dupa aia moare si Truth, sacrificandu-se sa ii salveze pe ceilalti/ SE, I really hate you for this

Barathol /TBH/Saved by Spite and now together with Iskaral and Mappo / Interesting character , astept sa vad ce se intampal cu el mai departe
/TtH/ Goes through all sorts of trouble with Chaur and seems to have asmall measure pf peace with Scillara

Chaur /TBH/Same fate as Barathol / foarte fain modul cum SE te face sa iti pese chiar si de caractere minor precum Chaur “A child in a big man’s body”
/TtH/Saves Blend but also causes trouble for Barathol. He is disturbing with the sudden bouts of violence…hmmm

Faradan Sort /TBH/Commanding marines in armata Bonehunterilor / Cool in a tough no non-sense way. Also, served on the Stormwall and that’s supposed to be something big
/RG/ Keeps the disparate elements of the Marines in communication and discovers Beak, oh Beak.
/DoD/ Made into a Fist, leads the marines.

Samar Dev /TBH/Of the Trygalle guild, inventor, calatoreste cu Karsa spre o “intalnire” cu Rhulad / Fain personaj. Puternica, desteapta, inventator  Nice contrast cu Karsasi “vrajitoare” in acelasi timp!
/RG/ In love with Karsa?
/TtH/Follows Karsa and Traveller around, nice to read from her POV.

Stormy and Gesler /DG,HoC,TBH/Gesler, a Fist demoted to Sergeant (Whiskeyjack much?    ),  / Simpatici intr-un mod cinic  funny wit. And “Adjunct” Stormy  “seen all done all” kind of way
/RG/ Part of the squads of marines causing confusion among the Edur/ Just nice to read about them
/DoD/ A lot of development for these friends. They get made into Mortal Sword and Shield Anvil of the Che’malle. Lead the last Che’male and Ampelas Uprooted against the Nah’ruk and succedd in stoping them to cross over into the realm/ Really, really awesome duo.

Dude whose face was bitten by Fiddler’s Horse /DG,TBH/helped QB save his sister and himself from the Hounds of Shadow / Redemption and forgiveness are powerful human elements , ain’t they?

Ahlrada Ahn /MT,TBH/ Died helping Trull against Icarium (Lifeslayer) / Sad to see him go

Redmasks bodyguards /RG/K’chain che’malle, alive and deadly/ Brutal and scary
/DoD/ Gunth Match becomes matron and leads the last Che'Malle against the Nah'ruk in order to secure their future. Sag'churok is leader of the K'ell/ nice, nice development of what I thought as only mindless killing machines

Bruten Thrana /RG/ Honourable, easy to like. Aventura lui in cautarea lui Brys are ceva ireal in ea/ Moare de mana lui Mosag

The Letherii boy /RG/ Dies to save his sister from the kechra. Just when everything was getting well for him and his family/ damn shame

The young Edur outrider /RG/ One of the first Edur to die at the beginning of the invasion. He didn’t even like the war and the fighting/ damn shame again

The Seguleh Eleventh /RG/A female nonetheless, knows when to step away from a no win scenario. Funny the interlude with Fidler and Cuttle/ Seguleh are such scene stealers  

Senior Assesor /RG/An intriguing character, nice dialogues/ Shame he dies

Gaskaral Traum /RG/ Saves Brohl Handar many times from assassin, without the latter even realizingit. Brohl chooses to die by his side

Beak /RG/ Keeps the marines fighting and hiding with his candles, Saves the marines at the end, saves the Edur of Hanradi, saves the day./ Shed a tear or three right there.

Laseen/tRotCG/ Despite some flaws she had some good things going for her. And also she kicks asss bare-handed! Dies by the hand of Taya…just when the day seems won. Ironic./ Un mister pana la sfarsit.

Traveller/MoI and tRotCG/Kicks the ass of Kallor and Skinner amongst many others, and has a revenge to pursue/tragic and awesome at the same time
/TtH/ Does not get revenge on Hood but instead kills Anomander. He seems a broken man this Daseem. Lord of Tragedy indeed.

Stalker, Badlands, Coots/tRotCG/ Gone with Greymane after some asskicking on the bridge against loyal forces/They are from Assail ! and that makes them doubly awesome despite general badassawomness. Did I say Assail?  

Kyle/ tRotCG/ With Greymane and carrying a badass sword/ Mostly a blank slate. But needed to show us the Crimson Guard and some oher stuff without seeming too forced on the reader

Ereko/ tRotCG/  Dead by the hands of Kallor. The last of his race. Tragic but also some hope …returning to Burn. All things must die or fade/ Liked the charcter.

Shimmer/ tRotCG/ Now second in command and loyal to K’azz. / Likeable character…will we see the Crimson guard again?

Ullen/ tRotCG/ Dead at the end of the battle with the Crimson Guard…One of the best commanders on the field/ Sad to see him go…could have been the greatest of his generation.

Braven Tooth/ tRotCG and cameos here an there/ Kicking ass left, right and centre, holding against the Jackal God/ Braven Tooth the one who Names !

Wildman/ tRotCG/ of Daseem’s Sword, protects Daseem against Skinner & Co, holding against the Jackal God/ Another of the Old guard, cool dude

Amaron and Choss/ tRotCG/ Of the Old guard. One dies to the Jackal God in the end. The other dies because of his wounds/ Was cool to see the Old Guard in action

Toc the Older/ tRotCG/ Betrayed by the Seti / So sad fate, mai ales ca semana asa de mult cu ce i s-a intamplat lui Toc the Younger

Urko/ tBH,tRotCG/ Went away after killing the jackal God/ OLD GUARD barehands fighter & a good commander . Nuff said.

Possum/ tRotCG/ Barely survived his dozenth meeting with deat/ Cool to see him get his smug self kicked around or making horrible mistakes (like killing Havva Gullen by mistake)

Nait (Jumpy) and the saboteurs/ tRotCG/ “survived” till the end and played a key role in the victories/ Super tare sa vedem o legenda in the making (ca si Bonehunterii sau Bridge burnerii). Oare ce nume si-or lua?

Nil and Nether/ DG, tBH,tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Fain de urmarit evolutia lor pe parcursul cartilor, au reusit impotriva tuturor sortilor

Hurl / tRotCG/One of the few survivors of the Li Heng’s siege and killing the Jackal God/ Tragic character..

Rell/ tRotCG/Died while killing the jackal God/ Seguleh! Nuff Said

Ho/ tRotCG/ Survived the Otataral Island, falling ship on Quon Tali, The chaos rent, his brothers/ Nice character, mi-ar placea sa mai citesc despre el

Tayschrenn/ Moi,NoK,tRotCG/Dissapeared into chaos rent/ Badass wizard…can’t believe his dead….he can’t be

Mallick Rel/ DG, tBH,tRotCG/ Become the Malazan Emperor/ A character who you love to hate…still has his aces up the sleeves and is intriguing to watch.

Crimson Guard Avowed/ tRotCG/  Did all kinds of awesome rom storming Unta or Cawn, to kicking the ass of the Imperial forces, some survived to go again on the run, other went to the Cripple God/ Blues, Cowl, Shimmer, Iron Bars, Black, Isha, Fingers, etc, etc all are awesomesauce.

Moranth Gold/ tRotCG/ Some survivors with V’thel are with the Imperial army/ Just cool to see them in action…Moranth ammunitions!

The Jackal god/ tRotCG/ Dead at the hands of the Old Guard/ Unul din putinii zei de demult care se ridica la inaltimea legendelor. Was a true terror, a one God army LOL

Heuk / tRotCG/ Still a cadre mage after helping against the Crimson Guard by drawing on Kurald Galain!/ Any human that can draw on elder warrens is COOL in my book  

Bainisk/TtH/ Pt. ca a fost un prieten adevarat pt. Harllo. Pt. ca l-a ajutat sa scape. Pt. visul lui cu orasul

The city guard with the weak heart/ TtH/ Dovedeste ca oameni simpli si buni mai exista. Hood blew my mind when he healed him.

Tiserra/TtH/ De fapt Tiserra si Torvald. O relatie normala intre sot si sotie …mici secrete (pt. ca trebuie) dar incredere si dragoste all over. Nice

Seerdomin/TtH/ Liked him because atonement and redemption. Blew my mind cand mi-am dat seama ca el era Seerdomin-ul care a fost bun cu Toc in Black Coral.

Monkrat/TtH/ Pt. ca desi era pe calea gresita a reusit sa isi revina si sa salveze copii din pilgrim camp

Bellam Nom/TtH/ Another nice and trusty Nom. Liked him for kicking some sense into Stonny, helped Murillio and Harllo. Nice chap.

Raest/GotM,MoI and Tth/Desi la inceput pare un power hungry Jaghut Tyrant, odata invins si devenit Azath guardian  parca e chiar likeable cu acel dry Jaghut humour.

Cartographer/TtH/ Goofy undead scientist escaped from Hood’s realm and helping the Trygalle Guild? Cool stuf there…

Endest Silann/TtH/ Pt. ca nu a tradat increderea lui Anomander in el. Pt. ca si-a salvat compatriotii. Pt. ca a rezitat no matter what. Pt. ca ne-a dat ocazia sa vedem o farama de Kharkanas.

Hood/TtH and various other/ Because Jaghut God of death. Nuff said.
/DoD/ Gets back to the world of the living. Joins with Shurq Ellale and crew. Bites off the face of a Forkrul Assail./ The God of death is alive!

Nimander/ TBH, RG and TtH/Pt. ca a evoluat dintr-un reluctant and doubtfull leader into a leader of the Andii, still reluctant (the best kind of leader) but more fit to follow in his fathers footsteps


Suth/SW/ Now a veteran of the malazan 4th army/ Nice character for development. And a heavy non the less

Blue Moranth /SW/ Defeated the Mare and now  patrolling the waters around Korel/ Seeing them in action , finally, was just awesome.

Ussu /SW/ Dead by the hands of Bars/ Cum am mai zis un caracter foarte interesant de ambivalent

Hiam /SW/  Dead by suicide at the END of the Wall/ Heart breaking moment really, pt. toate motivele enumerate mai sus

Bakune /SW/ Political ruler of Fist/ What happened to his blood coughing? Just a forgotten plot device?

Karien’el /SW/ military ruler of Fist/ A grey character that is nonetheless a nice chap for looking out for the fistians & bakune, but it’s mostly looking out for No.1.

Ipshank /SW/ After the defeat of the Lady he resumes priestly things (?)/ Awesome because of his high moral values, and history with the Lady and Fener

Manask /SW/ Helped destroy an artifact, caused mischief and laughter, now stolen some big treasure finally/ The “stealthiest” thief alive. Very good for comedic relief.

The Synod of Stygg /SW/ Mostly gone except Carfin and Gosh, helped imensly against the Lady/ Were fascinating to watch/read about

The Seafolk /SW/ Richer now, going to settle as farmers/ A nice touch about the small folk inhabiting Wu.

The stormriders /NoK & SW/ Finally defeated the Lady, whereabouts unknown/ Still a big enigma…sper sa mai auzim de ei

The Cult of the Blessed Lady /SW/ Defeted and hopefully vanished from Korel/ sick mofos, serves them right. Nice idea as main antagonists. Although at the beginning they seemed like the righteous and good ones. Another point in favor of the idea that certainty and lack of compassion (the end justifies the means) can lead to damnation and horrible things

Blistig/Before DoD/ Saves Aren. Becomes a Fist in Tavore’s army/ Decent dude. Gets the job done.
/DoD/ Filled with resentments, se opune lui Tavore la fiecare pas. Not well liked by the other Fists and the marines/ S-a schimbat mult, devine un caracter bitter si resentfull

Ruthan Gudd/DoD/ Se pare ca este mult mai mult decat pare. Mult mai mult. Elder god? Armura si sabie de la stormrideri? Faces down the nah’ruk?/ I’m intrigued by this man\s mystery

Bavedict/DoD/ Genius at alchemy. Becomes second in command in Hedge’s bridgeburners. Concocts alchemical munitions very much like the Moranth explosives/ So,so awesome. No more Moranth munitions? Get Bavedict !

Sunrise/DoD/ Wimp. Gets a new life via Hedge. Becomes a sergeant. Sacrifices to save Hedge in the last battle against the Nah’ruk/ Nu stiu de ce, dar moartea lui m-a intristat. He also gets one of the best lines in the books (see above)

Gall/before DoD/ Joins Tavore after witnessing the Wickans in battle. Not much else to say/ Ar trebui sa joace un rol important in viitor, being Tavore’s only cavalry
DoD/ Leader of the Khundryl Burned Tears, ingenuncheaza aproape de unul singur regatul Bolkando. Negociaza pacea cu regina Abrastal (decent woman, opposed to the idiotic conquestor and the chancellor). Broken after losing most of the burned tears in the charge against the Nah’ruk/ So much development in this character. Strong, smart and just, not your typical barbarian. Cine n-ar fi broken dup ace si-a pirdut toti fii si majoritatea oamenilor?

Queen Abrastal/ Wife to the king of Bolkando. Negociaza pacea cu Gall. Lider al legiunii Evertine. Se alatura lui Tavore in marsul catre Kolanse/ She’s a smart and strong woman. Me likey firehair.

Yedan Derrig/before DoD/ He is the watch, guardian of the Shake and brother to Twilight/ A bit one dimensional
/DoD/ Leads the armed forces of the Shake and the Letherii refugees on their way back to Kharkanas and the first shore. Displays awesome skills in killing Liosan and Forkrull in battle/ Whoa ce awesome e Yedan. So consumed by duty.

Atri-Ceda Aranict/DoD/ Humble housewive, trained by malazan mages, becomes Atri Ceda to Brys’ army and his lover/ Really nice to see her and Brys together. Sper sa il salveze pe Brys de…fading away?

Torrent/before DoD/ last warrior of the awl, strong headed, always questioning Toc. Bitter survivor of Redmasks suicidal war against the Letherii./ He is not likeable, but maybe he can redeem himself?
/DoD/ Becomes a champion of the weak in trying to protect Tool’s children against the madness of Olar Ethil/ What a big change for this guy, he has become a very likeable character

Spax/DoD/ Chief of the Gilk barghast and mercenary to Queen Abrastal. Not much done yet dar e awesome si funny in conversatiile avute cu ceilalti/ Nice counter point to the more civilized characters

Badalle/DoD/ Word bearer of the Snake’s children. Defends them against the “Quitters”/ The whole Snake story arc is so depressing, and Badalle is just so awesome.

The 14th Jaghut/DoD/ Atunci cand nu credeam ca mai pot aparea caractere Jaghut memorabile, apar nu unul ci 14 Undead Jaghut care ii zdrobesc pe urmaritorii Nah’ruk ai lui Sag’Churok and Co. / More Jaghut Humor! “What was that war again?”

Gu’rull/DoD/ Shi’gall assassin of the Che’malle matron. Desi la incput nu mi-a placut (pt. ca…giant assassin flying lizard) he kinda growed on me by the end/ Other species point of view is always nice to have, especially giant murderous lizards!

Draconus/DoD/ Comes back to the world with a BANG. What an awesome entrance! Meets up with Ublala and gets on his way to punish the Errant & Co/ OMG, Draconus is so OP! Speaks tons about Rake’s awesomness

Felash & Handmaiden/DoD/ 14th daughter to Queen Abrastal, jojns Shurq on the way to Bolkando/ Desi pare spoiled brat, Felash e chiar desteapta si are umor. And she’s a mage. And her handmaiden is awesome. Actually Seguleh are always awesome.

Vezi profilul utilizatorului

36 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Joi Dec 25, 2014 7:14 pm

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
The Crippled God . The End game. The great finale. And boy does it deliver.

Firele narative urmaresc finalul calatoriei armatei lui Tavore si a aliatilor ei in indepartatul Kolanse unde FA si aliatii lor li se opun; zeii stravechi isi duc la indeplinire planul, eliberand-o pe Korabas, dar lucrurile nu sunt asa cum se asteapta ei; iar pe primul tarm al Kharkanas-ului o batalie pt. casa Andii-lor se va da intre niste outcasts si armatele luminii.

The Crippled God  incepe in stil tipic SE,  destul de incet, cu multa expozitie (n-ai crede, fiind la sfarsitul unei serii imense de 10 carti) dar pe la jumatate incepe sa acelereze catre un final, de vreo 300 de pagini, absolut demential!

In prima faza aflam ce s-a intamplat dupa batalia dintre Bonehunters si Nah’ruk. Ce a mai facut un anume master of the deck si care sunt planurile Forkrul Assail. Apoi incet incet urmarim evolutia mai multor fire narative catre concluzia exploziva.

A zice ceva despre ce se intampla ar insemna sa spoileruiesc, si atat de tarziu cand raspunsurile sunt doar la cateva sute de pagini distanta e chiar pacat, dar e suficient de spus ca merita cu adevarat citita.

Multe intrebari isi vor gasi raspunsul (era si cazul) si in stil total necaracteristic lui SE primim informatii clare si concise (no more half truths and metaphors). Totusi raman si cateva intrebari fara raspuns , probabil vor fi rezolvate in cartile lui ICE sau in carti viitoare ale lui SE (mmmmm, Toblakai Trilogy)

So many awesome moments. It’s a reader’s delight. Am scris mai jos cateva fragmente pe care le consider foarte relevante  in sectiunea spoilere.

In the words of Cotillion , the stage is set up for something awesome:
“The wind moaned as if trapped in a crypt.
‘Almost time, Edgewalker.’
‘I know. You cannot win.’
Cotillion paused, half turned. He smiled a ravaged smile. ‘That doesn’t mean I have to lose, does it?’”

Ah, but the road has finally reached it's end. What an amazing journey. I'll just sit for a while, remembering all the happy and sad moments. The courage, the selflessness,stubbornness and most of all the sacrifices made in the name of empathy and compassion. HAIL THE MARINES! cheers

Nota:  5.75 din 5


Si acum urmeaza stuff care mi-a placut in mod deosebit in The Crippled God:WARNING! THERE BE SPOILERS !

The Battle of the Spire was THE most epic battle in the entire series (the Che’Malle/Nah’ruk battle also comes close) and would have been a fitting end to most series/books. But no,  it’s only the beginning of the end. I’ll let SE do the talking because we need Jaghut humor after all the death and carnage:

“The jaghut drew weapons. Beside Onos Toolan, Haut said, ‘Join us, First sword. If we must die, must it be on the back step? I think not.’
His eyes flashed from the shadows of his helm. ‘First sword – do you see? Forkrul Assail, K’Chain Che’Malle, Imass and now Jaghut! What a fell party is this!’
Gedoran grunted and said, ‘ All we need are a few Thel Akai, Haut, and we can swap old lies all night long!’
And then, with bull roars, the Jaghut charged the Kolansii.
Onos Toolan leapt forward to join them, and behind him, the Imass followed.”…..
And a few passages later …
“ Two hundred and seventy-eight Teblor smashed into the flank of the Kolansii forces near the line of engagement. Suddenly singing ancient songs – mostly about unexpected trysts and unwelcome births – they thundered into the press, weapons swinging. Kolansii bodies spun through the air. Entire ranks were driven to the ground, trampled underfoot.
Wild terrible laughter rose from the jaghut upon seeing their arrival. Each of the fourteen led knots of Imass, and the jaghut themselves were islands amidst the slaughter – none could stand before them.”

But the victory comes at terrible price. The last pages of the battle of the Spire broke my heart  Sad (Gesler’s and Stormy’s deaths). Just like Coltaine’s fall, The siege of Capustan, The taking of Coral City, The Assault on the Capital of Lether (Beak’s stand), The Battle at the First Shore, The last stand of the Bonehunters (both the regular’s and the marine’ separate battles). At least, marines will be marines, right up to the end Cool :

“Stormy was one step up from Gesler. He saw his friend reaching out, saw his hand close about Sinn’s ankle.
And then, visibly snarling, Stormy tore her from the stairs, swung her out into the air behind him, and let go.
Gesler saw her plummet – saw her mouth open wide in shock, and then that visage darkened.
Now you got her mad, Stormy.
But he was reaching now for Gesler, grasping his arm and lifting him past. ‘Go, Gesler! Climb your sorry arse off!’
A push that almost sent Gesler sprawling himself upward, leaving Stormy in his wake.
Don’t look down – don’t look at him, Gesler. You know why – don’t – Instead he paused , twisted roundm met his friend’s eyes.
Their gazes locked.
And then Sormy nodded, and flashed a half-mad smile.
Gesler made a rude gesture, and then, before his heart could shatter, he turned back to the steps and resumed his ascent.’

The Bonehunters. Both regulars and the marines & Heavies. What can I say, except WOW!
The last stand of the regulars was a Coltaine’s fall in the making for me. Loved the sheer stubbornness of them & Blistig in the face of overwhelming odds (garda regelui moare dar nu se preda!).  
I got goosebumps when Tavore & Co did a 4 man charge against the Kolansii lines. I cheered and then cried when the Khundryl charged one last time. Gall was fuc*ing EPIC! If SE would have let them die he would have been dead to me, DEAD!
But no, we have a  last minute intervention by Ganoes Host with an epic moment when Mathok’s cavalry comes through a portal right on top of the Kolansii. Just brilliant. Altho’ the losses were appalling. Think there were left less than 500 regulars in total.
At least the snake’s children and the last Khundryl  escaped.

And then we have an equally heart breaking moment with the last of the marines and heavies defending Kaminsod. We see so many known characters die…at least some of them died happy, like Corabb and Short nose. And thank SE for Hellian and Urb and Braven Tooth, else it would have been too much.

We also get the best moments in storytelling with them Bonehunters:

A  quote that holds so true to our current state of affairs:
“The captain grunted. ‘Never could figure out holy sites. Still, those tools are beutifully made. Even an Imass would be impressed.’
‘Here is my guess,’ Banaschar said. ‘They discovered a technology that was too successful. Ended up killing every animal they saw, until none were left. Why? Because we are equally stupid, just as short-sighted, twenty thousand years ago or tomorrow, makes no difference. And the seduction of slaughter is like a fever. When they finally realized what they’d done, when they all began starving, they blamed their tools. And yet,’ he glanced back at Fiddler, ‘even to this day, we think efficiency’s a good thing.’

And a passage which is just a joy to read, beautiful style,  great ideas being dicussed, pure reading pleasure:

“Banaschar watched as the sapper fed splinters into the fire. The paints filled the flames with strange with colors.
‘You don’t expect to survive, do you?’
‘Even if I do, I’m done with this. All of it.’
‘You couldn’t retire from soldiering even if you wanted to.’
‘Really? Just watch me.’
‘What will you do? Buy a farm, start growing vegetables?’
‘Gods no. Too much work – never could figure out soldiers saying they’d do that once they buried their swords. Earth grows what it wants  to grow – spending the rest of your life fighting it is just another damned war.’
‘Right, then. Get drunk, tell old stories in some fool tavern-‘
‘Like you was doing back in Malaz City?’
Banaschar’s smile was wry. ‘I was about to advise against it, Captain. Maybe it sounds good from here – being able to live every moment without purpose, emptied of all pressure. But take it from me, you’d do just as well topping yourself – it’s quicker and probably a lot less miserable.’
Fiddler poured some water into a pot and then set it on the flames. He began dropping shreds of dried meat into it. ‘Nah, nothing so wasteful. Thought I’d take up fishing.’
‘Never figured you for a man of the seas.’
‘You mean, like, in a boat with lines and nets? Out on the waves and o’er the deeps? No, not that kind of fishing, Priest. Sounds like work to me, and dangerous besides. No, I’ll stay ashore. I’m thinking hobby, not livelihood.’
Glancing down at Tavore’s lined face, Banaschar sighed. ‘We should all live a life of hobbies. Doing only what gives us pleasure, only what rewards us in secret, private ways.’
‘Wise words, Priest. You’re just filled with surprises tonight, aren’t you?’
When Banaschar shot the man a look, he saw his faint grin and the tension eased out from him. He grunted. ‘I went into priesthood looking for wisdom and only then did I realize I’d gone in precisely the wrong direction.’
“Piety not all it’s made  out to be, then?’
‘Is soldiering, Fiddler?’
The man slowly settled back, stirring with his knife blade. ‘Had a friend once, tried warning an eager little boy away from the soldier’s life.’
“And did your friend succeed?’
‘Doesn’t matter if he did or didn’t. That’s not the point.’
‘So, what is the point, then?’
“You can’t steer anyone away from the path they’re going to take. You can show them that there’s plenty of other paths – you can do that much – but past that? They’’ go where they go.’
‘Your friend should have scared that boy rigid. That might’ve worked.’
Fiddler shook his head. ‘Can’t feel someone else’s terror, either, Banaschar. We only know terror for what is is when it looks us dead in the eye.’

And also, once again, marines will be marines , defiant to the end: "The Worm says, Fuck you Assail!" cheers


The Shake and the first shore
storyline was just so sad. I got a WWI vibe from all the fighting at the edge of lightfall. And Yedan was so damn awesome. I still get goosebumps when I think of the charge of the Andiii and Spinock’s shield bashing…would pay handsomely to see that on the screen.


The Perish outcome was so frustrating and disappointing. Inteleg de ce, all the resons for it were there. Dar tot sunt dezamagit..asa de multe greseli, everyone got what they deserved but it still left a bitter taste in my mouth.


Also, Ganoes Host was awesome each time they were on screen, defeating FA armies left and right. The sappers charge of the entrenched Kolansii was jaw dropping. Indeed, what if there was a God of the Sappers? Shocked  Twisted Evil


Ublala. Some of the best pieces of wisdom come from him  Wink   :

“ ‘Then I am going with you. My wife can go somewhere else. She keeps talking about babies but I don’t want babies – they get in the way of having fun, and people who end up having them spend all day talking about how great it is, but they look miserable even when they’re smiling. Or worse, there are those ones who think their baby is the God of Genius reborn and even it’s poo poo smells like flowers, and all they do is talk about them for ever and ever and it’s so boring I want to run away , or break their necks, or drown them all in the slop bucket.’
‘ A rather uncharitable view, Ublala.’
‘I don’t give nothing for free, that’s for sure. Whole people disappear when a baby arrives. Poof? Where’ they go? Oh, I know, they’re crawling around making baby noises. It makes me sick.’


I don’t know why, but Torrent’s death left a big impression on me. And so leaves Torrent, the last warrior of the Awl, who’s become, so much more than he was, a true defender of the innocent.:
“He used his elbows and shoulders to push himself up against a heap of rubbled ice. Brought the bow round and drew the arrow back. This is impossible. I’m lying all wrong. She’s too far away! ....Squinting, his muscles starting to tremble, he stared at her shoulders – waiting, waiting – and when he saw them pivot, he released.  …. The arrow caught her in the left eye. ….. He saw her head snap back, saw the shaft protruding from her facem and by the way her body fell -  collapsing like a sack of bones – he knew that she was dead – killed instantly. Gasping, he sagged back. Did you see that, Toc? Did you see that shot?
Ah, gods. It’s done, brother.
It’s done. I am Torrent, last warrior of the Awl.
When he slid towards the fissure, he was helpless to resist.
Torrent, Last warrior of the…” Sad


I also liked the poems. Liked them very much. One of the most beautiful is the one below:
“Stone whispers
Patience
But we take the chisel in hand
Child begs
Not yet
But the sands have run out
Sky cries
Fly
But we hold our ground
Wind sings
Free
But roots bind us down
Lover sighs
Stay
But we must be gone
Life pleads
Live
But death is the dream
We beg
Not yet
But the sands have run out
Stone whispers
Patience…”


And a most touching moment, so sad, that holds so many truths., I dare say one of the best in the entire series belongs to motherfuc*ing Karsa Orlong of the Teblor.( And a big FU to all those elitist pricks who still think fantasy is just escapist trash) :

‘The crippled man coughed.’I am drowning. I have enjoyed our conversation on the merits of the civilized, Karsa Orlong, but now I must surrender. I must die. Sick. Fevered. The needs burn too hot. I have given you the words you shall use. Upon my heart. Upon my heart.’
Karsa stared at the wretched shape at his feet. He set his sword to lean against the wall behind him, and then crouched down .
The crippled man’s face lifted, the sightless eyes white as polished coins. ‘What are you doing?’
Karsa reached down. Gathered the skeletal figure into his arms, and then settled back. ‘I stepped over corpses on the way here,’ the Toblakai said. ‘ People no one cared about, dying alone. In my barbaric village this would never happen, but here in this city, in this civilized jewel, it happens all the time.’
The ravaged face was turned upward, the last of the raindrops dripping away as he huddled beneath the cover Karsa provided. The mouth worked, but no sounds came forth.
‘What is your name?’ Karsa asked.
‘Munug.’
‘Munug. This night – before I must rise and walk into the temple- I am a village. And you are here, in my arms. You will not die uncared for.’
‘You – you would do this for me? A stranger?’
‘In my village no one is a stranger – and this is what civilization has turned its back on. One day, Munug, I will make a world of villages, and the age of cities will be over. And slavery will be dead, and there shall be no chains – tell your god. Tonight, I am his knight.’
Munug’s shivering was fading. The old man smiled. ‘He knows.’
It wasn’t too much, to take a frail figure into one’s arms for those last moments of life. Better than a cot, or even a bed in a room filled with loved ones. Better, too, than an empty street in the cold rain. To die in someone’s arms – could there be anything more forgiving?
Every savage barbarian in the world knew the truth of this.”


Once again, in the end, I can only stand in awe at the awesome book that is The Crippled God and the entire series called The Malazan Book of the Fallen.  

"And now the page before us blurs.
An age is done. The book must close.
We are abandoned to history.
Raise high one more time the shattered standard
of the Fallen. See through the drifting smoke
to the dark stains upon the fabric.
This is the blood of our lives, this is the
payment of our deeds, all soon to be
forgotten.
We were never what people could be.
We were only what we were.

Remember us"

The Malazan Book of the Fallen by Steven Erikson

Update la Tip top mini top-ul meu (in albastru new stuff):
-Warning, pot contine spoilers-
Update. Seria e prea tare si TOP TEN nu ajunge   . Asa ca prelungim la TOP CAT E NEVOIE .

Top Carti serie "Malazan book of the Fallen" cu note! :

Loc/Carte/Nr. in serie/ Nota/ Comments if applicable:

1. Deadhouse Gates/ a doua/ 6 din 5/ Best ever.
2. Memories of Ice/ a treia/ 5.95 din 5/ Foarte aproape de DG.  
3. The Crippled God/ a zecea/ 5.75 din 5/ Awesomest ending ever!
4. The Bonehunters /a sasea/ 5.5 din 5/ Cartea pivot a seriei si momentul cand Bonehunterii devin veterani .
5. Toll the hounds/a opta/ 5.4 din 5/ Multe multe moment jaw dropping. Dar si incredibil de melancolica si sfasietoare.
7. Dust of Dreams/a noua/ 5.4 din 5/  Inceputul sfarsitului. Jaw dropping sometime. Very disturbing at other times. Si acel cliffhanger…O.O
8. Reaper’s Gale /a saptea/ 5.2 din 5/ Cartea in care multe plot-uri se incheie. Cateva noi incep. Broke my heart a couple of times too. Gritty and Grimdark.
9.Stonewielder/ A treia din seria scrisa de ICE/5.2 din 5/ Stonewielder Pt. ca inca mai exista speranta.
10. Midnight Tides/ a cincea/ 5.1 din 5/ Foarte faina.
11. The Return of the Crimson Guard/ A doua din seria scrisa de ICE / 5 din 5/ Lectura placuta si cu multa actiune.
12. House of chains/ a patra/ 5 din 5/ O carte foarte buna doar ca nu la fel de buna si primele doua.
13. Gardens of the Moon/ prima/ 4.5 din 5/ Buna dar se vede ca Erikson era la inceput.
14. Night of Knives / prima din seria scrisa de ICE/ 4.5 din 5/O carte faina si o buna prima incercare a lui ICE.


Top Ten caractere la sfarsitul lui Dust of Dreams (may change in the future with further readings or re-reads):

loc/nume/carte in care apare / status actual/ Comments if applicable .

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actual/ Comments if applicable.

1. Duiker/ DG/ Crezut mort, a supravietuit dupa ce armata lui Pormqual s-a predat lui Drijhna si au fost executati cu totii. Este in Darujhistan in compania bridgeburnerilor supravietuitori si a lui Baruk/ Favoritul meu de departe.
/TtH/ Survived once again assassination attempts on the bridgeburners and patrons of K’ruls bar. Finds healing in telling the story of the Chain of Dogs together with Fisher.

2. Fiddler/ GotM, DG, HoC/ Re-enlisted as sergeant in armata a 14-a/ Unul dintre cele mai faine caractere din serie.
/TBH/ Turning the 14th into a veteran army. Influenteaza evenimente prin jocul de carti/ Devine tot mai awesome cu fiecare scena in care apare.
/RG/ Leading his squad and several others against the Letheri, guerrilla style on to conquer Letheras. He gets reunited with the other insane sapper, Hedge/ We get to see the Drum at work
/DoD/Leading his squad through Lether, Bolkando and then onwards to the glass desert on to a desperate battle with the Nah’ruk/ liking him more and more
/tCG/A devenit capitanul ultimilor marines si heavies din armata lui Tavore. Il apara cu succes pe Kaminsod impotriva armatelor Kolansii conduse de Forkrul, desi mai ramane doar cu o mana de oameni. Se retrage in Malaz unde isi duce zilele pescuind si noptile impreuna cu supravietuitorii in efemerul bar “Smiley’s”/ The best of the bridgeburners and bonehunters, he always got what it means to be compassionate.

3. Ganoes Paran /GoM,MoI,TBH/Commanding Dujek’s army after single handedly killing Poliel and ending the plague in 7C/ Nu mi-a placut la inceput. Parca un pic naiv, un pic enervant. Dar acum ca e Master of the Deck si ascendant, adevenit o persoana puternica, sigura dar in acelasi timp e “compassionate”(plm nush cum sa traduc in romana ca parca milos nu-mi suna asa de bine)
/tCG/ Impreuna cu a sa armata “the Host” infrange mai multe armate FA, si reuseste un “charge of the rohirrim” salvand armata lui Tavore de la anihilare. Reuniunea cu Tavore este sfasietoare. /He is truly the Master of the deck of dragons.

4. Tehol si Bugg/MT/ Wrapping up things after the fall of Letheras and doing well/ Duo cel mai funny si inteligent de departe.
/RG/ Tehol brings about the collapse of the Letherii financial system, gets tortured in the process and becomes the new Emperor with a little help from the Rat catchers guild. Also gets an empress in the process. Bugg is the mastermind behind everything  / Still one of the favorites
/DoD/ Both are trying to do the right thing by the citizens of Lether and by Tavore, and they mostly manage it  /Tehol is still funny as hell even as an Emperor. Bugg as Ceda, chancellor and treasurer is hilarious

5. Toc si Tool/ GotM/ Primul, reincarnat in Anaster, devenit Mortal Sword al lui Togg (geti it?) si Fanderay, al doilea reincarnat intr-un barghast/ Mi-e greu sa ii separ pt. ca imi plac mult si sunt impreuna majoritatea timpului.
/RG/ Toc, damn, Toc. Dies, again, defending the Awl children. But an awesome way to go. And he is seen of my Hood himself. Tool, well, he was so close and yet so far…his pain is heartbreaking…
/TtH/ Toc is a soldier in Hood’s army with a mission to pass some information to many important characters/ Nice to see him back, but won’t he get some well deserved rest?
/DoD/Tool has become a T’lan Imass once gain through the machinations of the Barghast powermongers. Toc has a reversed role with Tool as he can only witness spowerless the fall of Tool and his family / Oh God, chiar nu exista nici un moment  de pace pt. Tool si Toc
/tCG/Tool and his T’lan Imass join the battle of the Spire against the FA armies. But they become once again mortal at the most inopportune moment.  Chiar si asa impactul lor asupra bataliei este semnificativ. Toc the Younger is finnaly accepted as a Briddgeburner and sees his friend reunited with his family. So, a bit of an happy end after all the suffering. / All is well when it ends well. Very Happy

6. Karsa Orlong/ DG si HoC/Dupa ce a infraint cei doi hounds of darkness si a facut pace cu Imperiul Malazan  , plus handing out some well deserved punishment in the process a plecat intr-un quest personal/ Dezvoltarea personajului este uluitoare. Awesome de urmarit. Si este si uber badass. Witness!  
/TBH/ Kicking the crap out of Edur, on his way to “meet”Rhulad/ Not much development ,imho ,dar ramane awesome
/RG/ Karsa kills Rhulad. Asa cum a zis ca o va face. Then spits on TCG’s / Well he gets bigger and aweomer by theoffer. Soooo Karsa like  moment. Does he have the hots for Samardev as well?
/TtH/ Destroys the slaver army on the desert near Darujhistan, makes friends with Traveller, protects Dragnipur against the hounds of Light, gets some redemption for his daughters(?)
/tCG/ Kills the God of War, Fener, via the link within his temple in Darujhistan/ Karsa, now also a Slayer of Gods.

7. Trull Sengar si Onrack/ HoC/ Au ajuns la throne of shadows pe care vor sa-l apere impotriva unor atacatori necunoscuti/ Un duo fain care se completeaza foarte bine, momentele lor din carte au fost printre cele mai faine.
/ TBH/ Both barely survived Icarium’s rage and successfully defended the first throne…/ Nu au aparut prea mult in TBH ca sa poata sa se dezvolte, dar e OK si asa, putin si bun.
/RG/ Well poor Trull gets two brothers killed/dead in front of his eyes. And then killed by a scum. But he stands facing Silchas and kicks the living shit out of Clip. And finds true love. Oh well… Onrack gets reunited with his long lost love and child. Becomes Imass again. Let’s see how long that lasts/ Sad end to a nice character, shed a manly tear.Or two.

8. Coltaine/ DG/ Mort in fata zidurilor Aren-ului/ Sper sa se reincarneze. E prea badass.
/tRotCG/ He appears shortly as a Wickan child, Coltaine Reborn, ordering the Wickans around/ I was right! Gotta love the reincarnation stuff.

9.Rillish/ tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Very very likeable…and surprise love story end with his corporal  
/SW/ Si cand credeam ca are parte de happy end, well, devine Fist in armata a 8ta si conduce unul din task force-urile care va distruge unul din cele trei artefacte ale the Blessed Lady, almost died but returns home to his wife and kids. Whew, there are still happy ends / Just a normal dude in lumea fantastica si plina de ascendants, Gods and deamons si cred ca pe mine adta ma impresioneaza cel mai mult.  Normal people facing the incredible against all odds, ca si Duiker sau Murillio …me likey that , A LOT.

10. Icarium si Mappo Runt/ DG si HoC/ Just strolling around meeting karsa  / Inca un duo fain. Erikson se pricepe de minune sa scrie duo-uri de neuitat.
/ TBH/ Lot’s of stuff happening actually. Mappo gets replaced with Taralack Veed  via the machinations of the nameless ones. Almost dies but is saved by Mogora and Iskaral and now travels to find Icarium. Icarium’s rage is unleashed via prodding by Taralack…and a scary thing it is. Now on his way to meet the Emperor of the Edur/ Cunoastem mult mai multe despre Icarium acuma. Un personaj tragic empatic si bun (Icarium) in opozitie cu raged killer (Lifeslayer)
/RG/ Icarium embraces the Life slayer side and steps through an energy something all the while his machine destroys a big part of the city. Fate unknown/ Curios de ce se va intampla…
/TtH/ Tries to go back to Lether by enlisting the help of The Trygalle Guild – chaos and laughter ensues !
/DoD/ Icarium is lost between multiple personalities absorbed during the destruction of Letheras. Ironic ca chiar Taralack Veed il ajuta sa treaca peste faza. Activeaza un Che’malle flying fortress thingy. Mappo  is more miserable as time passes, a shadow of his former self, obsessed with finding Icarium/ I can see nothing good in store for them.
/tCG/ Pai, Mappo moare singur la cativa metri de Icarium care este inconstient. Apare Ublala care o omoara pe FA care l-a rapus pe Mappo. Icarium se trezeste si nici macar nu isi aminteste de Mappo. / Un final trist . No redemption. Macar Icarium il are acum partener pe Ublala.

11. Temper/ NoK/ Bodyguard of Daseem Ultor, one stubborn SoB / Just survived the Night of Knives/ Un caracter care sa concureze cu Fiddler  
/TBH/ Short cameo as one of the patrons at the tavern where Withal and Banaschar spend the nights/ Nice cameo…brings back memories
/tRotCG/ One of the veterans of Malaz isle drawn by Laseen to lead her forces against the rebellion/ Altho not much screen time , he is totally badass in heeping the Malazan line from sucumbing to the Moranth Gold, then protecting Dasee…erm, Traveller’s back in the fight against Skinner & Co. and then helping put down the Jackal God. Badass eh?
/tCG/ Another cameo, upon meeting Shadowthrone in malaz he utters the famous words when asked about his opininon on the beginning of the end . After pondering for a while he says: “Fu*k you!”/ LOOOL

12. Udinaas/MT/ Barely survived the Wyval going crazy allover helping Silchas get out off the Azath house graveyard.
/RG/ Barely survived the”quest” . Got rid of Menandore’s and Feather Witch’s influence /attention. Got reunited with his child/ Merita niste odihna dupa cate a avut de suferit
/DoD/ With the Imass in the crumbling refugium. Allows for his son Rud Ellale to be taken for training by Silchas Ruin/ Not too much screen time. Dar ramane witty and sharp as ever.
/tCG/ Udinaas si Imassii din Refugium isi gasesc o noua casa in Lether cu ajutorul lui Seren Pedac/ Another happy end. Me happy.  Very Happy  

13. Greymane/tRotCG/The stonewielder of the Old Guard  survived the journey and battles along the Crimson Guard as well as kicking the ass of a powerful warlock and surviving Skinner, seems to retreat somewhere with Kyle/ Intriguing and awesome character.
/SW/ Defeats the renegades of the 14th Malazan Army, and the Mare with the help of the Moranth Blue and Nok. Fulfills the prophecy of the “Stonewielder”. Dies in the process but all is not over, yet. It’s implied he becomes a “guardian” of sorts./ Un caracter fascinant, desi nu aflam mult despre el (mai mult in mod indirect) dar este un caracter principal care faureste istorie si in jurul carora evenimente improtante se invart. Este eterna intrebare, daca merita sa sacrifice mai putini pentru a salva pe mai multi.

Other favs, usually minor characters but it’s not only about them (long list will be added over time):

nume/carte in care apare prima data/ status actual/ Comments if applicabble

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actual/ Comments if applicable.

The Lestari oficer/ MoI/ Mort in fata Coralului dupa ce a supravietuit asediului Capustanului/ It broke my heart, it did.

Veteranul Grey swords
/ MoI/ Mort in Capustan in urma tradarii lui Rath'Fener/ It was just something so awesome in the last defiant dance during the last stand.

Whiskeyjack's marines/ MoI/ Damn you Kallor! Broke my heart when you killed them, you bastard!  

Twist/ GotM & MoI/ Dead after the siege of Coral/ O enigma si totusi interesant.

Senu, Thurule & Mok/ MoI/ Going back to Seguleh island "escorted" by lady Envy/ The Seguleh. Punitive army of three! THREE! Nuff said.

The Mott Irregulars/ MoI/ With Caladan Broods army preparing for a "visit" to Bauchelain and Korbal Broach/ Trebuie o carte despre astia.
/TBH si RG/ Crump of the Bole brothers is in the Bonehunters. He is totally insane and blows things up like a psycho/ Funny in a scary kind of way
/TtH/ 3 of them, witch girl followed by 2 Bole brothers join the Trygalle Guild. Laughter ensues
/DoD&tCG/ Crump survives all hardships. Unfortunately of the 3 traveling with the Trygalle Guild one dies, not before putting the hurt on a Shi'gall assassin! Amby Bole also saves Brys from dying. Hail the Mott Irregulars Wink

Itkovian, Shield Anvil/ MoI/ Dead after redeeming the T'Lan Imass and/ This dude humbled me.
/TtH/ Became a God in his barrow near Black Coral. Saved by Seerdomin and Nimander’s indirect actions against the Dying God/ Interesting development of a beloved character.

Messremb
/ DG/ Dead after one of the hounds of shadows attacks and kills him/ Sad, really sad death a unuia din D'iversii normali.

Bult/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ Just one of the good old soldiers you grow to like and then it dies. Damn you Erikson.
/TtH/ Returns to lead part of Hood’s legions against the armies of Chaos

List
/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ He finally found his battle.  Sad  

Bent and Roach/ DG, TBH, RG,DoD/ Alive and kicking in the 14th Malazan army/ Hell Yeah!  
/tCG/ Bult barely escaped death by the sacrifice of Gesler, Roach became the pet of Hood. Or was it the other way around? Wink

Baudin/ DG/ Alive with no memory as a Gidrath (Knight of Death) in Capustan/ Mai bine ca nu-si aminteste nimic.

Iskaral Pust / DG/ Doing God knows what for Shadowthrone/ The other Kruppe. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
/TBH/Doing mischief
/TtH/Even more mischief in Darujhistan, and confronts Kruppe! Damn that’s hilarious.

Kruppe/ GotM/Doing God knows what for "Someone"/ The other Iskaral Pust. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
MoI/Just causing mischief allover. And pulling the strings. Some of them. Or all of them?
TtH/ Telling the story of Toll the Hounds, confronts Pust in the battle of the mules! Much Hilarity.

Rallick Nom/ GotM/ Sleeping in one of the Azath houses together with Vorcan/ An assasin with conscience. Likeable character.
TtH/ Returns to find a much changed Darujhistan/ Not much  action , not much development imho. Too bad, liked a nice character from GotM

Circle Breaker/ GotM/ Apparently retired succesfully to live a modest and quiet life (or at least I hope so)/ Chiar daca a avut un rol scurt, a fost memorabil.

Bairoth Gild
/ HoC/ Dead by the hand of children/ Unul dintre Toblakai cu "wisdom". Could have been a great clan leader. Tragic death because of Karsa's foolish mistake. His last cry "Lead me Warleader!" will haunt me for a long while.

Fist Gamet
/ HoC/ Dead in the night before the final battle with Sha'ik's army/ The old veteran taken one more time to battle. At least he died happy.

Torvald Nom
/ HoC/ On his way to home/ Oricine reuseste sa se imprieteneasca si sa schimbe in bine o fiinta ca si Karsa are bonus points in ochii mei.  
TtH/ Reunited with his wife, clears debt in a funny way, captain of the household of Vorcan, survives the assault on the estate/ Refreshing to read about hapy end for a change.

L'oric/ DG/ A fugit cu Felisin Younger/ Fiul lui Ossric. Un caracter fain, sper sa-l mai revedem.
/TBH/Saved Leoman’s ass from Y’Ghatan gone to look for something/ a bit too preachy dar cu bune intentii
/SW/ Short appearance at the end with the army of light & leoman & Kiska/ Not much to tell

Corrabb/HoC/ A supravietuit ambuscadelor in Sha'ik's camp si a fugit impreuna cu Leoman/ Lucky bastard.  
/TBH/Tradat de Leoman, supravietuitor al Y’Ghatanului, acum face parte din veteran Bonehunters/ Yep, funny as hell, and still very very lucky
/RG/ Still lucky as hell, saving the squad a few times/ And a bit funny
/DoD/ Luck holds. Made into a corporal
/tCG/Dies exactly like he wanted, a heroic last stand defending a god/ Shed a tear then and there.

Greyfrog/HoC/ A demon familiar serving L'oric, set to protect Felisin Younger/ Scenele cu el sunt absolut delicioase.
/TBH/Almost died at the hands of the Unbound now re-joined with L’oric/ Ramane unul din demonii funny/scary

Fisherman
/NoK/ A mage trying to opose the assault of the riders. Presumed dead.
/TtH/ Survives the assault on K’ruls, helps Duiker/ Very intriguing character

The bridgeburner veteran
/NoK/ Kills himself with a sharper or cusser when the hound of shadow overwhelms Ash's men, to allow Kiska to escape.

Iron Bars, Corlo si Crimson Guard veterans/MT/ Crimson Guard veterans who after escaping Assail help the aquitor in getting home, kill the god of the Jheck,the Jheck leader and help in taking down the Sereghal gods of the Tarthenal. Hired by Shurq to ply the seas aboard her ship.
/tRotCG/ They get rescued by a slave ship. Iron bars manages to kill the slavers and cronies. Meets a Seguleh warship and kills one in ritual fight ! Has name entered in the book of the Azatii. Too late to arrive on Quon Tali to help the Crimson Guard. Gets captured again by other slavers (sinking ship due to storm) and on his way to the WALL of Korelri/ Awesome but not enough screen time. Also is he unlucky or what?  
/SW/ Devine campionul Zidului. Devine aproape insane. Trece prin niste momente terifiante din cauza lui Ussu. Salvat de Blues&Co/ Whoa, cat poate sa indure chiar si un Avowed? Jur ca parca pe mine ma tortura Ullen in scena de la final – damn awesome.

Silchas Ruin
/ MT/ Gets back from teh dead Azath House and woops the ass of the Sereghal. Looks like a possible major character in MBotF , being the brother of Anomander Rake and all  .
/RG/ Keeps his word to the Azath house. Gets righteous anger at the Letheras Empire but is stopped in time by QB and Hedge. Smart, backs away when wounded./ Nice, nice…let’s see what happens next
/DoD/ Il ia sub aripa protectoare pe Rud Ellale/Not much development really
/tCG/ Joins up with Tulas Shorn and Telorast and Curdle and fight to defend Korabas. Succeeds. Tulas dies in the process.

Kettle
/ MT/ Undead child protecor of the Azath house in Lether, now alive and in the care of Silchas.
/RG/ Dies by the hands of Silchas in order to make a new Azath and contain the soul of Scabandari.

Ceda Quru'Can
/MT/ High mage and leader of the Letherii mages, presumably dead after imprisoning the sea monster/god and  almost defeating the Warlock king and possibly turning the war against the Edur. Hope we shall see him again.
/RG/ Saves the day by powering the teleportation of Karsa and the cursed sword on TCG’s island/ Is this the end of him?

Brys/ MT/ Emperors champion, easily dispatched the Emperor of the Edur but fell to poison. Taken by the deep sea Guardian. Hope we shall see him again too.
RG/ We indeed see him again arriving in time to save his brother and kill the evil Invictad
/DoD/ Joins Tavore and the Bonehunters cu contingentul Letherii. Gets involved with the new Atri-Ceda, Aranict. Tries to save the bonehunters by charging the Nah’ruk./ Brys gets a lot more development. Parca nu s-a intors in totalitate ditnre morti, parca a rams ceva pe fundul oceanului…duce  in el numele a mii de zei uitati.Pare urmarit de un destin funest.
/tCG/ Kills a FA , almost dies but is saved by Aranict and Amby Bole./ Wheew, thought he was a goner.Glad he made it.

Ublala Pung/MT/ Strangling the crap out of a Serghal God and getting hit in his thick head...hopefully not too damage from the ordeal.
/RG/ Just doing funny things here and there, “infiltrates” the champions barracks and meets Karsa. Helps Hunch Arbat
/DoD/ Descopera o armura si o arma LVL2000, gets sent on a quest roughly in the direction of  Kolanse. Meets Draconus/ Classic stupid barbarian. But sincere and honest. And just.
/tCG/ Avenges Mappo, unknowingly, by killing Calm. Becomes Icariums companion. The best there is IMHO/ Some very insightful comments from this simple minded barbarian.

Shurq Ellale/MT/ Undead thief...now dependent on sex and very rich.  
/RG/ Leads the 14th up the river to invade Letheras
/DoD/ Leads a ship from Lether to get Felash (14th daughter of Abrastal) and her handmaiden to her mother. They get sidetracked
/tCG/ Leads Hood’s ship up to the spire. Not much else.
The Rat Guild/MT/ Funny as hell. Helping Tehol in getting out the poor and destiute in Letheras.
/RG/ Helps Tehol become Emperor/ Rucket and Ormly are funny as hell

Turudal Brizad
/MT/ Errant. God of the Letherii. Finnaly taking action. Niice and unexpected.
/RG/ Am crezut ca e pe o cale buna dar e prea “fickle” to my liking/ Mai mult a incurcat decat a ajutat, nu-mi place
/DoD/ On his way to free Korabas aso that she can end the young gods. Joined by Kilmandaros & Sechul Lath (desi ei au alte planuri: just end it all) Vrea sa reinstaureze la putere pe zeii elderi with him as deckmaster/ Fuc*ing prick
/tCG/ His plan doesn’t work because Korabas has other things in mind./ Hope he gets what’s coming to him

Chalas & The three brother bodyguards/ MT/ Dying to protect they're patron(charge)...in the insanity that is war...so sad.  

Pella, Truth /TBH/Moartea lui Pella, in detaliu…broke my heart again. Si dupa aia moare si Truth, sacrificandu-se sa ii salveze pe ceilalti/ SE, I really hate you for this

Barathol /TBH/Saved by Spite and now together with Iskaral and Mappo / Interesting character , astept sa vad ce se intampal cu el mai departe
/TtH/ Goes through all sorts of trouble with Chaur and seems to have asmall measure pf peace with Scillara

Chaur /TBH/Same fate as Barathol / foarte fain modul cum SE te face sa iti pese chiar si de caractere minor precum Chaur “A child in a big man’s body”
/TtH/Saves Blend but also causes trouble for Barathol. He is disturbing with the sudden bouts of violence…hmmm

Faradan Sort /TBH/Commanding marines in armata Bonehunterilor / Cool in a tough no non-sense way. Also, served on the Stormwall and that’s supposed to be something big
/RG/ Keeps the disparate elements of the Marines in communication and discovers Beak, oh Beak.
/DoD/ Made into a Fist, leads the marines.
/tCG/ Survives the last stand of the Bonehunter Regulars  against the FA armies.

Samar Dev /TBH/Of the Trygalle guild, inventor, calatoreste cu Karsa spre o “intalnire” cu Rhulad / Fain personaj. Puternica, desteapta, inventator  Nice contrast cu Karsasi “vrajitoare” in acelasi timp!
/RG/ In love with Karsa?
/TtH/Follows Karsa and Traveller around, nice to read from her POV.

Stormy and Gesler /DG,HoC,TBH/Gesler, a Fist demoted to Sergeant (Whiskeyjack much?    ),  / Simpatici intr-un mod cinicfunny wit. And “Adjunct” Stormy  “seen all done all” kind of way
/RG/ Part of the squads of marines causing confusion among the Edur/ Just nice to read about them
/DoD/ A lot of development for these friends. They get made into Mortal Sword and Shield Anvil of the Che’malle. Lead the last Che’male and Ampelas Uprooted against the Nah’ruk and succedd in stoping them to cross over into the realm/ Really, really awesome duo.
/tCG/ Lead the Che’Malle to victory against the FA armies at the Spire. Stormy dies to stop Sinn from burning everything to ash. Gesler dies stopping the FA ritual to consume the heart of Kaminsod. And saves Bent./ Marines be marines right up to the end. Fare you well you magnificent bastards. I cried at the end. Sad

Dude whose face was bitten by Fiddler’s Horse /DG,TBH/helped QB save his sister and himself from the Hounds of Shadow / Redemption and forgiveness are powerful human elements , ain’t they?

Ahlrada Ahn /MT,TBH/ Died helping Trull against Icarium (Lifeslayer) / Sad to see him go

Redmasks bodyguards /RG/K’chain che’malle, alive and deadly/ Brutal and scary
/DoD/ Gunth Match becomes matron and leads the last Che'Malle against the Nah'ruk in order to secure their future. Sag'churok is leader of the K'ell/ nice, nice development of what I thought as only mindless killing machines
/tCG/ They help Gesler and Stormy at the battle of the spire. A new and brighter future seems now possible/ Ce rasturnare de situatie, inainte Che’Malle pareau antagonistii, si acum situatia e cu totul diferita, eh?

Bruten Thrana
/RG/ Honourable, easy to like. Aventura lui in cautarea lui Brys are ceva ireal in ea/ Moare de mana lui Mosag

The Letherii boy
/RG/ Dies to save his sister from the kechra. Just when everything was getting well for him and his family/ damn shame

The young Edur outrider /RG/ One of the first Edur to die at the beginning of the invasion. He didn’t even like the war and the fighting/ damn shame again

The Seguleh Eleventh /RG/A female nonetheless, knows when to step away from a no win scenario. Funny the interlude with Fidler and Cuttle/ Seguleh are such scene stealers  

Senior Assesor /RG/An intriguing character, nice dialogues/ Shame he dies

Gaskaral Traum /RG/ Saves Brohl Handar many times from assassin, without the latter even realizingit. Brohl chooses to die by his side

Beak /RG/ Keeps the marines fighting and hiding with his candles, Saves the marines at the end, saves the Edur of Hanradi, saves the day./ Shed a tear or three right there.

Laseen/tRotCG/ Despite some flaws she had some good things going for her. And also she kicks asss bare-handed! Dies by the hand of Taya…just when the day seems won. Ironic./ Un mister pana la sfarsit.

Traveller/MoI and tRotCG/Kicks the ass of Kallor and Skinner amongst many others, and has a revenge to pursue/tragic and awesome at the same time
/TtH/ Does not get revenge on Hood but instead kills Anomander. He seems a broken man this Daseem. Lord of Tragedy indeed.

Stalker, Badlands, Coots/tRotCG/ Gone with Greymane after some asskicking on the bridge against loyal forces/They are from Assail ! and that makes them doubly awesome despite general badassawomness. Did I say Assail?  

Kyle/ tRotCG/ With Greymane and carrying a badass sword/ Mostly a blank slate. But needed to show us the Crimson Guard and some oher stuff without seeming too forced on the reader

Ereko/ tRotCG/  Dead by the hands of Kallor. The last of his race. Tragic but also some hope …returning to Burn. All things must die or fade/ Liked the charcter.

Shimmer/ tRotCG/ Now second in command and loyal to K’azz. / Likeable character…will we see the Crimson guard again?

Ullen/ tRotCG/ Dead at the end of the battle with the Crimson Guard…One of the best commanders on the field/ Sad to see him go…could have been the greatest of his generation.

Braven Tooth/ tRotCG and cameos here an there/ Kicking ass left, right and centre, holding against the Jackal God/ Braven Tooth the one who Names !

Wildman/ tRotCG/ of Daseem’s Sword, protects Daseem against Skinner & Co, holding against the Jackal God/ Another of the Old guard, cool dude

Amaron and Choss/ tRotCG/ Of the Old guard. One dies to the Jackal God in the end. The other dies because of his wounds/ Was cool to see the Old Guard in action

Toc the Older/ tRotCG/ Betrayed by the Seti / So sad fate, mai ales ca semana asa de mult cu ce i s-a intamplat lui Toc the Younger

Urko/ tBH,tRotCG/ Went away after killing the jackal God/ OLD GUARD barehands fighter & a good commander . Nuff said.

Possum/ tRotCG/ Barely survived his dozenth meeting with deat/ Cool to see him get his smug self kicked around or making horrible mistakes (like killing Havva Gullen by mistake)

Nait (Jumpy) and the saboteurs/ tRotCG/ “survived” till the end and played a key role in the victories/ Super tare sa vedem o legenda in the making (ca si Bonehunterii sau Bridge burnerii). Oare ce nume si-or lua?

Nil and Nether/ DG, tBH,tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Fain de urmarit evolutia lor pe parcursul cartilor, au reusit impotriva tuturor sortilor

Hurl / tRotCG/One of the few survivors of the Li Heng’s siege and killing the Jackal God/ Tragic character..

Rell/ tRotCG/Died while killing the jackal God/ Seguleh! Nuff Said

Ho/ tRotCG/ Survived the Otataral Island, falling ship on Quon Tali, The chaos rent, his brothers/ Nice character, mi-ar placea sa mai citesc despre el

Tayschrenn/ Moi,NoK,tRotCG/Dissapeared into chaos rent/ Badass wizard…can’t believe his dead….he can’t be

Mallick Rel/ DG, tBH,tRotCG/ Become the Malazan Emperor/ A character who you love to hate…still has his aces up the sleeves and is intriguing to watch.

Crimson Guard Avowed/ tRotCG/  Did all kinds of awesome rom storming Unta or Cawn, to kicking the ass of the Imperial forces, some survived to go again on the run, other went to the Cripple God/ Blues, Cowl, Shimmer, Iron Bars, Black, Isha, Fingers, etc, etc all are awesomesauce.

Moranth Gold/ tRotCG/ Some survivors with V’thel are with the Imperial army/ Just cool to see them in action…Moranth ammunitions!

The Jackal god/ tRotCG/ Dead at the hands of the Old Guard/ Unul din putinii zei de demult care se ridica la inaltimea legendelor. Was a true terror, a one God army LOL

Heuk / tRotCG/ Still a cadre mage after helping against the Crimson Guard by drawing on Kurald Galain!/ Any human that can draw on elder warrens is COOL in my book  

Bainisk/TtH/ Pt. ca a fost un prieten adevarat pt. Harllo. Pt. ca l-a ajutat sa scape. Pt. visul lui cu orasul

The city guard with the weak heart/ TtH/ Dovedeste ca oameni simpli si buni mai exista. Hood blew my mind when he healed him.

Tiserra/TtH/ De fapt Tiserra si Torvald. O relatie normala intre sot si sotie …mici secrete (pt. ca trebuie) dar incredere si dragoste all over. Nice

Seerdomin/TtH/ Liked him because atonement and redemption. Blew my mind cand mi-am dat seama ca el era Seerdomin-ul care a fost bun cu Toc in Black Coral.

Monkrat/TtH/ Pt. ca desi era pe calea gresita a reusit sa isi revina si sa salveze copii din pilgrim camp

Bellam Nom/TtH/ Another nice and trusty Nom. Liked him for kicking some sense into Stonny, helped Murillio and Harllo. Nice chap.

Raest/GotM,MoI and Tth/Desi la inceput pare un power hungry Jaghut Tyrant, odata invins si devenit Azath guardian  parca e chiar likeable cu acel dry Jaghut humour.

Cartographer/TtH/ Goofy undead scientist escaped from Hood’s realm and helping the Trygalle Guild? Cool stuf there…

Endest Silann/TtH/ Pt. ca nu a tradat increderea lui Anomander in el. Pt. ca si-a salvat compatriotii. Pt. ca a rezitat no matter what. Pt. ca ne-a dat ocazia sa vedem o farama de Kharkanas.

Hood/TtH and various other/ Because Jaghut God of death. Nuff said.
/DoD/ Gets back to the world of the living. Joins with Shurq Ellale and crew. Bites off the face of a Forkrul Assail./ The God of death is alive!
/ tCG/ Bites the face off of a FA, no negotiations. Ends the battle of the spire by roflstomping the leader of the FA. Now leads the last army of the Jaghut. And has a new pet. Wink

Nimander
/ TBH, RG and TtH/Pt. ca a evoluat dintr-un reluctant and doubtfull leader into a leader of the Andii, still reluctant (the best kind of leader) but more fit to follow in his fathers footsteps
/tCG/ Leads the Andii  back to Kharkanas. Defeats the Liosan./ He’s more and more like his father.

Suth/SW/ Now a veteran of the malazan 4th army/ Nice character for development. And a heavy non the less

Blue Moranth /SW/ Defeated the Mare and now  patrolling the waters around Korel/ Seeing them in action , finally, was just awesome.

Ussu /SW/ Dead by the hands of Bars/ Cum am mai zis un caracter foarte interesant de ambivalent

Hiam /SW/  Dead by suicide at the END of the Wall/ Heart breaking moment really, pt. toate motivele enumerate mai sus

Bakune
/SW/ Political ruler of Fist/ What happened to his blood coughing? Just a forgotten plot device?

Karien’el /SW/ military ruler of Fist/ A grey character that is nonetheless a nice chap for looking out for the fistians & bakune, but it’s mostly looking out for No.1.

Ipshank /SW/ After the defeat of the Lady he resumes priestly things (?)/ Awesome because of his high moral values, and history with the Lady and Fener

Manask /SW/ Helped destroy an artifact, caused mischief and laughter, now stolen some big treasure finally/ The “stealthiest” thief alive. Very good for comedic relief.

The Synod of Stygg /SW/ Mostly gone except Carfin and Gosh, helped imensly against the Lady/ Were fascinating to watch/read about

The Seafolk /SW/ Richer now, going to settle as farmers/ A nice touch about the small folk inhabiting Wu.

The stormriders /NoK & SW/ Finally defeated the Lady, whereabouts unknown/ Still a big enigma…sper sa mai auzim de ei

The Cult of the Blessed Lady /SW/ Defeted and hopefully vanished from Korel/ sick mofos, serves them right. Nice idea as main antagonists. Although at the beginning they seemed like the righteous and good ones. Another point in favor of the idea that certainty and lack of compassion (the end justifies the means) can lead to damnation and horrible things

Blistig/Before DoD/ Saves Aren. Becomes a Fist in Tavore’s army/ Decent dude. Gets the job done.
/DoD/ Filled with resentments, se opune lui Tavore la fiecare pas. Not well liked by the other Fists and the marines/ S-a schimbat mult, devine un caracter bitter si resentfull
/tCG/ Desi nu intelege inca de ce, refuza sa moara in timpul last stand of the bonehunter regulars. He makes it. / Hate him for what he did to Pores tho’.

Ruthan Gudd/DoD/ Se pare ca este mult mai mult decat pare. Mult mai mult. Elder god? Armura si sabie de la stormrideri? Faces down the nah’ruk?/ I’m intrigued by this man\s mystery
/tCG/ He also survives  the last stand./ Hope to see more of him.

Bavedict/DoD/ Genius at alchemy. Becomes second in command in Hedge’s bridgeburners. Concocts alchemical munitions very much like the Moranth explosives/ So,so awesome. No more Moranth munitions? Get Bavedict !
/tCG/ Dies during the opening stage of the battl e for the CG/ Shame he died.  Would have revolutionized warfare.

Sunrise/DoD/ Wimp. Gets a new life via Hedge. Becomes a sergeant. Sacrifices to save Hedge in the last battle against the Nah’ruk/ Nu stiu de ce, dar moartea lui m-a intristat. He also gets one of the best lines in the books

Gall/before DoD/ Joins Tavore after witnessing the Wickans in battle. Not much else to say/ Ar trebui sa joace un rol important in viitor, being Tavore’s only cavalry
DoD/ Leader of the Khundryl Burned Tears, ingenuncheaza aproape de unul singur regatul Bolkando. Negociaza pacea cu regina Abrastal (decent woman, opposed to the idiotic conquestor and the chancellor). Broken after losing most of the burned tears in the charge against the Nah’ruk/ So much development in this character. Strong, smart and just, not your typical barbarian. Cine n-ar fi broken dup ace si-a pirdut toti fii si majoritatea oamenilor?
/tCG/ Manages to recover and leads one final charge against the Kolansii during the last stand. He practically buys time for the last regulars for help to come with Ganoes’ Host. The Khundryl horsewarriors all die. Gall, although mortally wounded manages to kill a FA./ SO AWESOME! I was basically cheering the Khundryl by this point. Still got goosebumps whenever I remember this scene.

Queen Abrastal/ Wife to the king of Bolkando. Negociaza pacea cu Gall. Lider al legiunii Evertine. Se alatura lui Tavore in marsul catre Kolanse/ She’s a smart and strong woman. Me likey firehair.
/tCG/ Her Evertine Legion acquits itself well during battle. Survives to the end.

Yedan Derrig
/before DoD/ He is the watch, guardian of the Shake and brother to Twilight/ A bit one dimensional
/DoD/ Leads the armed forces of the Shake and the Letherii refugees on their way back to Kharkanas and the first shore. Displays awesome skills in killing Liosan and Forkrull in battle/ Whoa ce awesome e Yedan. So consumed by duty.
/tCG/ Leads the defense of the first shore against the Liosan armies. He is like a rock against which all enemies break. He kills liosan regulars and veterans, hounds of light and even motherfuc*ing dragons! Dies  but the shore is saved by the intervention of the Andii armies/ SO…AWESOME! He returned to the shore and defended it, mission accomplished.

Atri-Ceda Aranict/DoD/ Humble housewive, trained by malazan mages, becomes Atri Ceda to Brys’ army and his lover/ Really nice to see her and Brys together. Sper sa il salveze pe Brys de…fading away?
/tCG/ Saves Brys, yay! A small measure of peace for them now?

Torrent/before DoD/ last warrior of the awl, strong headed, always questioning Toc. Bitter survivor of Redmasks suicidal war against the Letherii./ He is not likeable, but maybe he can redeem himself?
/DoD/ Becomes a champion of the weak in trying to protect Tool’s children against the madness of Olar Ethil/ What a big change for this guy, he has become a very likeable character
/tCG/ Saves Tool’s children and kills the hag Olar Ethil with a shot worthy of Toc the Younger/ Way to go  Torrent, last warrior of the Awl…sniff sniff. Sad

Spax/DoD/ Chief of the Gilk barghast and mercenary to Queen Abrastal. Not much done yet dar e awesome si funny in conversatiile avute cu ceilalti/ Nice counter point to the more civilized characters
/tCG/ Thought he and his Gilk warriorswould have more of an impact in the battles. Talk about an unfulfilled destiny. The whole barghast are so…disappointing.

Badalle/DoD/ Word bearer of the Snake’s children. Defends them against the “Quitters”/ The whole Snake story arc is so depressing, and Badalle is just so awesome.
/tCG/ after joining with the Bonehunters they become  their children and inspire the army to greater feats of valor./ Si pt. ei sper la un pic de fericire.

The 14th Jaghut/DoD/ Atunci cand nu credeam ca mai pot aparea caractere Jaghut memorabile, apar nu unul ci 14 Undead Jaghut care ii zdrobesc pe urmaritorii Nah’ruk ai lui Sag’Churok and Co. / More Jaghut Humor! “What was that war again?”
/tCG/ Play a pivotal role in defending against the FA reinforcements at the battle of the spire/ Did I say I like Jaghut humor? Very Happy

Gu’rull/DoD/ Shi’gall assassin of the Che’malle matron. Desi la incput nu mi-a placut (pt. ca…giant assassin flying lizard) he kinda growed on me by the end/ Other species point of view is always nice to have, especially giant murderous lizards!
/tCG/ Flies the heart of the CG from the spire to his chaining place and thus allows for him to be set free.

Draconus/DoD/ Comes back to the world with a BANG. What an awesome entrance! Meets up with Ublala and gets on his way to punish the Errant & Co/ OMG, Draconus is so OP! Speaks tons about Rake’s awesomness
/tCG/  Exacts revenge on Kilmandaros and Sechul Lath and then goes on his way…to where?/ I hope he goes after Errastas.

Felash & Handmaiden/DoD&tCG/ 14th daughter to Queen Abrastal, jojns Shurq on the way to Bolkando/ Desi pare spoiled brat, Felash e chiar desteapta si are umor. And she’s a mage. And her
handmaiden is awesome. Actually Seguleh are always awesome.

Banaschar/ TBH, DoD, tCG/ Survives to the end. Hope he will be one of the few who will write the truth about the Bonehunters epic journey. Loved most of the scenes he is in, such great dialogue with him.  

Vezi profilul utilizatorului

37 Re: The Malazan Book of the Fallen la data de Sam Iul 18, 2015 10:01 am

Tarash_Bulba

avatar
Furacios de blugi
Orb Sceptre Throne . study

Se intampla dupa The Crippled God. Intr-un fel este dificil sa ma re-intorc la Malazan Book of the Fallen. Cu TCG parca s-a inchis o usa masiva. Prea multe emotii si trairi. Mi-a trebui mult timp sa diger seria (not a bad thing). M-am simtit usurat si epuizat…asa ca m-am reapucat de citit in the Malazan universe prin OST cu o oarecare bagare de seama mai ales ca am citit unele review-uri nu tocmai positive.

Pot sa zic ca m-am temut degeaba. Intre proza lui ICE (tot mai reusita) si o gramada de caractere si locuri cunoscute (Darujistan, Torvald, Rallick, Kruppe, Bridgeburners, Kiska & Leoman,etc) m-am reacomodat foarte repede si asta a permis ca cititul sa fie rapid si placut.

Actiunea se intampla concomitant cu evenimentele din TCG, half a world away in orasul intrigilor, acest Constantinopol al lumii Wu, Darujistan, unde o amenintare straveche isi face din nou simtita aparitia. Si nu numai. Il vedem pe Antsy si o serie de caractere noi si interesante explorand Moon’s Spawn, prabusita in mare, acum pe cale sa se scufunde. Si cautarea a doi Seguleh dupa cel ce ar trebui sa fie Seguleh Seventh acum ca Anomander Rake a fost rapus. Si la marginile creatiei continua quest-ul Kiskei inceput acum aprope 3 carti.

All in all a good installment in the series, mult mai buna decat ma asteptam dar nu si fara cateva defecte destul de evidente, dar care totusi nu reusesc sa faca cartea de necitit (dupa cum reclama unii snobi).

OST dovedeste ca exista viata si dupa sfarsit…si merita Wink

Nota:  4.9 din 5


Si acum urmeaza stuff care mi-a placut in mod deosebit (dar si unele chestii despre care trebuia sa comentez dupa ce am citit unele asa zise “review-uri”) in Orb Sceptre Throne:

Antsy’s quest on the sinking Moon’s Spawn  - This was a classic dungeon crawl with a LOT of horror elements, deftly handled by ICE. Also Antsy showing he is much more than the paranoid sarge from previous books. Nu ca nu e paranoid, dar are si o gramada de calitati care-l fac foarte likeable.
Also, bits of bridgeburners past are always welcome (hello Ferret ).

The Seguleh and Moranth  – This was awesome to behold. Odata pentru ca aflam mult mai multe despre misteriosii maestrii ai sabiei, Seguleh, despre societaea lor, modul cum interactioneaza intre ei, scopul pt. care au fost creati si mai ales vedem primii pasi spre schimbare. Asta pt. ca Jan (The Seguleh Second) realizeaza ca au fost creati ca un instrument de represiune al overtyrant-ului. Ca au o cultura rigida si stagnanta. Lucru si mai evident in momentul in care Seguleh se confrunta cu Moranth. Ah, da, aflam mai multe si despre Moranth, aceasta societate martiala fascinanta. Unele lucruri pe care le aflam despre ei insa nu sunt foarte placate: Victorie indiferent de costuri sau pierderi colaterale.
De fapt, dualitatea Seguleh & Moranth este foarte evidenta. Seguleh sunt individualisti, rigizi si traditionalisti, incearca sa treaca de orice obstacol prin pricepere martial. Moranth sunt colectivisti, maleabili si se adapteaza usor, folosesc orice metoda care le poate aduce un avantaj.
Dar exista de asemenea si asemanari. Ambele popoare sunt martiale, raspunsul lor la orice amenintare este covarsitor si final, ambele au o structura rigida, poarta masti care ii distanteaza de cei din jur.Foarte faina antiteza.

The Controversial Moranth Bombing or, to be more accurate, the aftermath  -  Am citit cateva reactii legate de reactia  Malazanilor la bombardamentul executat asupra razboinicilor Seguleh. Si anume faptul ca acestia ii compatimesc si chiar plang in timp ce le scurteaza suferinta putinilor supravietuitori.
In general argumentul celor care spun ca reactia este nepotrivita se leaga de faptul ca si Malazanii folosesc munitie exploziva primita de la Moranth si ar trebui sa fie insensibili la efectele distrugatoare ale acestora.  In plus adauga ca oricum Seguleh sunt asa de OP incat e nevoie de un egalizator sub forma munitiilor…si cum pot sa simta compasiune fata de cei care ii macelareau cu cateva minute inainte.?

Cred ca cheia in a intelege reactia malazanilor si a faptului ca este potrivita caracterului lor sta in faptul ca vorbim de o societate martiala (imperiu expansionist cu numeroase armate) si a legaturii care se formeaza intre oamenii care lupta si mor impreuna. Ei se bazeaza pe proprile puteri, in priceperea in manuirea armelor si pe camarazii de langa ei. Magiile si munitiile destructive folosite pe scara larga invalideaza orice skill, tactica, strategie a omului normal. Elimina orice sansa oricat de mica.
Este vorba de neputinta in fata a ceea ce urmeaza sa e intample, a faptului ca orice ar face nu exista nici o sansa in fata “trisorilor” folositori de magie (sau munitie in cazul de fata) (and see the Letherii way of making war where the foot soldiers are usually cannon fodder with appaling rates of casualties in every single engagement)
De aceea asediul Pale-ului este vazut cu mult mai multa groaza si repros de supravietuitori decat asaltul asupra Coral-ului desi in ambele cazuri pierderile omenesti au fost semnificative.

Mai mult decat atat, malazanii folosesc munitie in mod limitat, to even the odds, nu pe scara larga  folosita de Moranth impotriva Seguleh. Aici a fost WW2 level carpet bombing. Total Anihilation.

Anyway that’s my take on it.

The “disappointing “ demise of the Overtyrant   - Pai intr-adevar. Dupa ce overtyrant-ul was setup to be this fearsome villain it kind of fizzled up in the end. Nu ca assassination by Scorch & Leff was underwhelming (chiar mi sa parut nicely done by the manipulative Kruppe) dar mi se pare ca overtyrant-ul nu a reusit sa materializeze acea frica

Torvald’s Journey   - Din “capitan” in house guard-ul lui Vorcan transformat in liber cugetator si apoi imediat in consilier si apoi manevrat in a efectua o misiune “diplomatica” pe teritoriul Moranth, in timpul careia se intalneste cu Caladan Brood, capturat de Moranth si apoi participa ca copilot si bombardier la asaltul asupra Overtyrant-ului ascuns in cladirea consiliului.
Awesome things happening to a regular dude. And between him and his wife, they save the city from a hot demise. At least partially Very Happy

Butcher’s beginning as a malazan regular  - In 3 din 4 carti scrise pana la acest moment de ICE, vedem lucrurile prin prisma unui pifan care incet incet devine un veteran . De aceasta data avem un personaj care la prima vedere este respingator (fost lider al unei bande care se dadea la tot felul de acte de violenta pt. supravietui in ghetourile de langa Darujhistan) dar care invata la modul greu ce inseamna sa fii soldat in armata malazana. Nu devine neaparat likeable dar pare macar okish. Acuma trebuie sa tinem cont si de mediul extrem de dur in care a trait toata viata lui (unde egoismul si individualismul sunt parte esentiala a supravietuirii). In plus acest lucru ne face si sa ne dam seama ca armata Malazana recruteaza din toate paturile sociale si din toate zonele imperiului, dand la final un rezultat care este mult mai mult decat suma partilor constituente.

Rallick Nom   - After a long hiatus and unimpressing sotyline in  TtH we finnaly see the old Rallick getting back in the game. Si ca cercul sa fie complet foloseste acelasi otataral pt. protectie impotriva magiei ca si in  GotM.  Mi-a placut in mod deosebit ca nu a facut aceeasi greseala ca si altii in a o subestima pe Taya datorita aparentelor (diminutiva si fragila) and just kicked the sh*t out of her.

The Bridgeburners & especially Spindle’s shenanigans   - Was just funny to see how they were coping with yet more attempts to kill them. That and Spindle’s Corrabb like luck (hair shirt – ewwww) in getting in and out of difficult situations. Duiker’s coming back to life was equally pleasing to see.

The surreal journey of Kiska and Leoman  - Cred ca transpus pe ecran ar fi macar interesant , adica imagini suprarealiste de pe tarmurile creatiei…dar ca poveste este destul de slabuta. Si tot questul Kiskai prin 3 carti pare fara nici o legatura cu plot-urile principale exceptand inceputul (Tayschreen sucked into the chaos vortex) si sfarsitul (Tay…aaa…Thenaj returning to K’rul’s temple to stop something?…what?)

Envy’s uslesness   - Nu inteleg care a fost scopul lui Envy in  OST . Just to act as a spoiled brat and faint at the end?? The same  ENVY that blasted through the Pannion armies with the 3 Seguleh? Meh…WARNING! THERE BE SPOILERS !

Update la Tip top mini top-ul meu (in albastru new stuff):
-Warning, pot contine spoilers-
Update. Seria e prea tare si TOP TEN nu ajunge   . Asa ca prelungim la TOP CAT E NEVOIE .

Top Carti serie "Malazan book of the Fallen" cu note! :

Loc/Carte/Nr. in serie/ Nota/ Comments if applicable:

1. Deadhouse Gates/ a doua/ 6 din 5/ Best ever.
2. Memories of Ice/ a treia/ 5.95 din 5/ Foarte aproape de DG.  
3. The Crippled God/ a zecea/ 5.75 din 5/ Awesomest ending ever!
4. The Bonehunters /a sasea/ 5.5 din 5/ Cartea pivot a seriei si momentul cand Bonehunterii devin veterani .
5. Toll the hounds/a opta/ 5.4 din 5/ Multe multe moment jaw dropping. Dar si incredibil de melancolica si sfasietoare.
6. Dust of Dreams/a noua/ 5.4 din 5/  Inceputul sfarsitului. Jaw dropping sometime. Very disturbing at other times. Si acel cliffhanger…O.O
7. Reaper’s Gale /a saptea/ 5.2 din 5/ Cartea in care multe plot-uri se incheie. Cateva noi incep. Broke my heart a couple of times too. Gritty and Grimdark.
8.Stonewielder/ A treia din seria scrisa de ICE/5.2 din 5/ Stonewielder Pt. ca inca mai exista speranta.
9. Midnight Tides/ a cincea/ 5.1 din 5/ Foarte faina.
10. The Return of the Crimson Guard/ A doua din seria scrisa de ICE / 5 din 5/ Lectura placuta si cu multa actiune.
11. House of chains/ a patra/ 5 din 5/ O carte foarte buna doar ca nu la fel de buna si primele doua.
12. Orb Sceptre Throne/ a patra din seria scrisa de ICE/4.9 din 5/ O carte faina, Seguleh, more Moranth & Darujhistan. Dovedeste ca exista viata in Wu si dupa The Crippled God.
13. Gardens of the Moon/ prima/ 4.5 din 5/ Buna dar se vede ca Erikson era la inceput.
14. Night of Knives / prima din seria scrisa de ICE/ 4.5 din 5/O carte faina si o buna prima incercare a lui ICE.


Top Ten caractere la sfarsitul lui Orb Sceptre Throne (may change in the future with further readings or re-reads):

loc/nume/carte in care apare / status actual/ Comments if applicable .

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actual/ Comments if applicable.

1. Duiker/ DG/ Crezut mort, a supravietuit dupa ce armata lui Pormqual s-a predat lui Drijhna si au fost executati cu totii. Este in Darujhistan in compania bridgeburnerilor supravietuitori si a lui Baruk/ Favoritul meu de departe.
/TtH/ Survived once again assassination attempts on the bridgeburners and patrons of K’ruls bar. Finds healing in telling the story of the Chain of Dogs together with Fisher.
/OST/ The broken war vet starts to find his self once more, si chiar se implica in investigatia lui Spindle andvendettas against the last Bridgeburners.

2. Fiddler/ GotM, DG, HoC/ Re-enlisted as sergeant in armata a 14-a/ Unul dintre cele mai faine caractere din serie.
/TBH/ Turning the 14th into a veteran army. Influenteaza evenimente prin jocul de carti/ Devine tot mai awesome cu fiecare scena in care apare.
/RG/ Leading his squad and several others against the Letheri, guerrilla style on to conquer Letheras. He gets reunited with the other insane sapper, Hedge/ We get to see the Drum at work
/DoD/Leading his squad through Lether, Bolkando and then onwards to the glass desert on to a desperate battle with the Nah’ruk/ liking him more and more
/tCG/A devenit capitanul ultimilor marines si heavies din armata lui Tavore. Il apara cu succes pe Kaminsod impotriva armatelor Kolansii conduse de Forkrul, desi mai ramane doar cu o mana de oameni. Se retrage in Malaz unde isi duce zilele pescuind si noptile impreuna cu supravietuitorii in efemerul bar “Smiley’s”/ The best of the bridgeburners and bonehunters, he always got what it means to be compassionate.

3. Ganoes Paran /GoM,MoI,TBH/Commanding Dujek’s army after single handedly killing Poliel and ending the plague in 7C/ Nu mi-a placut la inceput. Parca un pic naiv, un pic enervant. Dar acum ca e Master of the Deck si ascendant, adevenit o persoana puternica, sigura dar in acelasi timp e “compassionate”(plm nush cum sa traduc in romana ca parca milos nu-mi suna asa de bine)
/tCG/ Impreuna cu a sa armata “the Host” infrange mai multe armate FA, si reuseste un “charge of the rohirrim” salvand armata lui Tavore de la anihilare. Reuniunea cu Tavore este sfasietoare. /He is truly the Master of the deck of dragons.

4. Tehol si Bugg/MT/ Wrapping up things after the fall of Letheras and doing well/ Duo cel mai funny si inteligent de departe.
/RG/ Tehol brings about the collapse of the Letherii financial system, gets tortured in the process and becomes the new Emperor with a little help from the Rat catchers guild. Also gets an empress in the process. Bugg is the mastermind behind everything  / Still one of the favorites
/DoD/ Both are trying to do the right thing by the citizens of Lether and by Tavore, and they mostly manage it  /Tehol is still funny as hell even as an Emperor. Bugg as Ceda, chancellor and treasurer is hilarious

5. Toc si Tool/ GotM/ Primul, reincarnat in Anaster, devenit Mortal Sword al lui Togg (geti it?) si Fanderay, al doilea reincarnat intr-un barghast/ Mi-e greu sa ii separ pt. ca imi plac mult si sunt impreuna majoritatea timpului.
/RG/ Toc, damn, Toc. Dies, again, defending the Awl children. But an awesome way to go. And he is seen of my Hood himself. Tool, well, he was so close and yet so far…his pain is heartbreaking…
/TtH/ Toc is a soldier in Hood’s army with a mission to pass some information to many important characters/ Nice to see him back, but won’t he get some well deserved rest?
/DoD/Tool has become a T’lan Imass once gain through the machinations of the Barghast powermongers. Toc has a reversed role with Tool as he can only witness spowerless the fall of Tool and his family / Oh God, chiar nu exista nici un moment  de pace pt. Tool si Toc
/tCG/Tool and his T’lan Imass join the battle of the Spire against the FA armies. But they become once again mortal at the most inopportune moment.  Chiar si asa impactul lor asupra bataliei este semnificativ. Toc the Younger is finnaly accepted as a Briddgeburner and sees his friend reunited with his family. So, a bit of an happy end after all the suffering. / All is well when it ends well.  Very Happy

6. Karsa Orlong/ DG si HoC/Dupa ce a infraint cei doi hounds of darkness si a facut pace cu Imperiul Malazan  , plus handing out some well deserved punishment in the process a plecat intr-un quest personal/ Dezvoltarea personajului este uluitoare. Awesome de urmarit. Si este si uber badass. Witness!  
/TBH/ Kicking the crap out of Edur, on his way to “meet”Rhulad/ Not much development ,imho ,dar ramane awesome
/RG/ Karsa kills Rhulad. Asa cum a zis ca o va face. Then spits on TCG’s / Well he gets bigger and aweomer by theoffer. Soooo Karsa like  moment. Does he have the hots for Samardev as well?
/TtH/ Destroys the slaver army on the desert near Darujhistan, makes friends with Traveller, protects Dragnipur against the hounds of Light, gets some redemption for his daughters(?)
/tCG/ Kills the God of War, Fener, via the link within his temple in Darujhistan/ Karsa, now also a Slayer of Gods.
OST/ Doar o scurta mentiune despre Karsa, apparent traieste intr-o pestera din Gadrobi hills, scaring shitless the would be interlopers. And banging Samar Dev, I suppose Wink


7. Trull Sengar si Onrack/ HoC/ Au ajuns la throne of shadows pe care vor sa-l apere impotriva unor atacatori necunoscuti/ Un duo fain care se completeaza foarte bine, momentele lor din carte au fost printre cele mai faine.
/ TBH/ Both barely survived Icarium’s rage and successfully defended the first throne…/ Nu au aparut prea mult in TBH ca sa poata sa se dezvolte, dar e OK si asa, putin si bun.
/RG/ Well poor Trull gets two brothers killed/dead in front of his eyes. And then killed by a scum. But he stands facing Silchas and kicks the living shit out of Clip. And finds true love. Oh well… Onrack gets reunited with his long lost love and child. Becomes Imass again. Let’s see how long that lasts/ Sad end to a nice character, shed a manly tear.Or two.

8. Coltaine/ DG/ Mort in fata zidurilor Aren-ului/ Sper sa se reincarneze. E prea badass.
/tRotCG/ He appears shortly as a Wickan child, Coltaine Reborn, ordering the Wickans around/ I was right! Gotta love the reincarnation stuff.

9.Rillish/ tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Very very likeable…and surprise love story end with his corporal  
/SW/ Si cand credeam ca are parte de happy end, well, devine Fist in armata a 8ta si conduce unul din task force-urile care va distruge unul din cele trei artefacte ale the Blessed Lady, almost died but returns home to his wife and kids. Whew, there are still happy ends / Just a normal dude in lumea fantastica si plina de ascendants, Gods and deamons si cred ca pe mine adta ma impresioneaza cel mai mult.  Normal people facing the incredible against all odds, ca si Duiker sau Murillio …me likey that , A LOT.

10. Icarium si Mappo Runt/ DG si HoC/ Just strolling around meeting karsa  / Inca un duo fain. Erikson se pricepe de minune sa scrie duo-uri de neuitat.
/ TBH/ Lot’s of stuff happening actually. Mappo gets replaced with Taralack Veed  via the machinations of the nameless ones. Almost dies but is saved by Mogora and Iskaral and now travels to find Icarium. Icarium’s rage is unleashed via prodding by Taralack…and a scary thing it is. Now on his way to meet the Emperor of the Edur/ Cunoastem mult mai multe despre Icarium acuma. Un personaj tragic empatic si bun (Icarium) in opozitie cu raged killer (Lifeslayer)
/RG/ Icarium embraces the Life slayer side and steps through an energy something all the while his machine destroys a big part of the city. Fate unknown/ Curios de ce se va intampla…
/TtH/ Tries to go back to Lether by enlisting the help of The Trygalle Guild – chaos and laughter ensues !
/DoD/ Icarium is lost between multiple personalities absorbed during the destruction of Letheras. Ironic ca chiar Taralack Veed il ajuta sa treaca peste faza. Activeaza un Che’malle flying fortress thingy. Mappo  is more miserable as time passes, a shadow of his former self, obsessed with finding Icarium/ I can see nothing good in store for them.
/tCG/ Pai, Mappo moare singur la cativa metri de Icarium care este inconstient. Apare Ublala care o omoara pe FA care l-a rapus pe Mappo. Icarium se trezeste si nici macar nu isi aminteste de Mappo. / Un final trist . No redemption. Macar Icarium il are acum partener pe Ublala.

11. Temper/ NoK/ Bodyguard of Daseem Ultor, one stubborn SoB / Just survived the Night of Knives/ Un caracter care sa concureze cu Fiddler  
/TBH/ Short cameo as one of the patrons at the tavern where Withal and Banaschar spend the nights/ Nice cameo…brings back memories
/tRotCG/ One of the veterans of Malaz isle drawn by Laseen to lead her forces against the rebellion/ Altho not much screen time , he is totally badass in heeping the Malazan line from sucumbing to the Moranth Gold, then protecting Dasee…erm, Traveller’s back in the fight against Skinner & Co. and then helping put down the Jackal God. Badass eh?
/tCG/ Another cameo, upon meeting Shadowthrone in malaz he utters the famous words when asked about his opininon on the beginning of the end . After pondering for a while he says: “Fu*k you!”/ LOOOL

12. Udinaas/MT/ Barely survived the Wyval going crazy allover helping Silchas get out off the Azath house graveyard.
/RG/ Barely survived the”quest” . Got rid of Menandore’s and Feather Witch’s influence /attention. Got reunited with his child/ Merita niste odihna dupa cate a avut de suferit
/DoD/ With the Imass in the crumbling refugium. Allows for his son Rud Ellale to be taken for training by Silchas Ruin/ Not too much screen time. Dar ramane witty and sharp as ever.
/tCG/ Udinaas si Imassii din Refugium isi gasesc o noua casa in Lether cu ajutorul lui Seren Pedac/ Another happy end=Me happy. Very Happy  

13. Greymane/tRotCG/The stonewielder of the Old Guard  survived the journey and battles along the Crimson Guard as well as kicking the ass of a powerful warlock and surviving Skinner, seems to retreat somewhere with Kyle/ Intriguing and awesome character.
/SW/ Defeats the renegades of the 14th Malazan Army, and the Mare with the help of the Moranth Blue and Nok. Fulfills the prophecy of the “Stonewielder”. Dies in the process but all is not over, yet. It’s implied he becomes a “guardian” of sorts./ Un caracter fascinant, desi nu aflam mult despre el (mai mult in mod indirect) dar este un caracter principal care faureste istorie si in jurul carora evenimente improtante se invart. Este eterna intrebare, daca merita sa sacrifice mai putini pentru a salva pe mai multi.

Other favs, usually minor characters but it’s not only about them (long list will be added over time):

nume/carte in care apare prima data/ status actual/ Comments if applicabble

Update status actual unde e cazul sub randul initial la fiecare character. /carte in care are update/status actual/ Comments if applicable.

The Lestari oficer/ MoI/ Mort in fata Coralului dupa ce a supravietuit asediului Capustanului/ It broke my heart, it did.

Veteranul Grey swords
/ MoI/ Mort in Capustan in urma tradarii lui Rath'Fener/ It was just something so awesome in the last defiant dance during the last stand.

Whiskeyjack's marines/ MoI/ Damn you Kallor! Broke my heart when you killed them, you bastard!  

Twist/ GotM & MoI/ Dead after the siege of Coral/ O enigma si totusi interesant.

Senu, Thurule & Mok/ MoI/ Going back to Seguleh island "escorted" by lady Envy/ The Seguleh. Punitive army of three! THREE! Nuff said.

The Mott Irregulars/ MoI/ With Caladan Broods army preparing for a "visit" to Bauchelain and Korbal Broach/ Trebuie o carte despre astia.
/TBH si RG/ Crump of the Bole brothers is in the Bonehunters. He is totally insane and blows things up like a psycho/ Funny in a scary kind of way
/TtH/ 3 of them, witch girl followed by 2 Bole brothers join the Trygalle Guild. Laughter ensues
/DoD&tCG/ Crump survives all hardships. Unfortunately of the 3 traveling with the Trygalle Guild one dies, not before putting the hurt on a Shi'gall assassin! Amby Bole also saves Brys from dying. Hail the Mott Irregulars Wink

Itkovian, Shield Anvil/ MoI/ Dead after redeeming the T'Lan Imass and/ This dude humbled me.
/TtH/ Became a God in his barrow near Black Coral. Saved by Seerdomin and Nimander’s indirect actions against the Dying God/ Interesting development of a beloved character.

Messremb
/ DG/ Dead after one of the hounds of shadows attacks and kills him/ Sad, really sad death a unuia din D'iversii normali.

Bult/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ Just one of the good old soldiers you grow to like and then it dies. Damn you Erikson.
/TtH/ Returns to lead part of Hood’s legions against the armies of Chaos

List
/ DG/ Mort la finalul DG in fata Aren-ului/ He finally found his battle.  Sad  

Bent and Roach/ DG, TBH, RG,DoD/ Alive and kicking in the 14th Malazan army/ Hell Yeah!  
/tCG/ Bult barely escaped death by the sacrifice of Gesler, Roach became the pet of Hood. Or was it the other way around? Wink

Baudin/ DG/ Alive with no memory as a Gidrath (Knight of Death) in Capustan/ Mai bine ca nu-si aminteste nimic.

Iskaral Pust / DG/ Doing God knows what for Shadowthrone/ The other Kruppe. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
/TBH/Doing mischief
/TtH/Even more mischief in Darujhistan, and confronts Kruppe! Damn that’s hilarious.

Kruppe/ GotM/Doing God knows what for "Someone"/ The other Iskaral Pust. Hilariuos as hell. And dangerous. Two thumbs up.
MoI/Just causing mischief allover. And pulling the strings. Some of them. Or all of them?
TtH/ Telling the story of Toll the Hounds, confronts Pust in the battle of the mules! Much Hilarity.
OST/ Kruppe is up to his usual shenanigans and actually helped bring down the Overtyrant/ Desi am citit cateva pareri cum ca ICE’s Kruppe nu e acelasi ca si SE’s Kruppe, mie mi s-a parut acelasi personaj, nici o diferenta intre modul de redare a celor doi.

Rallick Nom/ GotM/ Sleeping in one of the Azath houses together with Vorcan/ An assasin with conscience. Likeable character.
TtH/ Returns to find a much changed Darujhistan/ Not much  action , not much development imho. Too bad,was a nice character from GotM
OST/ Now we’re talking! Rallick is back and kicking ass. Mi-a placut in mod special cum a luptat cu Taya, not fooled by her apparent fraility.

Circle Breaker/ GotM/ Apparently retired succesfully to live a modest and quiet life (or at least I hope so)/ Chiar daca a avut un rol scurt, a fost memorabil.

Bairoth Gild
/ HoC/ Dead by the hand of children/ Unul dintre Toblakai cu "wisdom". Could have been a great clan leader. Tragic death because of Karsa's foolish mistake. His last cry "Lead me Warleader!" will haunt me for a long while.

Fist Gamet
/ HoC/ Dead in the night before the final battle with Sha'ik's army/ The old veteran taken one more time to battle. At least he died happy.

Torvald Nom
/ HoC/ On his way to home/ Oricine reuseste sa se imprieteneasca si sa schimbe in bine o fiinta ca si Karsa are bonus points in ochii mei.  
TtH/ Reunited with his wife, clears debt in a funny way, captain of the household of Vorcan, survives the assault on the estate/ Refreshing to read about hapy end for a change.
OST/ Ambassador Nom travels with Caladan Brood,  Meets the Moranth  in their mountains (first to do so in many years) and prevents a last battle between the remaining Seguleh and the Moranth. Not bad for a newly appointed ambassador./ Bucuros de revedere si de faptul ca totul s-a incheiat cu bine...

L'oric/ DG/ A fugit cu Felisin Younger/ Fiul lui Ossric. Un caracter fain, sper sa-l mai revedem.
/TBH/Saved Leoman’s ass from Y’Ghatan gone to look for something/ a bit too preachy dar cu bune intentii
/SW/ Short appearance at the end with the army of light & leoman & Kiska/ Not much to tell

Corrabb/HoC/ A supravietuit ambuscadelor in Sha'ik's camp si a fugit impreuna cu Leoman/ Lucky bastard.  
/TBH/Tradat de Leoman, supravietuitor al Y’Ghatanului, acum face parte din veteran Bonehunters/ Yep, funny as hell, and still very very lucky
/RG/ Still lucky as hell, saving the squad a few times/ And a bit funny
/DoD/ Luck holds. Made into a corporal
/tCG/Dies exactly like he wanted, a heroic last stand defending a god/ Shed a tear then and there.[

Greyfrog/HoC/ A demon familiar serving L'oric, set to protect Felisin Younger/ Scenele cu el sunt absolut delicioase.
/TBH/Almost died at the hands of the Unbound now re-joined with L’oric/ Ramane unul din demonii funny/scary

Fisherman
/NoK/ A mage trying to opose the assault of the riders. Presumed dead.
/TtH/ Survives the assault on K’ruls, helps Duiker/ Very intriguing character

OST/ He awesomely bitchslaps Taya, kicks some assassin ass and shows he is badass/ In sfarsit Fisher creste ca si caracter (desi sunt inca multe intrebari despre cine este, de unde vine, ce scop are…)

The bridgeburner veteran
/NoK/ Kills himself with a sharper or cusser when the hound of shadow overwhelms Ash's men, to allow Kiska to escape.

Iron Bars, Corlo si Crimson Guard veterans/MT/ Crimson Guard veterans who after escaping Assail help the aquitor in getting home, kill the god of the Jheck,the Jheck leader and help in taking down the Sereghal gods of the Tarthenal. Hired by Shurq to ply the seas aboard her ship.
/tRotCG/ They get rescued by a slave ship. Iron bars manages to kill the slavers and cronies. Meets a Seguleh warship and kills one in ritual fight ! Has name entered in the book of the Azatii. Too late to arrive on Quon Tali to help the Crimson Guard. Gets captured again by other slavers (sinking ship due to storm) and on his way to the WALL of Korelri/ Awesome but not enough screen time. Also is he unlucky or what?  
/SW/ Devine campionul Zidului. Devine aproape insane. Trece prin niste momente terifiante din cauza lui Ussu. Salvat de Blues&Co/ Whoa, cat poate sa indure chiar si un Avowed? Jur ca parca pe mine ma tortura Ullen, in scena de la final – damn awesome.

Silchas Ruin
/ MT/ Gets back from teh dead Azath House and woops the ass of the Sereghal. Looks like a possible major character in MBotF , being the brother of Anomander Rake and all  .
/RG/ Keeps his word to the Azath house. Gets righteous anger at the Letheras Empire but is stopped in time by QB and Hedge. Smart, backs away when wounded./ Nice, nice…let’s see what happens next
/DoD/ Il ia sub aripa protectoare pe Rud Ellale/Not much development really
/tCG/ Joins up with Tulas Shorn and Telorast and Curdle and fight to defend Korabas. Succeeds. Tulas dies in the process.

Kettle
/ MT/ Undead child protecor of the Azath house in Lether, now alive and in the care of Silchas.
/RG/ Dies by the hands of Silchas in order to make a new Azath and contain the soul of Scabandari.

Ceda Quru'Can
/MT/ High mage and leader of the Letherii mages, presumably dead after imprisoning the sea monster/god and  almost defeating the Warlock king and possibly turning the war against the Edur. Hope we shall see him again.
/RG/ Saves the day by powering the teleportation of Karsa and the cursed sword on TCG’s island/ Is this the end of him?

Brys/ MT/ Emperors champion, easily dispatched the Emperor of the Edur but fell to poison. Taken by the deep sea Guardian. Hope we shall see him again too.
RG/ We indeed see him again arriving in time to save his brother and kill the evil Invictad
/DoD/ Joins Tavore and the Bonehunters cu contingentul Letherii. Gets involved with the new Atri-Ceda, Aranict. Tries to save the bonehunters by charging the Nah’ruk./ Brys gets a lot more development. Parca nu s-a intors in totalitate ditnre morti, parca a rams ceva pe fundul oceanului…duce  in el numele a mii de zei uitati.Pare urmarit de un destin funest.
/tCG/ Kills a FA , almost dies but is saved by Aranict and Amby Bole./ Wheew, thought he was a goner.Glad he made it.

Ublala Pung/MT/ Strangling the crap out of a Serghal God and getting hit in his thick head...hopefully not too damage from the ordeal.
/RG/ Just doing funny things here and there, “infiltrates” the champions barracks and meets Karsa. Helps Hunch Arbat
/DoD/ Descopera o armura si o arma LVL2000, gets sent on a quest roughly in the direction of  Kolanse. Meets Draconus/ Classic stupid barbarian. But sincere and honest. And just.
/tCG/ Avenges Mappo, unknowingly, by killing Calm. Becomes Icariums companion. The best there is IMHO/ Some very insightful comments from this simple minded barbarian.

Shurq Ellale/MT/ Undead thief...now dependent on sex and very rich.  
/RG/ Leads the 14th up the river to invade Letheras
/DoD/ Leads a ship from Lether to get Felash (14th daughter of Abrastal) and her handmaiden to her mother. They get sidetracked
/tCG/ Leads Hood’s ship up to the spire. Not much else.
The Rat Guild/MT/ Funny as hell. Helping Tehol in getting out the poor and destiute in Letheras.
/RG/ Helps Tehol become Emperor/ Rucket and Ormly are funny as hell

Turudal Brizad
/MT/ Errant. God of the Letherii. Finnaly taking action. Niice and unexpected.
/RG/ Am crezut ca e pe o cale buna dar e prea “fickle” to my liking/ Mai mult a incurcat decat a ajutat, nu-mi place
/DoD/ On his way to free Korabas aso that she can end the young gods. Joined by Kilmandaros & Sechul Lath (desi ei au alte planuri: just end it all) Vrea sa reinstaureze la putere pe zeii elderi with him as deckmaster/ Fuc*ing prick
/tCG/ His plan doesn’t work because Korabas has other things in mind./ Hope he gets what’s coming to him

Chalas & The three brother bodyguards/ MT/ Dying to protect they're patron(charge)...in the insanity that is war...so sad.  

Pella, Truth /TBH/Moartea lui Pella, in detaliu…broke my heart again. Si dupa aia moare si Truth, sacrificandu-se sa ii salveze pe ceilalti/ SE, I really hate you for this

Barathol /TBH/Saved by Spite and now together with Iskaral and Mappo / Interesting character , astept sa vad ce se intampal cu el mai departe
/TtH/ Goes through all sorts of trouble with Chaur and seems to have asmall measure pf peace with Scillara
OST/ Construieste sagetile care il rapun pe Overtyrant dar si la constructia unei metode de protective pt. acesta (nu ca ar avea de ales). Reuniunea cu Chaur este emotionanta .


Chaur /TBH/Same fate as Barathol / foarte fain modul cum SE te face sa iti pese chiar si de caractere minor precum Chaur “A child in a big man’s body”
/TtH/Saves Blend but also causes trouble for Barathol. He is disturbing with the sudden bouts of violence…hmmm
OST/ Se vindeca in casa Azath si il reintalneste pe Barathol.


Faradan Sort /TBH/Commanding marines in armata Bonehunterilor / Cool in a tough no non-sense way. Also, served on the Stormwall and that’s supposed to be something big
/RG/ Keeps the disparate elements of the Marines in communication and discovers Beak, oh Beak.
/DoD/ Made into a Fist, leads the marines.
/tCG/ Survives the last stand of the Bonehunter Regulars  against the FA armies.

Samar Dev /TBH/Of the Trygalle guild, inventor, calatoreste cu Karsa spre o “intalnire” cu Rhulad / Fain personaj. Puternica, desteapta, inventator  Nice contrast cu Karsasi “vrajitoare” in acelasi timp!
/RG/ In love with Karsa?
/TtH/Follows Karsa and Traveller around, nice to read from her POV.
OST/ Small mention as the one paying of the surrounding farms for livestock lost due to Karsa. And bangin’ Karsa 

Stormy and Gesler /DG,HoC,TBH/Gesler, a Fist demoted to Sergeant (Whiskeyjack much?    ),  / Simpatici intr-un mod cinicfunny wit. And “Adjunct” Stormy  “seen all done all” kind of way
/RG/ Part of the squads of marines causing confusion among the Edur/ Just nice to read about them
/DoD/ A lot of development for these friends. They get made into Mortal Sword and Shield Anvil of the Che’malle. Lead the last Che’male and Ampelas Uprooted against the Nah’ruk and succedd in stoping them to cross over into the realm/ Really, really awesome duo.
/tCG/ Lead the Che’Malle to victory against the FA armies at the Spire. Stormy dies to stop Sinn from burning everything to ash. Gesler dies stopping the FA ritual to consume the heart of Kaminsod. And saves Bent./ Marines be marines right up to the end. Fare you well you magnificent bastards. I cried at the end. Sad

Dude whose face was bitten by Fiddler’s Horse /DG,TBH/helped QB save his sister and himself from the Hounds of Shadow / Redemption and forgiveness are powerful human elements , ain’t they?

Ahlrada Ahn /MT,TBH/ Died helping Trull against Icarium (Lifeslayer) / Sad to see him go

Redmasks bodyguards /RG/K’chain che’malle, alive and deadly/ Brutal and scary
/DoD/ Gunth Match becomes matron and leads the last Che'Malle against the Nah'ruk in order to secure their future. Sag'churok is leader of the K'ell/ nice, nice development of what I thought as only mindless killing machines
/tCG/ They help Gesler and Stormy at the battle of the spire. A new and brighter future seems now possible/ Ce rasturnare de situatie, inainte Che’Malle pareau antagonistii, si acum situatia e cu totul diferita, eh?

Bruten Thrana
/RG/ Honourable, easy to like. Aventura lui in cautarea lui Brys are ceva ireal in ea/ Moare de mana lui Mosag

The Letherii boy
/RG/ Dies to save his sister from the kechra. Just when everything was getting well for him and his family/ damn shame

The young Edur outrider /RG/ One of the first Edur to die at the beginning of the invasion. He didn’t even like the war and the fighting/ damn shame again

The Seguleh Eleventh /RG/A female nonetheless, knows when to step away from a no win scenario. Funny the interlude with Fidler and Cuttle/ Seguleh are such scene stealers  

Senior Assesor /RG/An intriguing character, nice dialogues/ Shame he dies

Gaskaral Traum /RG/ Saves Brohl Handar many times from assassin, without the latter even realizingit. Brohl chooses to die by his side

Beak /RG/ Keeps the marines fighting and hiding with his candles, Saves the marines at the end, saves the Edur of Hanradi, saves the day./ Shed a tear or three right there.

Laseen/tRotCG/ Despite some flaws she had some good things going for her. And also she kicks asss bare-handed! Dies by the hand of Taya…just when the day seems won. Ironic./ Un mister pana la sfarsit.

Traveller/MoI and tRotCG/Kicks the ass of Kallor and Skinner amongst many others, and has a revenge to pursue/tragic and awesome at the same time
/TtH/ Does not get revenge on Hood but instead kills Anomander. He seems a broken man this Daseem. Lord of Tragedy indeed.
/OST/ Devine Primul Seguleh in urma unui concurs de imprejurari si hotaraste sa ii conduca catre casa/ Not much character building but a kind of closure, a more optimistic one after all the bad stuff happening to him

Stalker, Badlands, Coots/tRotCG/ Gone with Greymane after some asskicking on the bridge against loyal forces/They are from Assail ! and that makes them doubly awesome despite general badassawomness. Did I say Assail?  

Kyle/ tRotCG/ With Greymane and carrying a badass sword/ Mostly a blank slate. But needed to show us the Crimson Guard and some oher stuff without seeming too forced on the reader

Ereko/ tRotCG/  Dead by the hands of Kallor. The last of his race. Tragic but also some hope …returning to Burn. All things must die or fade/ Liked the charcter.

Shimmer/ tRotCG/ Now second in command and loyal to K’azz. / Likeable character…will we see the Crimson guard again?

Ullen/ tRotCG/ Dead at the end of the battle with the Crimson Guard…One of the best commanders on the field/ Sad to see him go…could have been the greatest of his generation.

Braven Tooth/ tRotCG and cameos here an there/ Kicking ass left, right and centre, holding against the Jackal God/ Braven Tooth the one who Names !

Wildman/ tRotCG/ of Daseem’s Sword, protects Daseem against Skinner & Co, holding against the Jackal God/ Another of the Old guard, cool dude

Amaron and Choss/ tRotCG/ Of the Old guard. One dies to the Jackal God in the end. The other dies because of his wounds/ Was cool to see the Old Guard in action

Toc the Older/ tRotCG/ Betrayed by the Seti / So sad fate, mai ales ca semana asa de mult cu ce i s-a intamplat lui Toc the Younger

Urko/ tBH,tRotCG/ Went away after killing the jackal God/ OLD GUARD barehands fighter & a good commander . Nuff said.

Possum/ tRotCG/ Barely survived his dozenth meeting with deat/ Cool to see him get his smug self kicked around or making horrible mistakes (like killing Havva Gullen by mistake)

Nait (Jumpy) and the saboteurs/ tRotCG/ “survived” till the end and played a key role in the victories/ Super tare sa vedem o legenda in the making (ca si Bonehunterii sau Bridge burnerii). Oare ce nume si-or lua?

Nil and Nether/ DG, tBH,tRotCG/ With the Wickans after helping against the Crimson Guard/ Fain de urmarit evolutia lor pe parcursul cartilor, au reusit impotriva tuturor sortilor

Hurl / tRotCG/One of the few survivors of the Li Heng’s siege and killing the Jackal God/ Tragic character..

Rell/ tRotCG/Died while killing the jackal God/ Seguleh! Nuff Said

Ho/ tRotCG/ Survived the Otataral Island, falling ship on Quon Tali, The chaos rent, his brothers/ Nice character, mi-ar placea sa mai citesc despre el

Tayschrenn/ Moi,NoK,tRotCG/Dissapeared into chaos rent/ Badass wizard…can’t believe his dead….he can’t be

Mallick Rel/ DG, tBH,tRotCG/ Become the Malazan Emperor/ A character who you love to hate…still has his aces up the sleeves and is intriguing to watch.

Crimson Guard Avowed/ tRotCG/  Did all kinds of awesome rom storming Unta or Cawn, to kicking the ass of the Imperial forces, some survived to go again on the run, other went to the Cripple God/ Blues, Cowl, Shimmer, Iron Bars, Black, Isha, Fingers, etc, etc all are awesomesauce.

Moranth Gold/ tRotCG/ Some survivors with V’thel are with the Imperial army/ Just cool to see them in action…Moranth ammunitions!

The Jackal god/ tRotCG/ Dead at the hands of the Old Guard/ Unul din putinii zei de demult care se ridica la inaltimea legendelor. Was a true terror, a one God army LOL

Heuk / tRotCG/ Still a cadre mage after helping against the Crimson Guard by drawing on Kurald Galain!/ Any human that can draw on elder warrens is COOL in my book  

Bainisk/TtH/ Pt. ca a fost un prieten adevarat pt. Harllo. Pt. ca l-a ajutat sa scape. Pt. visul lui cu orasul

The city guard with the weak heart/ TtH/ Dovedeste ca oameni simpli si buni mai exista. Hood blew my mind when he healed him.

Tiserra/TtH/ De fapt Tiserra si Torvald. O relatie normala intre sot si sotie …mici secrete (pt. ca trebuie) dar incredere si dragoste all over. Nice
/OST/ Ajuta la salvarea orasului de focul starnit de bombardamentul Moranth cu sutele de vase de ceramic pe care le construieste/ LOL

Seerdomin/TtH/ Liked him because atonement and redemption. Blew my mind cand mi-am dat seama ca el era Seerdomin-ul care a fost bun cu Toc in Black Coral.

Monkrat/TtH/ Pt. ca desi era pe calea gresita a reusit sa isi revina si sa salveze copii din pilgrim camp

Bellam Nom/TtH/ Another nice and trusty Nom. Liked him for kicking some sense into Stonny, helped Murillio and Harllo. Nice chap.

Raest/GotM,MoI and Tth/Desi la inceput pare un power hungry Jaghut Tyrant, odata invins si devenit Azath guardian  parca e chiar likeable cu acel dry Jaghut humour.
/OST/ Still guarding the Azath house/ And still so funny, Jaghut dry humor, always amusing .. Very Happy

Cartographer/TtH/ Goofy undead scientist escaped from Hood’s realm and helping the Trygalle Guild? Cool stuf there…

Endest Silann/TtH/ Pt. ca nu a tradat increderea lui Anomander in el. Pt. ca si-a salvat compatriotii. Pt. ca a rezitat no matter what. Pt. ca ne-a dat ocazia sa vedem o farama de Kharkanas.

Hood/TtH and various other/ Because Jaghut God of death. Nuff said.
/DoD/ Gets back to the world of the living. Joins with Shurq Ellale and crew. Bites off the face of a Forkrul Assail./ The God of death is alive!
/ tCG/ Bites the face off of a FA, no negotiations. Ends the battle of the spire by roflstomping the leader of the FA. Now leads the last army of the Jaghut. And has a new pet. Wink

Nimander
/ TBH, RG and TtH/Pt. ca a evoluat dintr-un reluctant and doubtfull leader into a leader of the Andii, still reluctant (the best kind of leader) but more fit to follow in his fathers footsteps
/tCG/ Leads the Andii  back to Kharkanas. Defeats the Liosan./ He’s more and more like his father.

Suth/SW/ Now a veteran of the malazan 4th army/ Nice character for development. And a heavy non the less

Blue Moranth /SW/ Defeated the Mare and now  patrolling the waters around Korel/ Seeing them in action , finally, was just awesome.

Ussu /SW/ Dead by the hands of Bars/ Cum am mai zis un caracter foarte interesant de ambivalent

Hiam /SW/  Dead by suicide at the END of the Wall/ Heart breaking moment really, pt. toate motivele enumerate mai sus

Bakune
/SW/ Political ruler of Fist/ What happened to his blood coughing? Just a forgotten plot device?

Karien’el /SW/ military ruler of Fist/ A grey character that is nonetheless a nice chap for looking out for the fistians & bakune, but it’s mostly looking out for No.1.

Ipshank /SW/ After the defeat of the Lady he resumes priestly things (?)/ Awesome because of his high moral values, and history with the Lady and Fener

Manask /SW/ Helped destroy an artifact, caused mischief and laughter, now stolen some big treasure finally/ The “stealthiest” thief alive. Very good for comedic relief.

The Synod of Stygg /SW/ Mostly gone except Carfin and Gosh, helped imensly against the Lady/ Were fascinating to watch/read about

The Seafolk /SW/ Richer now, going to settle as farmers/ A nice touch about the small folk inhabiting Wu.

The stormriders /NoK & SW/ Finally defeated the Lady, whereabouts unknown/ Still a big enigma…sper sa mai auzim de ei

The Cult of the Blessed Lady /SW/ Defeted and hopefully vanished from Korel/ sick mofos, serves them right. Nice idea as main antagonists. Although at the beginning they seemed like the righteous and good ones. Another point in favor of the idea that certainty and lack of compassion (the end justifies the means) can lead to damnation and horrible things

Blistig/Before DoD/ Saves Aren. Becomes a Fist in Tavore’s army/ Decent dude. Gets the job done.
/DoD/ Filled with resentments, se opune lui Tavore la fiecare pas. Not well liked by the other Fists and the marines/ S-a schimbat mult, devine un caracter bitter si resentfull
/tCG/ Desi nu intelege inca de ce, refuza sa moara during the last stand of the bonehunter regulars. He makes it. / Hate him for what he did to Pores tho’.

Ruthan Gudd/DoD/ Se pare ca este mult mai mult decat pare. Mult mai mult. Elder god? Armura si sabie de la stormrideri? Faces down the nah’ruk?/ I’m intrigued by this man\s mystery
/tCG/ He also survives  the last stand./ Hope to see more of him.

Bavedict/DoD/ Genius at alchemy. Becomes second in command in Hedge’s bridgeburners. Concocts alchemical munitions very much like the Moranth explosives/ So,so awesome. No more Moranth munitions? Get Bavedict !
/tCG/ Dies during the opening stage of the battl e for the CG/ Shame he died.  Would have revolutionized warfare.

Sunrise/DoD/ Wimp. Gets a new life via Hedge. Becomes a sergeant. Sacrifices to save Hedge in the last battle against the Nah’ruk/ Nu stiu de ce, dar moartea lui m-a intristat. He also gets one of the best lines in the books

Gall/before DoD/ Joins Tavore after witnessing the Wickans in battle. Not much else to say/ Ar trebui sa joace un rol important in viitor, being Tavore’s only cavalry
DoD/ Leader of the Khundryl Burned Tears, ingenuncheaza aproape de unul singur regatul Bolkando. Negociaza pacea cu regina Abrastal (decent woman, opposed to the idiotic conquestor and the chancellor). Broken after losing most of the burned tears in the charge against the Nah’ruk/ So much development in this character. Strong, smart and just, not your typical barbarian. Cine n-ar fi broken dup ace si-a pirdut toti fii si majoritatea oamenilor?
/tCG/ Manages to recover and leads one final charge against the Kolansii during the last stand. He practically buys time for the last regulars so that help can come with Ganoes’ Host. The Khundryl horsewarriors all die. Gall, although mortally wounded manages to kill a FA./ SO AWESOME! I was basically cheering the Khundryl by this point. Still got goosebumps whenever I remember this scene.

Queen Abrastal/ Wife to the king of Bolkando. Negociaza pacea cu Gall. Lider al legiunii Evertine. Se alatura lui Tavore in marsul catre Kolanse/ She’s a smart and strong woman. Me likey firehair.
/tCG/ Her Evertine Legion acquits itself well during battle. Survives to the end.

Yedan Derrig/before DoD/ He is the watch, guardian of the Shake and brother to Twilight/ A bit one dimensional
/DoD/ Leads the armed forces of the Shake and the Letherii refugees on their way back to Kharkanas and the first shore. Displays awesome skills in killing Liosan and Forkrull in battle/ Whoa ce awesome e Yedan. So consumed by duty.
/tCG/ Leads the defense of the first shore against the Liosan armies. He is like a rock against which all enemies break. He kills liosan regulars and veterans, hounds of light and even motherfuc*ing dragons! Dies  but the shore is saved by the intervention of the Andii armies/ SO…AWESOME! He returned to the shore and defended it, mission accomplished.

Atri-Ceda Aranict/DoD/ Humble housewive, trained by malazan mages, becomes Atri Ceda to Brys’ army and his lover/ Really nice to see her and Brys together. Sper sa il salveze pe Brys de…fading away?
/tCG/ Saves Brys, yay! A small measure of peace for them now?

Torrent/before DoD/ last warrior of the awl, strong headed, always questioning Toc. Bitter survivor of Redmasks suicidal war against the Letherii./ He is not likeable, but maybe he can redeem himself?
/DoD/ Becomes a champion of the weak in trying to protect Tool’s children against the madness of Olar Ethil/ What a big change for this guy, he has become a very likeable character
/tCG/ Saves Tool’s children and kills the hag Olar Ethil with a shot worthy of Toc the Younger/ Way to go  Torrent, last warrior of the Awl…sniff sniff. Sad

Spax/DoD/ Chief of the Gilk barghast and mercenary to Queen Abrastal. Not much done yet dar e awesome si funny in conversatiile avute cu ceilalti/ Nice counter point to the more civilized characters
/tCG/ Thought he and his Gilk warriorswould have more of an impact in the battles. Talk about an unfulfilled destiny. The whole barghast are so…disappointing.

Badalle/DoD/ Word bearer of the Snake’s children. Defends them against the “Quitters”/ The whole Snake story arc is so depressing, and Badalle is just so awesome.
/tCG/ after joining with the Bonehunters they become  their children and inspire the army to greater feats of valor./ Si pt. ei sper la un pic de fericire.

The 14 Jaghut/DoD/ Atunci cand nu credeam ca mai pot aparea caractere Jaghut memorabile, apar nu unul ci 14 Undead Jaghut care ii zdrobesc pe urmaritorii Nah’ruk ai lui Sag’Churok and Co. / More Jaghut Humor! “What was that war again?”
/tCG/ Play a pivotal role in defending against the FA reinforcements at the battle of the spire/ Did I say I like Jaghut humor? Very Happy

Gu’rull/DoD/ Shi’gall assassin of the Che’malle matron. Desi la incput nu mi-a placut (pt. ca…giant assassin flying lizard) he kinda growed on me by the end/ Other species point of view is always nice to have, especially giant murderous lizards!
/tCG/ Flies the heart of the CG from the spire to his chaining place and thus allows for him to be set free.

Draconus/DoD/ Comes back to the world with a BANG. What an awesome entrance! Meets up with Ublala and gets on his way to punish the Errant & Co/ OMG, Draconus is so OP! Speaks tons about Rake’s awesomness
/tCG/  Exacts revenge on Kilmandaros and Sechul Lath and then goes on his way…to where?/ I hope he goes after Errastas.

Felash & Handmaiden/DoD&tCG/ 14th daughter to Queen Abrastal, jojns Shurq on the way to Bolkando/ Desi pare spoiled brat, Felash e chiar desteapta si are umor. And she’s a mage. And her
handmaiden is awesome. Actually Seguleh are always awesome.

Banaschar/ TBH, DoD, tCG/ Survives to the end. Hope he will be one of the few who will write the truth about the Bonehunters epic journey. Loved most of the scenes he him.Butcher (Bendan)/OST/ Survived the Rhivi uprising & Seguleh punitive action, becomes a proper malazan regular/ Mi-a placut si aceasta “becoming of age” story din recrut in veteran. Well done ICE.

Ambassador Aragan /OST (and some small roles in previus novels)/ Managed to partly save the situation for Malazan interests on Genabackis & Darujhistan, deftly handled/ Imi place ca am aflat detalii despre un caracter cu mici roluri in cartile precedente, mai ales ca e unul dintre ultimii ramasi din garda veche in functie oficiala in imperiu.

Orchid /OST/ DUpa multe aventuri alaturi de Antsy& Co, a descoperit ca este Tiste Andii si a ramas cu acestia din urma/ Fain de urmarit evolutia acestui character din “tanara naiva” intr-o persoana matura si de real ajutor grupului.

Jan  /OST/ Leads the Seguleh to Darujhistan and defends against  the Moranth attack. Cand realizeaza ca este doar o marioneta in mainile Overtyrant-ului decide sa-si ia destinul in propriile maini. Din pacate traditia il forteaza sa faca un ultim mare sacrificiu (He pulled an Anomander) pt a-i salva pe Seguleh de ghearele Overtyrant-ului/ The Seguleh Second’s humanity impressed me...Spre deosebire de Hiam care a murit cu inima franta de tradarea si monstruozitatea a ceea ce fusese The Cult of the Lady, sacrificiul lui Jan nu a fost degeaba, Seguleh scapand de sub dominatia Overtyrant-ului si fiind liberi sa-si faca aleaga destinul sub conducerea lui Daseem.

Lo & Sall & Yusek /OST/ Il gasesc pe Daseem si impreuna ajung in Darujhistan unde acesta devine “First”/ Foarte fain pt modul in care prezinta interactiunea dintre Seguleh si restul locuitorilor de pe Genabackis. Pe de o parte este intercatiunea distant cu gnabackani, mai mult martiala, corecta dar cu consecinte dintre cele mai sangeroase cand sunt sfidati (suntem obisnuiti cu asta la Seguleh) si pe de alta parte interactiunea la un nivel mai personal intre Sall si Yusek. Si se pare ca chiar si una din cele ai rigide societati se poate schimba.

The Heel Brothers /OST/ Helping Antsy & Co/ Nu pare ca au facut prea multe, dar am un sentiment ca s-ar putea sa devina mai importanti mai incolo?

Vezi profilul utilizatorului

Continut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 2 din 2]

Mergi la pagina : Înapoi  1, 2

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum